<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Data gedreven Facility Management (deel 2).

Terug naar blog overzicht

Welke keuze zou jij maken op het gebied van data-gedreven facility management? Veel data, maar weinig capaciteit om er wat mee te doen? Of juist weinig data, maar veel capaciteit om er wat mee te doen? De opgehaalde data voor iedereen in de organisatie zichtbaar? Of juist alleen zichtbaar voor de data-specialist? Als vervolg op het interview met Rachel Kuijlenburg en Frans Joosstens, beiden werkzaam bij de Haagse Hogeschool, stelt Rosalie den Hertog hen interessante vragen over dit onderwerp.

Aan het woord zijn Rachel Kuijlenburg en Frans Joosstens, beiden werkzaam bij de Haagse Hogeschool. Ik leg hen keuzes voor op het gebied van data-gedreven facility management.

Facilitaire organisaties gebruiken data vooral om terug te kijken (reflecteren) en niet om vooruit te kijken (voorspellen). Welk potentieel heeft vooruitkijken (voorspellen) voor facilitaire organisaties en waarom?
Rachel: ik zie inderdaad dat het voorspellen zelden gebeurt. Het heeft als potentieel dat je op tijd zou kunnen voorkomen dat een incident een serieus probleem wordt. 

Wat zou je organisaties die aan de slag willen gaan met data-analyse willen meegeven?
Rachel: blijf zelf nadenken. Ga niet te snel mee in trends en hypes. Wees daarnaast een volwaardige gesprekspartner voor andere partijen in de organisatie. Dat betekent dat je kennis moet hebben van data-management. Ga dus op onderzoek uit naar de verschillende datasets die wat zouden kunnen opleveren. 

Veel data, maar weinig capaciteit om er wat mee te doen of weinig data, maar veel capaciteit om er wat mee te doen?
Rachel: uiteraard het laatste. Je ziet zoveel organisaties die een overkill aan sensoren, en dus data hebben. Heel veel mensen hebben echter geen tijd of zin of zijn niet voldoende onderwezen om er iets mee te kunnen. Dan liever weinig data en veel capaciteit, dan dat de kwaliteit erop achteruit gaat.

De opgehaalde data zijn voor iedereen in de organisatie zichtbaar of alleen de data-specialist kan deze inzien?
Rachel: ik ben altijd voor transparantie, dus ik kies voor het eerste. Het is de kern van met elkaar goed samen leven. Er worden nu heel veel kaarten tegen de borst gehouden op het gebied van data. Terwijl ik dan denk, laten we erover praten of discussiëren.
Frans: je hoeft niks te verbergen. Sommige mensen zijn bang voor sensoren, omdat ze denken dat hun privacy geschonden zal worden. Terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Wij meten bijvoorbeeld welke wc’s het meest gebruikt worden met behulp van een bewegingssensor op de deuren. We hebben echter geen zicht op wie er naar binnenloopt op een dag. Daarnaast, hoe opener je bent, hoe minder snel mensen achterdochtig zullen zijn.

Lees ook deel 1 van het interview!
Wil je deel één lezen van het interview met Rachel en Frans? Klik dan hier en laat je informeren over toegevoegde waarde van data gedreven facility management!

3.HEYDAY_consultancy-12-min
Picture of Rosalie den Hertog

24-01-2023

Rosalie den Hertog is Interim & Consultancy Professional bij HEYDAY Facility Management.