<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De Onlosmakelijke Band tussen Facility Management en Hospitality.

Terug naar blog overzicht

Binnen de zakelijke dienstverlening is het creëren van een optimale werkomgeving van cruciaal belang. Bedrijven streven ernaar om werknemersproductiviteit te verhogen, talent aan te trekken en te behouden en een positieve indruk achter te laten op klanten en bezoekers. Om deze doelen te bereiken, spelen zowel facility management als hospitality een sleutelrol. 

In dit blogartikel verkent Petra de West, business manager van HEYDAY Hospitality, de onlosmakelijke band tussen facility management en hospitality én licht ze uit waarom ze niet zonder elkaar kunnen.


Facility Management: een solide basis

Facility management richt zich op het effectief beheren van de fysieke werkomgeving. Dit omvat alles, van het onderhoud van gebouwen en infrastructuur tot de coördinatie van diensten zoals schoonmaak, beveiliging en technische ondersteuning. Facility managers zorgen ervoor dat de operationele aspecten van een organisatie soepel verlopen en voldoen aan de behoeften van de gebruikers.

Hospitality: het menselijke aspect

Hospitality, aan de andere kant, heeft betrekking op het bieden van een gastvrije en aangename ervaring aan mensen die een organisatie bezoeken. Dit omvat niet alleen klanten en bezoekers, maar ook interne werknemers. Hospitality draait om het creëren van een positieve sfeer, het begrijpen van individuele behoeften en het leveren van uitstekende service. Het gaat om het verwelkomen, verzorgen en tevredenstellen van mensen.

Een solide basis + het menselijke aspect = de juiste beleving

Wanneer je de solide facilitaire basis combineert met het menselijke aspect van hospitality kun je de juiste beleving creëren. Petra de West, business manager HEYDAY Hospitality: “Een gastvrije houding moet er in de hele facilitaire keten zijn. Je kunt facilitaire diensten, zoals beveiliging, catering en schoonmaak, prima op orde hebben, maar daarmee ben je er nog niet. Ik maak graag de vergelijking met een sterrenrestaurant. Daar heb je de chef-kok en de keukenbrigade en je hebt de restaurant-manager met het hospitality-team. Zij kunnen niet zonder elkaar. Je kunt fantastisch eten voorbereiden, maar als de wijze van serveren en sfeer waarin dat gebeurt niet goed is, krijg je geen ster. En andersom werkt het ook niet. Je hebt elkaar nodig voor een top resultaat.”

Samen sterker

  1. Optimaal gebruik van faciliteiten

Facility management zorgt ervoor dat de werkomgeving goed wordt beheerd en voldoet aan de operationele behoeften van een organisatie. Maar het is de combinatie met hospitality die ervoor zorgt dat deze faciliteiten optimaal worden benut. Door hospitality in facility management te integreren, kan de nadruk worden gelegd op het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van de gebruikers. Dit stelt facility managers in staat om de werkomgeving aan te passen en diensten te leveren die het welzijn en de tevredenheid van de werknemers bevorderen.

  1. Klant- en werknemerservaring

In een steeds competitievere zakelijke wereld is het cruciaal om klanten en werknemers een uitzonderlijke ervaring te bieden. Facility management speelt een rol bij het creëren van een aantrekkelijke en functionele omgeving, maar het is hospitality die de menselijke touch toevoegt. Door gastvrijheid te integreren in de service-ervaring, kunnen bedrijven een warm welkom bieden aan klanten en bezoekers, en tegelijkertijd een positieve werkcultuur creëren die werknemers aantrekt en inspireert.

  1. Imago en merkwaarde

Het imago en de merkwaarde van een organisatie worden in grote mate beïnvloed door zowel facility management als hospitality. Een goed beheerde en gastvrije werkomgeving straalt professionaliteit, zorg en aandacht uit, waardoor een positieve indruk ontstaat bij externe partijen. Klanten, partners en potentiële werknemers zullen eerder geneigd zijn om zich te binden aan een organisatie die hun behoeften serieus neemt en een gastvrije omgeving biedt. Door facility management en hospitality te combineren, kunnen bedrijven hun imago versterken en hun merkwaarde vergroten.

  1. Werknemersbetrokkenheid en productiviteit

Een goede werkomgeving heeft een directe invloed op de betrokkenheid en productiviteit van werknemers. Facility management is verantwoordelijk voor het creëren van een comfortabele en functionele ruimte, terwijl hospitality ervoor zorgt dat werknemers zich gewaardeerd en verzorgd voelen. Door werknemers een gastvrije omgeving te bieden en te voldoen aan hun behoeften, kunnen bedrijven de tevredenheid en betrokkenheid verhogen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere productiviteit en prestaties.

Conclusie

Facility management en hospitality zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar worden beschouwd. Facility management legt de basis door de fysieke werkomgeving te beheren, terwijl hospitality het menselijke aspect toevoegt door een gastvrije en aangename ervaring te bieden aan zowel klanten als werknemers. Samen zorgen ze voor een optimale werkomgeving, verbeterde klanttevredenheid, een sterker imago en een hogere productiviteit.

Het is de synergie tussen facility management en hospitality die organisaties in staat stelt om uit te blinken in het leveren van een holistische en hoogwaardige ervaring aan alle stakeholders. Door de operationele aspecten van facility management te combineren met de menselijke touch van hospitality, kunnen bedrijven een omgeving creëren waarin mensen zich welkom, gewaardeerd en verzorgd voelen. Deze gezamenlijke inspanning resulteert in een verbeterde tevredenheid van klanten, hogere werknemersbetrokkenheid, een positief imago en uiteindelijk een concurrentievoordeel op de markt. Dus, facility management en hospitality zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan om een optimale werkomgeving te creëren.

Meer weten? Met hospitality kun je een optimale beleving van jouw organisatie creëren voor jouw belangrijke stakeholders. In dit whitepaper lichten we toe hoe hospitality een boost geeft aan jouw organisatie: Download het whitepaper hier.

Lees meer

HEYDAY_EmployerBranding-20
Picture of Petra de West

07-08-2023

Business Manager HEYDAY Hospitality