<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

Terugblik Facility Matters: ‘Hack de thuiswerkplek’ met Thomas Ibelings van HEYDAY

03 december

Tijdens Facility Matters 2020, het kennisfestival voor young professionals in facility management, organiseerde Thomas Ibelings van HEYDAY Facility Management de hackathon 'Hack de thuiswerkplek'. Een terugblik.

We staan niet meer dagelijks in de file, besparen een hoop CO2-uitstoot en worden minder gestoord tijdens het werk: thuiswerken heeft voordelen, maar kent ook een keerzijde. Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers niet de luxe hebben van een goed ingericht ‘kantoor-aan-huis’, ze werken in sommige gevallen al maanden aan de keukentafel of soms op bed. Ook raken veel thuiswerkers in een sociaal isolement.

Hoe kun je een goede thuiswerkplek faciliteren?

Nu thuiswerken voor velen de norm is, groeit het belang voor organisaties om een goede thuiswerkplek te faciliteren en komt de vraag naar boven hoe FM hieraan kan bijdragen. Een mooi vraagstuk voor een hackathon op Facility Matters, het kennisfestival voor young professionals in facility management, dat op 17 en 18 november jl. online werd gehouden.

Wat is een hackathon?

Thomas: “Een hackathon is een bijeenkomst om gezamenlijk aan een thema te werken. Het doel is om binnen een vooraf vastgestelde tijd een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een bepaald thema of om een probleem van een organisatie op te lossen. Hoe de thuiswerkplek eruit moet zien is op dit moment voor veel organisaties in Nederland een actueel vraagstuk.”

Waar zijn jullie mee aan de slag gegaan?

“Het doel van mijn hackathon was om een nieuwe dienst te ontwerpen die thuiswerkers helpt om beter hun werk te kunnen doen. Iedereen mocht ideeën aandragen en vervolgens hebben we gestemd op het onderwerp waarmee we aan de slag zijn gegaan. Volgens de groep was er vooral behoefte aan een oplossing om sociale innovatie en verbinding binnen een organisatie te stimuleren. Om alles in goede banen te leiden, heb ik de deelnemers van mijn sessie onderverdeeld in ‘hackers’ en ‘hulplijnen’. De ‘hackers’ gingen met het vraagstuk aan de slag en werden hierin ondersteund door de ‘hulplijnen’ via de chat."

Wat was het resultaat?

“We hebben samen een platform bedacht waar je niet alleen de ruimte hebt om samen te werken, maar waar vooral veel ruimte is voor contact met collega’s. Je moet het zien als een digitaal kantoor met verschillende teamkamers: je kunt een kamer ‘joinen’ en weer verlaten wanneer je zelf wilt. Er waren ook ideeën om bijvoorbeeld borrelboxen naar medewerkers te sturen en het digitale kantoor ‘om te bouwen’ tot café of lunchroom. Dit maakt de drempel lager om contact op te nemen met anderen.”

Hoe kijk je terug op de hackathon?

“Het was een superleuke samenwerking tussen de acht ‘hackers’ en de ‘hulplijnen’ via de chat. In een uur tijd zijn we tot een geweldige oplossing gekomen voor een sociaal, innovatief onderwerp. Ook hebben we nagedacht over welke afdelingen een rol hebben in de realisatie van het platform, hoe een en ander gefinancierd kan worden en wat de het zou kunnen opleveren.

Het platform zorgt voor:

  • binding met collega’s en de organisatie;
  • heeft een positieve impact op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers;
  • vermindert de eenzaamheid binnen de organisatie; en
  • voegt een stukje ontspanning toe aan een werkdag.


Al met al mooie resultaten. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!”

Hackathon-Thomas-LI

Over Facility Matters

Anders dan anders, dat was Facility Matters 2020. De derde editie van het kennisfestival voor 4e jaars FM-studenten en young professionals werkzaam in facility management, was volledig online. Verspreid over twee dagen, 17 en 18 november, mochten we 365 online-bezoekers verwelkomen. Op het programma stonden onder meer interessante keynotes van onder andere prof. Stefan van der Stigchel over concentratie, kennissessies, presentaties over persoonlijke ontwikkeling, FM-talks, een aantal hackathons en een gave afsluitende FM Pubquiz.

Dit artikel is verschenen op Facto.nl. 

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday