<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

In gesprek met vakgenoten: vervolg digitaal debat ‘The Future Workspace’ van HEYDAY

16 februari

Ook na de coronapandemie blijven we meer thuiswerken en de vraag naar flexibiliteit — als het gaat om de manier van werken, beschikbare ruimte, faciliteiten en contracten — neemt toe. Maar wat betekent dit voor de werkomgeving van de toekomst? Om hier een beeld van te schetsen, organiseerde HEYDAY op dinsdag 9 februari wederom een digitaal debat. Experts van VGZ, BASF, Rabobank, DNB en Rituals schoven aan.

Juist in deze roerige tijden kan het enorm waardevol zijn om met vakgenoten te spreken die zich met dezelfde vraagstukken bezighouden. Vanuit dit perspectief heeft HEYDAY een mooie groep experts uit het facilitaire- en huisvestingsdomein bij elkaar gebracht. Aan 'tafel' zaten Richard Helmus, Manager Facility & Real Estate bij Coöperatie VGZ, Jaap Evers, Manager Facilitair Management bij BASF, Kirsten Houben, Productmanager Innovatie bij Rabobank, Eva Hermans, Programmamanager Huisvesting bij DNB, Gijs Kautz, Workplace Services Manager bij Rituals en Eric de Wit, Manager Vastgoed & Huisvesting bij HEYDAY.

Linkedin afbeelding-Digitale sessie

Waar het gezelschap tijdens het eerste debat in november 2020 stil stond bij het coronaproof inrichten van de werkomgeving, werd het vizier nu gericht op de toekomst. Clarine van Oel, omgevingspsycholoog van de faculteit Architecture- and Built Environment TU Delft, trapte de sessie wederom af. Ze gaf de deelnemers enkele interessante inzichten vanuit de wetenschap mee. "Na de coronapandemie willen werknemers zo’n 2 tot 3 dagen per week thuis blijven werken. Dit heeft een aantal voordelen: het is efficiënter, flexibeler en werknemers ervaren meer autonomie”, licht Clarine van Oel toe. “Maar het heeft ook een keerzijde: de scheidslijn tussen werk en privé wordt steeds dunner, wat impact heeft op het wellbevinden van werknemers. Bovendien is het op afstand een stuk lastiger om samen te werken en contacten te onderhouden.” 

Als we vervolgens kijken naar de toekomst, zal het kantoor vooral belangrijk zijn voor samenwerking. Clarine van Oel: “Dat is in de toekomst één van de belangrijkste redenen waarom een werknemer afreist naar kantoor. Het kantoor evolueert van (1) vaste werkplekken, (2) een kantoortuin, (3) activiteit gerelateerd werken en flexwerkplekken naar (4) een kantoor waar samenwerking centraal staat.”

Evolutie kantoor


Maar wanneer zet deze transitie echt in? Dit hangt nauw samen met het bereiken van groepsimmuniteit. Clarine nam de aanwezigen mee in een aantal wetenschappelijke bevindingen rondom de ontwikkeling van het coronavirus en het vaccinatieproces. In onderstaande afbeelding wordt duidelijk hoe het vaccineren verloopt en wanneer er in de verschillende landen de groepsimmuniteit wordt bereikt.

Groepsimmuniteit WHO


Na deze wetenschappelijke inzichten heeft Suzanne Bollen, onafhankelijk gespreksleider, een aantal stellingen op tafel gebracht. Stellingen als ‘het is ineffectief als een team voor de helft online en voor de helft op kantoor samenwerkt’, ‘facilitaire aanbieders moeten binnen één week kunnen op- en afschalen van 100% naar 0% (en andersom), ‘de werkgever is verantwoordelijk voor luchtkwaliteit, schoonmaak, lichtvoorziening en internetverbinding van de thuiswerkplek’ en ‘je moet de medewerker verwennen op de dagen dat hij of zij op kantoor is’ passeerden de revue.

Aan de hand van deze stellingen kwam een interessant debat op gang, waarbij de begrippen 'samenwerken' en 'werkcultuur' een nieuwe lading kregen. Veel organisaties werken op dit moment nog synchroon samen, waarbij werknemers normaal gesproken binnen vaste tijden met elkaar aan het werk zijn. Vóór corona was er al een verschuiving gaande naar een asynchrone manier van werken, waarbij werknemers volgens hun eigen ritme en werktijden gezamenlijk aan projecten werken. Dit neemt, mede vormgegeven door corona, nu een vlucht tot hybride werken, waarbij een werknemer niet alleen kan kiezen wanneer hij werkt, maar ook waar hij werkt. Dit kan zowel structureel vanuit huis, op kantoor of onderweg zijn. De keuze hangt af van de mogelijkheden die de taken biedt en ieders voorkeur. Het is aan de werkgever om het mogelijk te maken om zowel thuis, op kantoor als onderweg te kunnen werken.

Maar wanneer en waarvoor mag een werknemer dan naar kantoor toe komen? Voor veel deelnemers was de 'Remote Working Index' van VGZ een interessant gegeven. De ‘Remote Working Index’ biedt richting als het gaat om de verdeling tussen werken op kantoor en thuis. In deze index heeft VGZ op een rij gezet welke werkzaamheden baat hebben bij een bezoek aan het kantoor en wat thuis kan worden gedaan, waarbij uiteraard ruimte is om rekening te houden met ieders persoonlijke situatie. Daarnaast voerden de deelnemers interessante discussies over het al dan niet verwennen van medewerkers en formuleerden ze een eerste antwoord op de vraag: wat maakt dat een toekomstig medewerker voor jouw bedrijf kiest? Het thuiswerkbeleid van een organisatie lijkt een belangrijke rol te gaan spelen in de keuze voor een nieuwe werkgever anno 2021. 

Nieuwsgierig?

Het was wederom een geslaagde sessie, waarbij de deelnemers elkaar hebben kunnen inspireren met kijk op de toekomst van de werkomgeving. Nieuwsgierig naar dit gesprek? De highlights worden opgetekend in een whitepaper over het onderwerp. Klik hier om je aan te melden, dan sturen we je het whitepaper toe zodra dit wordt gepubliceerd.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday