<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

Hospitality als basis van je employee journey

24 september

De rollen lijken de laatste jaren volledig omgedraaid, niet de werkgevers maar de werknemers hebben het voor het zeggen. Veel organisaties mogen van geluk spreken als er drie geschikte kandidaten reageren op een vacature. Als we het Centraal Bureau van Statistiek mogen geloven, kampt een kwart van de bedrijven met een personeelstekort. Deze cijfers liegen er niet om.

Als HR-manager merk je misschien wel dat in je organisaties de focus vooralsnog ligt op het plezier en gemak voor de klant, en minder op de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe kun je nou meer tegemoet komen aan de behoeften van deze medewerkers door de inzet van hospitality?

Vaak wordt hospitality in verband gebracht met gastvrouwen en receptiediensten, maar dat is slechts een bescheiden onderdeel ervan. Hospitality draait vooral om het overtreffen van verwachtingen, in plaats van hier enkel aan te voldoen. In dit geval gaat het dus om het opkrikken van de beleving van je (potentiële) medewerkers.

Employee journey

Als nulmeting kun je onderzoeken hoe het staat met de huidige medewerkerbeleving in je organisatie. Natuurlijk kun je hiervoor het laatste medewerkertevredenheidsonderzoek raadplegen, maar bij hospitality draait het vooral om de zintuigen. Hoe ervaren medewerkers de organisatie? Wat zien ze? Wat ruiken ze? Welke sfeer hangt er? Om inzicht te krijgen in deze aspecten is het aan te raden om de weg van (potentiële) medewerkers af te leggen.

Vaak is het eerste touch point de vacaturetekst. Hoe komt deze over? En hoe wordt er gereageerd op sollicitatiebrieven? Krijgen sollicitanten een automatische afwijzing of uitnodiging? Dit is een van de eerste contactmomenten en die zet toch vaak de toon.

Het volgende touch point is wellicht het sollicitatiegesprek; wat ziet, voelt en ruikt iemand als hij het gebouw binnenkomt? Een prullenbak naast de ingang ruikt bijvoorbeeld anders dan een citroenboompje. Kleine details die je van tevoren niet kunt bedenken, maken vaak het verschil. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de intensiteit van het licht en de kwaliteit van de koffie. Als je je sollicitant een plastic bekertje met automaatkoffie voorschotelt, is dat wel tekenend voor je organisatie. Natuurlijk kan dit ook juist laten zien dat je een no-nonsense cultuur hebt, maar het kan ook dat je wordt geïnterpreteerd als een organisatie die de behoeften van medewerkers niet zo serieus neemt. Een verse cappuccino in een milieubewuste kartonnen beker geeft bijvoorbeeld een heel andere indruk.

De receptioniste als toonzetter

Misschien is het wel de meest ondergewaardeerde functie binnen een bedrijf; receptioniste. Veel touch points rond de receptie en ontvangst zijn vanzelfsprekend, terwijl je juist hier kunt verrassen. Laat receptionisten bijvoorbeeld een flesje water meegeven als een sollicitant weggaat of laat hen waarschuwen voor bepaalde files en wegwerkzaamheden. Opnieuw; het zit ‘m in de details.

Daarnaast speelt ook het gedrag en de uitstraling van andere collega’s een essentiële rol. Als een nieuwe medewerker kennis komt maken op de afdeling en er heerst daar veel rivaliteit onderling, kan dat afschrikken. Je kunt zulke grote cultuurgerelateerde issues uiteraard niet meteen verhelpen, maar je kunt ze wel opmerken, in kaart brengen en intern benoemen.

Han Strijbos, marketing manager bij HEYDAY zegt hierover: “Als je door een HR-bril naar hospitality in je organisatie kijkt, heb je een voorsprong in je selectieprocedure. Een authentieke eerste indruk op je sollicitanten werkt namelijk ook andersom. Iemand die zich prettig voelt en zich kan vereenzelvigen met de eerste touch points, zal waarschijnlijk beter passen in je organisatie dan een kandidaat die dat niet heeft. In een eerste gesprek zijn dergelijke herkenningspunten ook een manier om iemand op zijn gemak te stellen. Overeenkomsten in DNA, die je als organisatie vanzelfsprekend ook wenst aan te treffen, zijn dan sneller op te merken. Het kan eraan bijdragen om te zien en voelen of iemand ‘past’ in de organisatie. Het draait immers niet alleen om blije klanten, maar ook om tevreden en gemotiveerde medewerkers.”

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday