<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Consultant bij HEYDAY: “Met mijn passie voor data wil ik organisaties professionaliseren”

Terug naar blog overzicht

Dion Woudstra, consultant bij HEYDAY Consultancy: “Het nemen van data gedreven beslissingen wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij met name om de vertaalslag: wat kun je uit de huisvestingsdata van een bedrijf halen? En wat kun je er vervolgens mee doen om het bedrijf verder te professionaliseren? Daar kun je als consultant een belangrijke rol in spelen!”

Dion Woudstra is werkzaam als consultant bij HEYDAY Consultancy. In dit interview vertelt hij onder andere over zijn passie voor data gedreven FM en hoe je als facilitaire consultant data kunt gebruiken om organisaties te professionaliseren.


Een frisse start als Young Professional

Dion heeft de hbo-opleiding Facility Management afgerond aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Sinds vorig jaar mei is Dion werkzaam bij HEYDAY Consultancy: “Ik ben bij HEYDAY gestart met het Young Professional Programma en rond in november het traineeship af. Dan ben ik 1,5 jaar verder en heb ik het volledige programma voltooid. Ik vind het een erg leuk programma: samen met gelijkgestelden kennis opdoen en ervaringen uitwisselen, maar ook je eigen uitdagingen kunnen delen en inspirerende bedrijven bezoeken. Het principe van verschillende opdrachten doen in combinatie met een opleiding sprak mij erg aan. Voor mij is die eerste periode nu al een geslaagde kick-start van mijn carrière.”

 

Passie voor data gedreven FM

Wat Dion zo interessant vindt aan het facilitaire vakgebied is het data-gedeelte: “Welke data spelen in de werkomgeving een belangrijke rol? Hoe kan de inzet van data de werkomgeving optimaliseren, zodat medewerkers zo fijn mogelijk hun werk op kantoor kunnen uitvoeren? "Door mijn interesse voor cijfers en de werkomgeving te combineren, hoop ik de huisvesting van organisaties met behulp van data te optimaliseren. Daar wil ik graag in de toekomst meer een rol in spelen als consultant door te helpen met het nemen van data gedreven beslissingen. Het gaat hierbij met name om de vertaalslag: wat kun je uit de facilitaire data en de huisvestingsdata van een bedrijf halen? En wat kun je er vervolgens mee doen om het bedrijf verder te professionaliseren? Daar kun je als consultant een belangrijke rol in spelen.”

 

Inzicht geven met data

Op de vraag welke rol Dion als consultant pakt in organisaties, antwoordt hij: “Als consultant wil ik inzichten geven aan organisaties waarvan ik hoop dat ze dat nog niet wisten. Die verbaasde gezichten die je dan te zien krijgt! Ik wil proberen om bedrijven verder te helpen, maar wel door er als externe consultant buiten te staan en met behulp van feitelijke en objectieve data. Wat zien wij als externe expert wat ze intern niet zien? En hoe kan je het bedrijf daarmee vooruit helpen?”

 

Luisteren naar de data én de mensen

“Wat mij als consultant typeert is dat ik analytisch kan denken en data analyse interessant vindt. Data analyse is heel waardevol: door op een wetenschappelijke manier conclusies te trekken, zonder dat je daar zelf oordelend over bent. Dus zo objectief mogelijk zijn, geen voorbarige conclusies trekken en vooral geen tunnelvisie hebben. Daarnaast is een goede eigenschap dat ik goed kan luisteren: ik kan een luisterend oor bieden aan een organisatie. Data zegt niet altijd ‘alles’, het kan door mensen heel anders worden ervaren. Juist die combinatie is interessant! Ik wil luisteren naar wat de organisatie nodig heeft: is dit wel daadwerkelijk het probleem of ligt de oorzaak ergens anders?”

 

Werkervaring tot nu toe

“In de afgelopen 1,5 jaar heb ik al verschillende opdrachten voor HEYDAY mogen doen. Zo ben ik onder andere gebouwbeheerder geweest, waarbij ik verantwoordelijk was voor de gezamenlijke ruimte van een multitenant gebouw. Ik was het aanspreekpunt voor de huurders en zorgde dat alles wat nog gerealiseerd moest worden, geregeld werd. Denk aan de regelen van de schoonmaak en het groenonderhoud via leveranciers. Daarna heb ik een paar opdrachten gedaan met betrekking tot bezettingsgraadmetingen. Dit doen wij in samenwerking met Measuremen: zij voeren die metingen uit. Zij gaan dan twee weken lang elk uur de bezetting van het hele pand meten. Is het bureau bezet? Welke vergaderruimtes zijn bezet? Met welke activiteit is iemand bezig? Daarna ontvangen wij alle data van Measuremen: die zetten wij die in een rapportage voor de klant.”

 

“De uitkomsten gaan met name over de algemene bezetting per vleugel, verdieping en het volledige pand. Daar kan je in detail op ingaan. Vaak wordt er geconstateerd dat de bezetting lager is dan de organisatie zelf verwacht. Sinds corona is de bezetting vaak al erg laag en dankzij de metingen ontstaat het inzicht dat die mogelijk lager of soms zelfs hoger dan verwacht. Er zit echter altijd een reden achter: de data is een uitgangspunt om met de mensen in gesprek te gaan. Waarom is die bezetting zo laag in bepaalde delen van het kantoor? Hoe het komt dat die zo laag is, hoe krijg je de mensen meer terug naar kantoor? Of zit het meer aan de praktische kant: zijn er te veel bureaus voor het team? De data kun je gebruiken als input voor een strategisch huisvestingsplan waarin bijvoorbeeld terugkomt dat er afgeschaald kan worden in vierkante meters of een andere inrichting van het kantoor nodig is.”

 

Interne data samenwerking

Dion heeft zijn eerste bezettingsgraadmeting samen gedaan met collega-consultant Amber Klaassen, een collega-dataspecialist binnen HEYDAY Consultancy. “Daarna ben ik individueel met deze opdrachten aan de slag gegaan. Amber heeft mij geholpen hoe je de data kan analyseren en hoe je die in een rapportage kan zetten. Daarna presenteer ik de bevindingen aan de klant. Daar krijg ik de meeste energie van. Samen met de klant te zitten en hen verder helpen!”

Heb je hulp nodig op het gebied van datagedreven FM of bezettingsgraadmetingen? Neem dan contact op met Dion of zijn collega’s.

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

1.HEYDAY_consultancy-31-min
Picture of Jinni Christiaanse

13-09-2023

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy