<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

Omdenken in de vastgoedbranche: drie tips om je voordeel mee te doen

31 oktober

Onlangs verscheen het bericht dat huurders van kantoren miljoenen te veel betalen aan servicekosten. Zo wordt bij veel huurders in multi-tenant gebouwen leegstand verkeerd doorberekend, te veel uren van medewerkers van de beheerder in rekening gebracht en diensten die nooit zijn geleverd gefactureerd. Huurders zijn geneigd om uit onvrede om zich heen te gaan kijken. Dat biedt weer kansen voor vernieuwende vastgoedeigenaren.

Het vraagt echter wel om creativiteit in de invulling van de beschikbare ruimtes; waarom zou een bedrijf kantoorruimte huren die voor de helft van de tijd onbezet blijft, terwijl het ook een kantoorunit kan zijn in een gebouw met een gedeelde vergaderruimte en een bedrijfs-restaurant? En waar kun je je als vastgoedmanager nu het beste op richten? Erik van der Eik, directeur New Business en Innovatie bij facilitair dienstverlener HEYDAY geeft in Vastgoed Journaal drie tips.

1) Personaliseer!

Een kantoor dat volledig is afgestemd op de wensen van de gebruiker, zorgt voor de perfecte beleving. Maar hoe bereik je dat? Denk eens aan het online samenstellen van een eigen profiel met voorkeuren, zodat daarop kan worden ingespeeld. Maar ook zonder vooraf bekende wensen kan een hospitality- en community host uitkomst bieden. Iemand die getraind is in verwachtingsmanagement zal elke bezoeker op een eigen, unieke manier benaderen.

Denk aan de sollicitant die het fijn vindt om op het toilet te worden geattendeerd en daarnaast een glaasje water krijgt aangeboden, om zo even tot rust te komen. Maar vergeet ook de behoeftes niet van de bestuurder met een drukke agenda, die zo snel en efficiënt mogelijk naar zijn afspraak wil en de zzp’er die bij een kop koffie en een broodje even zijn e-mails wil kunnen beantwoorden.

Het inschatten van de behoefte én direct invullen van verwachtingen is een onmisbaar onderdeel in de facility-wereld. Daarbij draagt bijzondere service bij aan een positieve beleving van een organisatie en het kantoor. Facilitymanagement is niet voor niks een specialisme.

2) Alles is een service

Volgens de nieuwe IFRS16 regeling die sinds 1 januari aan de orde is, moeten alle bedrijven die rapporteren op basis van IFRS, alle huurverplichtingen die een jaar of langer duren activeren op de balans.

Office as a Service kan hier op basis van pay-per use verlichting in bieden. Deze duidelijke trend in het bedrijfsleven, met servicemodellen als aanvulling op de conventionele kantoorruimte, ontwikkelt zich dan ook snel. Veel vastgoedeigenaren hebben dankzij een dergelijk serviceconcept vele gebouwen aantrekkelijker gemaakt.

Maar wanneer servicemanagement wordt verzorgd door de eigenaar of property manager, wordt er nooit het maximale uit gehaald; dit is immers niet hun core business. Laat de verdere invulling van deze service dan ook over aan een facility manager, bij hem of haar stroomt het hospitalitybloed namelijk door de aderen.

3) Leer multitasken

De deeleconomie is een onomkeerbaar fenomeen: auto’s, (vakantie)huizen en abonnementen zijn niet meer iets alleen voor onszelf, maar worden met vrienden en (on)bekenden gedeeld. Ook wat werken, wonen en winkelen betreft wordt dat steeds meer merkbaar; grenzen vervagen en gebouwen krijgen andere en multifunctionele bestemmingen: ‘mixed use’.

Met meerdere mogelijkheden wat betreft voorzieningen wordt een gebouw nou eenmaal aantrekkelijker om in te verblijven. Vastgoedeigenaren bieden huurders een flexibele huurovereenkomst aan met daarbij facilitaire diensten inbegrepen.

Wanneer de technologie hier ook op afgestemd is, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Denk bijvoorbeeld aan een app die kan worden ingezet om de faciliteiten af te stemmen, waarbij je door middel van pay-per-use diensten kan afnemen, reserveringen kunt maken of producten kunt kopen. Wanneer een gebouw is uitgerust met een conceptstore of restaurant, kan er niet alleen worden gewinkeld, maar ook snel worden aangeschoven voor een gezonde hap – met of zonder laptop.

De juiste combinatie van technologie en gepersonaliseerde extra’s kan een gebouw omtoveren tot facilitator van een tweede auto, elektrische fiets, studeerkamer, voorraadkast, cadeautjeskast, espressomachine, kunstuitleen, deelcommunity en marktplaats. Wanneer een huurder dit allemaal gewend is, wordt het nog lastig terugkeren naar het traditionele kantoorleven.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday