<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Eric de Wit

“Werken als consultant geeft veel vrijheid, maar vraagt ook veel verantwoordelijkheid”

“Tijdens je werk als consultant bij HEYDAY mag je in enorm veel verschillende keukens kijken. Je gaat aan de slag voor opdrachtgevers in de zorg, industrie, overheid of de financiële sector en komt in aanraking met verschillende aspecten van facilitaire dienstverlening en huisvesting. Bovendien heb je enorm veel vrijheid: je deelt zelf je week in en bepaalt hoe je een project uitvoert. Dit brengt natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.”

Eric de Wit is managing senior team Noord bij HEYDAY, hij stuurt een team van consultants aan in het noorden van het land. Hij is continu op zoek naar nieuwe consultants om het team te versterken, maar is er wel van overtuigd dat het consultancy-werk bij je moet passen. “Het is niet voor iedereen weggelegd, je moet snel kunnen schakelen en sterk in je schoenen staan. Er ligt een bepaalde druk op je, maar dit daagt mij juist uit.”

Wat is jouw rol?

“Ik werk als managing senior team Noord bij HEYDAY. Ik stuur een team van consultants aan en voer ook zelf opdrachten uit. Als senior is het ook mijn taak om de proposities van HEYDAY in deze regio uit te dragen en nieuwe opdrachten voor het team te genereren. Juist in deze regio is een ‘lokale footprint’ erg waardevol. Ik merk dat het belangrijk is om te weten wat er speelt om zaken te kunnen doen in het noorden. Dit zie ik ook terug in de klussen die ik doe; met veel van mijn opdrachtgevers werk ik al langere tijd samen.”

Wat voor opdrachten voeren jullie uit?

“De opdrachten lopen sterk uiteen: van bouwmanagement opdrachten en huisvestingsvraagstukken tot het invoeren van activiteitgericht werken en interim opdrachten op facilitair vlak. We helpen vooral veel gemeentes met huisvestingsvraagstukken. Een consultant onderzoekt de mogelijkheden en werkt dit uit in verschillende huisvestingsscenario’s, zodat een gemeente een weloverwogen keuze kan maken op dit vlak.”

“Een mooi voorbeeld is het huisvestingsvraagstuk van de gemeente Groningen. In 2014 moest de gemeente op zoek naar 11 locaties verspreid over de stad om het sociaal domein binnen de gemeente te organiseren. Wij hebben deze locaties geselecteerd en gebruiksklaar gemaakt, het huisvestingsplan opgesteld en de facilitaire dienstverlening ingericht.”

>>> Nieuwsgierig naar het verhaal van de gemeente Groningen? Download hier de case study.

Wat maakt het werk als consultant zo leuk?

“Ik vind vooral het werken voor meerdere opdrachtgevers erg leuk, dit brengt een andere dynamiek met zich mee. Je leert veel nieuwe mensen kennen en krijgt de kans om bij verschillende organisaties een kijkje achter de schermen te nemen. Dit maakt het werk afwisselend, maar dit moet je natuurlijk wel liggen. Het is geen standaard 9-tot-5-baan, flexibiliteit is een must. Ons teamoverleg is bijvoorbeeld vaak ’s avonds zodat alle collega’s erbij kunnen zijn.”

Kun je het iedereen aanraden?

“Je bent verantwoordelijk voor je eigen agenda en hoe je een project aanvliegt. Dit geeft ontzettend veel vrijheid, maar het brengt natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Goede projectskills zijn uitermate belangrijk, vooral bij het plannen van alle werkzaamheden. Als je een opdracht hebt, ben je ook verantwoordelijk voor het resultaat van die opdracht. Ook als het een keer wat minder gaat.”

“Het werken voor verschillende opdrachtgevers vraagt meer van je dan een ‘normale’ baan. Je moet snel kunnen schakelen tussen verschillende opdrachtgevers of opdrachten en meer ballen tegelijkertijd in de lucht houden. HEYDAY is een kennisorganisatie, dit betekent dat wij worden ingehuurd om onze kennis. Een opdrachtgever verwacht dat je te allen tijde op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied, dus het is belangrijk om je kennis op peil te houden. Er ligt een bepaalde druk op je, maar dat daagt mij juist uit.”

Waarom werk je bij HEYDAY?

“HEYDAY heeft een breed scala aan opdrachtgevers, van overheid en zorg tot industrie en de financiële dienstverlening. Dit maakt het werk heel afwisselend en interessant. Gemiddeld ben ik zo’n 60 tot 70 procent van mijn tijd kwijt aan opdrachten, hiernaast is er gelukkig ook voldoende tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen met collega’s. We komen één keer per vier weken met alle consultants samen tijdens een ‘samenwerkdag’. Hiernaast probeer ik mijn team minimaal één keer per week bij elkaar te krijgen. Het sociale aspect is belangrijk om betrokken te blijven, zo blijf je ondanks de wisselende opdrachten toch onderdeel van een team.”

Wil je ook werken bij HEYDAY? Bekijk hier onze vacatures.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday