<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Carmelcollege Gouda & HEYDAY Interim: Onderwijs en het vinden van de juiste vervanging.

Terug naar blog overzicht

Het uitvallen van een belangrijke spil is een pijnlijk moment voor veel onderwijsorganisaties. Zeker omdat het binnen het onderwijs vaak lastig blijkt om snel een geschikte vervanger te vinden. Dit ondervond ook Carmelcollege Gouda. HEYDAY Interim bood uitkomst dankzij een snel wervingsproces.

We spraken Hanneke Lugtenburg, rector bij Carmelcollege Gouda, en Jaïr Santman, interimmer bij HEYDAY, over de mogelijkheden en uitdagingen van interim in het onderwijs.

Over Carmelcollege Gouda
Carmelcollege Gouda maakt deel uit van de Stichting Carmelcollege, die met ruim 50 schoollocaties Voortgezet Onderwijs-scholen in heel Nederland verbindt.

“Het Carmelcollege is een heel grote instelling, met veel scholen,” legt Hanneke Lugtenburg uit. “Daarvan is Carmelcollege Gouda dus een onderdeel. Ik ben als rector van Carmelcollege Gouda de eindverantwoordelijke van een school met 3 locaties. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, de financiën en het personeel.”

“Dat betekent dat ik ook verantwoordelijk ben als er hoog in de organisatie iemand wegvalt; dan moet ik ervoor zorgen dat die functie weer wordt ingevuld. Helaas gebeurde dat vorig jaar toen ons hoofd bedrijfsvoering uitviel.”

Van een ongelukkige situatie een deugd maken

“Mijn grootste uitdaging was dat ik niet precies wist wat er lag aan taken en opdrachten,” zegt Hanneke Lugtenburg hierover. “Het hoofd bedrijfsvoering viel uit en de omvang van het exacte takenpakket was mij niet helemaal duidelijk.”

“Dat takenpakket bleek heel breed te zijn,” zegt interimmer Jaïr Santman hierover. “Als interimmer wil je in ieder geval van de nood een deugd maken. Je wilt met een frisse blik nieuwe inzichten toevoegen aan een bestaande rol.”

“Wat ik vooraf wel al wist, was dat de weggevallen rol te groot was om door iemand anders intern op te laten vangen,” voegt Hanneke Lugtenburg hieraan toe, “maar als iemand tijdelijk uitvalt, ga je ook niet een nieuw persoon aannemen en inwerken. Zo kwamen we terecht bij een interim oplossing."

Interim onderwijs kleiner 3 def

De zoektocht naar het juiste profiel in het onderwijs
“Ik heb aan het bestuur gevraagd of ze ervaring hadden met interimmers en via hen kwam ik in contact met twee bureaus,” vervolgt Hanneke Lugtenburg. “Daarvan reageerde HEYDAY het snelst, zelfs al met een paar kandidaten. Dat verbaasde me, want het is niet makkelijk om zo snel een geschikte kandidaat te vinden binnen het onderwijs.”

“We zochten namelijk wel naar een bepaald profiel,” legt ze uit. “Ik wilde niet terug naar de oude situatie, dus de interimmer moest iemand zijn die goed kon aangeven wat er allemaal mis ging binnen de rol en wat er op diens bordje lag. Ik had iemand nodig met ervaring en een uitgesproken mening.”

“Op mijn bordje kwamen veel verschillende dingen terecht,” zegt Jaïr Santman. “Op het begin was ik nog veel bezig in de uitvoering/operatie, zoals het begeleiden van twee nieuwe facilitaire coordinatoren. De afgelopen maanden is mijn rol juist meer hoogover, met het oog op de toekomst.”

Interim onderwijs kleiner 4

“Ik was positief verrast over wat Jaïr als jonge interimmer bracht binnen de organisatie,” zegt Hanneke Lugtenburg. “Hij schrok wel van de omvang van de klus, net als ikzelf. Zoals ik aangaf, was de grootte van de rol niet helemaal duidelijk. We hebben hier toen een gesprek over gehad, waarin hij zich kwetsbaar op durfde te stellen. Dat waardeerde ik heel erg.”

Meer inzicht en veranderende processen
“Terugkijkend op de afgelopen maanden, hebben we meer inzicht gekregen in de problematiek,” concludeert Hanneke Lugtenburg. “Daarnaast ben ik blij dat Jaïr zo goed binnen de organisatie past. In zijn rol moet je goed kunnen werken met mensen - conciërges in dit geval. Dan moet je niet iemand hebben die strak in ‘t pak zit en zich te goed voelt voor anderen.”

“Zoals gezegd was het een hele leuke uitdaging,” vervolgt Jaïr Santman, “maar begin dit jaar waren er wel twijfels. Waren we wel in de correcte volgorde met de juiste dingen bezig? Daar zijn de gesprekken met Hanneke heel belangrijk in geweest. Communicatie en met elkaar kunnen sparren zijn tijdens zo’n opdracht met veel flexibiliteit en hectiek cruciaal.”

“Hij kwam als interimmer binnen met een heel ander beeld, en hij bleef toen het lastiger werd,” bevestigt Hanneke Lugtenburg. “Dat vind ik als opdrachtgever mooi om te zien; hij steeg boven zichzelf uit en zag in dat je geduld moet hebben om bepaalde processen te kunnen veranderen. Dat doe je niet zomaar in een paar maandjes, zeker in het onderwijs niet.”

Bekijk hier de voordelen van een interimmer voor jou als werkgever

Interim & Onderwijs: de focus op progressie
“Het onderwijs is een heel interessante bedrijfstak,” benadrukt Hanneke Lugtenburg. “Je vervult een belangrijke rol in het leven van jonge mensen; als goede leerkracht of conciërge beteken je echt iets voor hen. Tegelijkertijd zit achter die leerkrachten en conciërges een heel bedrijf waarin veel geld omgaat. Die bedrijfsvoering is vaak enorm hectisch. Het ene moment ben je bezig met het hervormen van processen, het andere moment komt er een boze brief van ouders of gaat er iets mis met de ICT. Er kan dagelijks heel veel gebeuren, waardoor grotere projecten uitlopen.”

Jair Santman - Klein

Jaïr Santman, Interim Manager HEYDAY Interim.

“Je moet door die hectiek soms taken over langere tijd uitsmeren,” vult Jaïr Santman aan. “Uit de tussentijdse gesprekken bleek gelukkig dat de verwachting niet was dat ik alles oploste wat er binnen de organisatie speelde. In plaats daarvan werd continu gekeken naar wat er al bereikt was. De stappen die onderweg gemaakt werden, waren het allerbelangrijkst. Dat maakte de samenwerking zo fijn.”

Wil je weten wat HEYDAY Interim voor jouw organisatie kan betekenen? Neem nu vrijblijvend contact met ons op en dan helpen we jouw organisatie een stap vooruit. 

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Interim onderwijs kleiner 2
Picture of Jinni Christiaanse

31-03-2023

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy