<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

“Organisaties denken nu versneld na over een werkomgeving die past bij de cultuur en haar mensen”

24 februari

Kantoormedewerkers willen ook na de coronapandemie méér blijven thuiswerken, maar missen het face-to-face contact. Het kantoor wordt daarmee hoofdzakelijk een plek om overleg te hebben met collega’s én om sociale contacten bij te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Toogethr onder honderden kantoormedewerkers van grote Nederlandse bedrijven. Het mobiliteitsplatform sprak met enkele experts over de resultaten, waaronder Wisse Stenchlak van HEYDAY.

Wisse Stenchlak is als directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY commercieel actief in de vastgoedmarkt. Vanuit de filosofie ‘we maken mensen blij en gebouwen beter’ helpt hij klanten van HEYDAY aan werkende vastgoed-, werk- en woonconcepten. Wat hem op dit moment het meest opvalt? “De urgentie is veranderd. Organisaties denken nu versneld na over een werkomgeving die het beste bij de cultuur en haar mensen past.”

Iedereen heeft andere redenen om graag op kantoor te zijn. Wat mis jij het meeste?

“Ik denk dat we onderschatten hoeveel ideeën we krijgen en dingen bedenken als je elkaar af en toe spontaan spreekt. Zeker wanneer je als werkgever het kantoor goed ingeregeld hebt en er plek is voor het sociale aspect, dan zie ik dat als belangrijke factor om de slag te winnen. Ik verwacht dat kantoren, nu en in de toekomst, beter uitgerust blijven ten opzichte van de situatie thuis. Op kantoor is er toch net meer ruimte om het optimaal in te richten. Maar de mogelijkheid om ook thuis geconcentreerd te kunnen werken, biedt wel mooie kansen voor de doorontwikkeling van het kantoor.”

Zijn er learnings die je uit deze periode haalt?

“We dachten dat we vooruitstrevend waren, maar corona heeft laten zien dat veel bedrijven toch nog conservatief zijn over thuiswerken. Het is goed dat die cultural change door corona op veel plekken nu in gang is gezet. Maar vanuit HEYDAY zien we nu ook dat de kwaliteit van de kantoorruimte zelf meer aandacht krijgt. Heel veel corporates hebben workplace ineens hoog op de agenda staan, terwijl we al lang weten wat er allemaal in een werkomgeving kan. Je ziet dat de urgentie is veranderd en dat organisaties nu versneld nadenken over een werkomgeving, zowel thuis als op kantoor, die het beste bij de cultuur en haar mensen past. We hebben in 2020 de voordelen van de mogelijkheid tot thuiswerken kunnen ervaren. Ik denk dat organisaties een hybride werkcultuur gaan omarmen, waarbij de medewerker de keuze krijgt waar het werk wordt gedaan. Aangezien keuzevrijheid kan leiden tot geluk ga ik er vanuit dat we allemaal een stuk gelukkiger worden!”

Hoe je zie je straks de rol van het kantoor?

“Ik denk dat de inrichting van het kantoor straks veel meer gaat over mensen. Wat is onze cultuur en waar hebben onze medewerkers behoefte aan? Het moet echt een plek worden waar een medewerker graag naar toe komt, waar ruimte is voor sociale interactie en om samen te werken. Maar ook, hoe richten we een optimale werkplek bij onze mensen thuis in? Waarbij de focus zich ook verlegt buiten de muren van het kantoor. Ik ben erg benieuwd wat daarin gaat gebeuren. Het kan ook zomaar zijn dat we straks gewoon weer ‘back to normal’ gaan, een menselijke en logische reactie. De belangrijkste vraag is dan of deze periode ingrijpend genoeg is geweest om de wereld écht duurzamer en mobieler te maken. Zodat de huidige urgentie ook leidt tot permanente verandering.”

Je hebt de resultaten van het onderzoek gelezen. Sprong er voor jou nog iets uit?

“Niet echt, ik had de meeste resultaten wel verwacht. Wat ik mooi vind is dat dit onderzoek goed laat zien dat kantoren een verzameling zijn van mensen, niet van computers en gebouwen. Het gaat er niet om hoeveel werkplekken je hebt, wat voor gebouw je hebt en welke status je daar aan hangt als organisatie. Nee, het gaat om je mensen. Dat is al een flinke stap vooruit ten opzichte van het ‘vierkante denken’, waardoor onze kantooromgeving de afgelopen vijftig jaar niet exponentieel is veranderd.”

“We zijn mensen, werknemers, maar ook consumenten. Je kan het daarom als bedrijf niet meer maken om slechte service te leveren op jouw werkplekken, waar deze zich ook bevinden. Het wordt wat mij betreft tijd dat de werkgever deze consument centraal stelt. Wat voor behoeften hebben jouw mensen? Hoe ziet hun werk eruit, hoe ziet hun leven eruit? En hoe kan ik mijn mensen het beste faciliteren om hun werk goed uit te voeren. Wat mij betreft zijn de werknemers aan zet en mogen ze ook wat eisen. Dit vraagt een holistische aanpak en dus nauwe samenwerking tussen ondersteunende afdelingen als facilities, HR en ICT. Die urgentie is mooi terug te zien in het onderzoek.”

“Ten aanzien van The Future Workspace moet de nadruk meer komen te liggen op hybride werkculturen waarbij het vastgoed en de werkomgeving slechts een middel zijn. Naarmate je als organisatie hoger in deze behoeften piramide komt ontstaat een meer onderscheidend vermogen van de organisatie en de mogelijkheid voor medewerkers om zich beter te ontplooien en talenten te ontwikkelen. Met als gevolg een groeiende organisatie met aantrekkelijk werkgeverschap. We zien hierin een nog verdere samensmelting van FM en HR.”

Over Toogethr

Toogethr is in 2016 in Delft opgericht met het doel om woon-werkverkeer voor grote bedrijven prettiger, efficiënter en duurzamer te maken. Daarvoor biedt het slimme oplossingen voor parkeermanagement, ride-sharing met collega's en een beloningsprogramma voor fietsen. Toogethr heeft klanten in Nederland, België en is in 2020 ook in Duitsland actief. Onder meer Shell, Schiphol, Heineken, Siemens en Danone maken gebruik van de mobiliteitsoplossingen van het Utrechtse bedrijf.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday