Wist je dat 66% van de projecten onsuccesvol is, door het niet behalen van tijd-, kosten- en kwaliteitsdoelen (Logikal, 2020). Facilitaire en huisvestingsprojecten vragen om expertise, capaciteit en kennis van projectmanagement. Maar het vinden van juiste experts is steeds lastiger. Hoe ga je hiermee om? Lees het in deze blog!
7 knelpunten in je projecten
Start je een project zonder goede businesscase? Of vergeet je een belangrijke stakeholder te betrekken? Dit lijken kleine misstappen, maar ze hebben meestal een grote impact op het verloop en resultaat van je project. Dit zagen we bij een van onze opdrachtgevers in het onderwijs. Leidinggevenden en belangrijke stakeholders werden niet of niet tijdig genoeg betrokken bij het proces. Het gevolg? De projectmanager moest terug naar de beginfase van het project, waaronder het projectplan en de businesscase. Zo’n situatie kan zorgen voor vertraging en frustratie bij alle betrokkenen. En misschien verliezen stakeholders zelfs hun vertrouwen in het proces.
Dit zijn de meest voorkomende knelpunten in je projecten:
- Uiteenlopende belangen van betrokkenen.
- Geen businesscase en/of projectplan.
- Te ambitieuze verwachtingen.
- Geen of juist meer dan één opdrachtgever.
- Groei van de projectomvang, ofwel ‘scope creep’.
- Te weinig tijd en/of kennis en kunde in het projectteam.
- Overschrijden van het budget.
Eerste hulp bij projecten
Loopt je project niet zoals gepland door één of meer van deze knelpunten? Dan helpt een kritische blik van een onafhankelijk specialist. Een professional met ervaring in facilitair projectmanagement, die risico's in je processen beoordeelt. Maar ook komt met praktische tools en verbeterpunten voor je huidige en volgende projecten. Denk aan handige standaardformats, checklists en richtlijnen om projecten beter te laten verlopen.
Dit deed Nino Voll, projectmanager bij HEYDAY Consultancy, voor een opdrachtgever met consultatiebureaus op 35 locaties in het zuiden van Nederland. Nino: “De facility manager en/of projectmanagers van deze organisatie kunnen de praktische documenten gebruiken bij toekomstige huisvestingsprojecten. Daardoor zien zij belangrijke zaken nooit over het hoofd, zoals het toepassen van cruciale veiligheidsmaatregelen op nieuwe locaties.”
Beschik je wel over standaardformats en checklists, maar zijn het er simpelweg te veel? Dan kan een externe specialist met de juiste frisse blik en ervaring in projectmanagement je ook op andere manieren helpen. Bijvoorbeeld door overzicht te creëren in je processen en documenten praktischer te maken. Of door belangrijke stakeholders voor je project in kaart te brengen. Bovendien kan deze specialist je medewerkers leren waar zij tijdens het managen van projecten op moeten letten en hoe zij kaders bewaken.
Breng projectdoelen binnen handbereik
Met voldoende capaciteit, de juiste expertise en kennis van projectmanagement breng je projecten tot een succesvol einde. En je voorkomt knelpunten die je project vertragen of de werkdruk op jou en medewerkers verhogen. Zo breng je de doelen van je facilitaire en huisvestingsprojecten binnen handbereik.
Breng jouw projecten binnen handbereik
Hoe ga je om met meer werk en minder menskracht? Ontdek het in ons whitepaper ‘Verbeter je facilitaire en huisvestingsprojecten en vergroot het succes van je organisatie’. Of neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat HEYDAY Consultancy voor jou kan betekenen.
