<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

Een energieke werknemer begint bij jezelf

18 oktober

Uit onderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat 53 procent van de werkende Nederlanders meerdere keren per maand lusteloos thuiskomt van een dag werken. 19 procent van werkend Nederland ervaart dit zelfs meerdere keren per week. Dit is een verontrustend percentage, vindt ook Sarah Blonk, Business Development Consultant van HEYDAY. “Het is zorgwekkend dat zoveel Nederlanders geen energie hebben na het werk. Dit kan weer uitmonden in extra stress, want wanneer mensen zich niet kunnen ontspannen na werktijd, leidt dat weer tot een lagere productie, minder betrokkenheid en een hoger ziekteverzuim.”

Als werkgever is dit natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het welzijn van je werknemers. Hierin is ook een rol voor Facility Management weggelegd; het moet werknemers makkelijker worden gemaakt om te ontspannen. HEYDAY adviseert hoe werkgevers de kans kunnen vergroten dat werknemers met een tevreden gevoel naar huis gaan en de volgende dag weer fris en fruitig op de werkvloer staan.

Het belangrijkste moment van de dag

Het moment van opstaan zet de toon voor de rest van de dag. Het is niet voor niets dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat je er tegenaan kunt, omdat je weer voldoende energie hebt. Als werkgever heb je niet veel invloed op het gedrag van werknemers buiten kantoor, maar heb je er al eens over nagedacht om met de gehele afdeling de werkdag samen te beginnen? Begin de dag op een inspirerende manier met bijvoorbeeld meditatie, een workout of een ontbijt.

Een van de organisaties die dit soort ‘energizers’ organiseert is Energy Up. “Er zijn verschillende manieren waarop je een dag kan beginnen. Begin de dag bijvoorbeeld eens met een feestje waarbij plezier en connectie centraal staan. Dit Amerikaanse concept wordt in Nederland steeds populairder. Bij Randstad begonnen wij de dag dansend met 170 vroege vogels om daarna door te stuiteren naar de werkvloer. Wij willen ervoor zorgen dat je juist met meer energie naar huis gaat dan waarmee je de dag begon. Verbinding en vitaliteit speelt daarbij een grote rol”, vertelt Jochem van Hessen van Energy Up.

Gezondheid is key

We bewegen met z’n allen veel te weinig. We zitten te veel en hebben het te druk om ’s avonds nog even een bezoekje te brengen aan de sportschool. Dit is echter wel belangrijk, want door beweging en sport wordt het stressniveau in je lichaam verlaagd.

Kijk eens naar de mogelijkheid om als werkgever sport onder of direct na werktijd te faciliteren. Flight Forum, een businesspark in Eindhoven, heeft het initiatief genomen om verschillende wekelijkse sportlessen zoals bootcamp, yoga, pilates en kickboksen te organiseren. Naast een stevige workout krijg je tips en uitdagingen voor een gezonde leefstijl.

Een stressvrije avond

Het is belangrijk om een goede, stressvrije werkdag ook goed af te sluiten. Zorg dus dat een werknemer het werk achter zich kan laten zodra hij naar huis gaat. Je wilt niet dat hij ’s avonds verschillende mails binnen ziet komen en alsnog niet tot rust komt. “Voor een fitte, vitale werknemer is rust en afstand tot het werk belangrijk. Alleen dan kan hij volledig opgeladen weer aan de slag. Gelukkig dringt dat bij steeds meer bedrijven door en wordt daar een mailverbod in de avonduren en het weekend ingesteld”, vertelt Sarah Blonk.

Tijd doorbrengen met familie en vrienden is belangrijk en zorgt ervoor dat je het werk even uit je hoofd zet, tot rust komt en weer nieuwe energie krijgt voor de volgende dag.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday