<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Vitaal op je werk! Doe jij ook mee?

Terug naar blog overzicht

Vaak last van je rug na een dag ploeteren achter je computer of het gevoel dat je niet genoeg hebt bewogen? In dit artikel vertellen we niet alleen over vitaliteit, maar helpen we jou om ook daadwerkelijk vitaliter te zijn op je werk. Daarnaast bevat dit artikel een Vitaliteit-checklist om op een laagdrempelige en leuke manier bij te dragen aan je eigen vitaliteit. Maar eerst vertellen wij welke zaken bijdragen aan je eigen vitaliteit. Lees je mee?

In dit artikel vertellen Nino Voll en Denise Wolsink, beiden werkzaam bij HEYDAY, over vitaliteit en helpen ze jou om daadwerkelijk vitaliter te zijn tijdens je werk.

Vitaliteit.

Wist je dat vitaliteit mensen langer duurzaam inzetbaar maakt, waardoor de organisatie succesvol en weerbaar blijft? Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Synoniemen voor vitaliteit zijn beweeglijkheid en energie. De geestelijke en lichamelijke gesteldheid bepalen jouw energielevel. Vitaliteit wordt bepaald door een aantal bronnen, namelijk op fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel gebied. Met fysiek wordt beweging, uithoudingsvermogen en herstelvermogen bedoeld. Het mentale aspect betreft zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Sociaal-emotioneel gaat over assertiviteit en de mate waarin je je verbonden voelt met de omgeving, terwijl spiritueel zingeving en jouw persoonlijke waarden en overtuigingen weerspiegelt.

Maar wanneer ben je nou vitaal?

Als vitaal persoon voel je je energiek, fit en weerbaar, ervaar je positieve emoties en ben je gemotiveerd. Ben jij op zoek naar handvatten om dit doel te bereiken? Onderstaande checklist zal je helpen om op een leuke manier een maand lang je vitaliteit te boosten op kantoor! Hieronder leggen we je eerst uit waaróm bepaalde punten zo goed zijn voor jouw vitaliteit.

Water drinken.

In onze checklist wordt het drinken van voldoende water benoemd als één van de uitdagingen. Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft een gezonde volwassene ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Daarnaast heeft een persoon van 60 kilo 2,1 liter water nodig, iemand van 70 kilo 2,4 liter water en een persoon van 80 kilo 2,8 liter water nodig. De reden waarom water drinken zo goed voor je is, is omdat lichaamsvocht voor een groot deel uit water bestaat. Dit is belangrijk voor het oplossen van voedingsstoffen, waardoor ze worden opgenomen in de darm. Ook draagt het bij aan het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed en het regelen van je lichaamstemperatuur. Kortom: zorg dat je dagelijks een fles water bij de hand hebt die je kan bijvullen!

Gezonde lunch.

In ons vorige artikel hebben we het gehad over brain food, wat een positief effect heeft op het brein en daardoor ook op de rest van het lichaam. Een gezonde lunch past mede daarom perfect in onze vitaliteit-checklist! Zo’n lunch zorgt voor energie om de middag door te komen en concentratie om werk te verrichten. Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Denk aan zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade, wraps of proteïne maiswafels met gezond beleg zoals humus, ei of gerookte zalm.

Omdenken.

Negatieve gedachten omzetten naar een positieve denkwereld. Het klinkt makkelijker dan gedaan. Doordat positieve emoties ruimte creëren in je hoofd, maken ze negatieve gedachten als het ware ongedaan en wordt je stressniveau verlaagd. Ze verhogen de overlevingskansen, omdat ze de kans op lichamelijke problemen verkleinen. Positiviteit maakt je dus niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger.

 

“Wat we zien wordt grotendeels bepaald door waar we naar zoeken.”

 

Bedenk in de ochtend bijvoorbeeld 10 kleine haalbare doelen en voltooi deze gedurende de dag. Een voorbeeld op de lijst is om tijd in de agenda te plannen, waarbij je achter je bureau vandaan komt. Deze zelf-time is belangrijk voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Het zorgt voor voldoening en een gelukkig gevoel. Daarnaast kan je jezelf uitdagen om het positieve waar te nemen en te belichten, dit wordt ook wel ‘omdenken’ genoemd. Ook kan je bijdragen aan andermans gemoedstoestand. Daag jezelf deze maand uit om complimentjes te geven aan collega’s. Dit is goed voor de mentale gezondheid: het versterkt iemands zelfbeeld, waardoor de hersenen dopamine aanmaken. Dit stofje zorgt voor een positief gevoel. Daarnaast zorgen complimenten voor verbinding. Vier samen kleine successen, óók op een drukke dag vol meetings.

10.000 stappen per dag.

We kennen allemaal wel iemand die fanatiek bezig is met het behalen van minstens 10.000 stappen per dag. En niet zonder reden. De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat het zetten van ten minste 10.000 stappen de gezondheid fundamenteel verbetert. Belangrijk hierbij is dat de stappen verspreid over de dag worden gezet. Deze prestatie heeft namelijk hetzelfde positieve effect op je gezondheid als elke dag een half uur extra bewegen. Het biedt dus de ideale mogelijkheid om voldoende te bewegen zonder te gaan sporten. Het makkelijke daarbij is dat het overal kan: thuis, op het werk, in je vrije tijd. Tel eenvoudig je stappen op je digitale horloge of houdt ze bij op je telefoon. Natuurlijk hangen veel dingen samen en is het belangrijk hier een goede balans in te vinden.

Ga jij de challenge aan?

Ga samen met jouw collega’s de challenge aan! Zet de onderstaande checklist op je bureaublad of als screensaver en voer dagelijks één van de opdrachten uit. Het haalt je uit de dagelijkse sleur, brengt je in contact met collega’s en draagt bij aan jouw vitaliteit. Succes!

Je kunt de onderstaande checklist hier downloaden. 

Checklist-Vitaal-v4
HEYDAY_experts-51