<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Je bedrijfspand verduurzamen is meer dan alleen zonnepanelen leggen

Terug naar blog overzicht

De werkplek en de werkomgeving dragen bij aan de betrokkenheid van medewerkers met de organisatie en de prestatie van werknemers op de werkvloer. Maar werkt de werkomgeving zoals je het van te voren hebt bedacht? Tijd om de werkplek eens onder de loep te nemen. Een werkplekanalyse brengt in kaart wat wel en juist niet werkt, zodat je de werkomgeving kunt optimaliseren.

Ik merk dat veel organisaties vaak wel willen verduurzamen, maar terugschrikken door het gedoe en geregel. Ergens begrijpelijk, maar vooral jammer. Zeker omdat verduurzamen eigenlijk helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het is makkelijker dan je denkt, want het begint vooral bij jezelf. In dit blog geef ik een aantal concrete tips hoe je op een slimme, eenvoudige manier ook al kunt verduurzamen. Zonder dat je direct een heel plan hoeft op te stellen of een studie hoeft los te laten op welke zonnepanelen je eigenlijk moet kiezen.

 

Tip 1: Instellen van tijdschakelaars voor verlichting, airco, verwarming en ventilatie

In veel bedrijfspanden zie je dat de ventilatie, airco, verlichting en verwarming ook ‘s nachts en in het weekend aanstaat. Allerlei zware, energieverslindende apparaten ventileren, verwarmen en/of koelen het pand op tijdstippen dat er geen mensen zijn. Zonde van de energie.

Door deze installaties af te stemmen op kantooruren kun je al een hoop energie besparen. Voor licht zou je ook nog kunnen kiezen voor een schemer- of bewegingsschakelaar om energie te besparen.

Je kunt deze zaken automatisch laten instellen. Indien dit bij de huidige installaties niet mogelijk is, zul je ze moeten aanpassen. Deze investering is echter snel terugverdiend als je ziet wat je ermee bespaart.
 

Tip 2: Verminderen van het aantal koffiebekertjes

Veel organisaties maken gebruik van kartonnen koffiebekertjes voor koffie en thee. Medewerkers kunnen deze bekertjes echter meer dan één keer gebruiken, waardoor je per persoon niet meer vijf of zes bekertjes per dag gebruikt maar slechts één of twee. Vermenigvuldig dit met het aantal medewerkers en het aantal werkdagen per jaar en je kunt heel wat koffiebekertjes besparen.

Uiteraard is er een nog duurzamere oplossing en dat is om (weer) over te stappen naar porseleinen of glazen kopjes. Whitepaper: Hoe ziet de ideale werkomgeving er anno 2025 uit?

Tip 3: Toepassen van circulaire oplossingen

In de markt zie je steeds meer bedrijven die kiezen voor oplossingen waarbij reststoffen en afval volledig opnieuw worden ingezet. Circulariteit gaat nog een stap verder dan duurzaam ondernemen. Het gaat om het besef dat er geen grondstoffen verloren mogen gaan. De cirkel sluiten, dat is het idee.

Er zijn verschillende terreinen waar je circulariteit kunt toepassen. Waar de meeste kansen liggen dat verschilt uiteraard per organisatie. Ik zal een paar voorbeelden noemen. Je kunt bijvoorbeeld werkkleding circulair maken. Als het voor jullie versleten of onbruikbaar is, hoe kun je er dan voor zorgen dat het terug in het proces komt of dat het een andere bestemming krijgt? Een andere, simpele optie, is het hergebruiken van meubilair. Koop niet alles nieuw, maar kies voor spullen uit bijvoorbeeld een kringloopwinkel.

In de kern draait het om het veranderen van de mindset. Wanneer je inkoop als afval gaat benaderen en je afvraagt wat ermee gebeurt als jullie ermee klaar zijn, dan ga je er op een andere manier over nadenken. Wat kun je met de producten doen wanneer het voor jullie geen functie meer heeft? Hoe zorg je ervoor dat het ‘in de cirkel’ blijft? En deze stappen hoef je niet alleen te zetten. Zo investeerde HEYDAY samen met C-Bèta in circulair ondernemen via een partnership.

Tip 4: Kiezen voor lokale leveranciers en het terugdraaien van de frequentie van transport

Een andere optie om op een relatief eenvoudige manier te verduurzamen is het kiezen voor lokale leveranciers. Omdat ze van minder ver hoeven te komen, reduceer je de CO2-uitstoot van het transport aanzienlijk. Bovendien ontstaan er steeds meer facilitaire hubs, waardoor je leveranciers voor schoonmaakartikelen, catering, kantoorartikelen, etc. niet apart hoeft te laten komen. Er komen niet langer een aantal vrachtwagens voorrijden, maar slechts één.

Bovendien kun je op basis van prognoses calculeren hoeveel producten je nodig hebt en daar je bestelling op aanpassen. Neem de catering als voorbeeld. Op het moment dat je weet hoeveel je verbruikt kun je terugschakelen van een aantal levermomenten per week, naar slechts één. Helemaal wanneer je de menucyclus aanpast en ervoor zorgt dat je de langer houdbare producten later in de week gebruikt.

Dit levert niet alleen het verminderen van het aantal transporten als voordeel op, maar je gooit ook minder weg en het scheelt je in kosten.

Tip 5: Op juiste niveau houden van de bandenspanning

Dit klinkt misschien vreemd, maar het helpt wel degelijk om het benzineverbruik te verminderen. Door eens in de zoveel tijd de bandenspanning van de auto’s van medewerkers te controleren en dit op het juiste niveau te houden zullen ze minder verbruiken. Een slappe band verbruikt namelijk simpelweg meer. Bovendien slijten de banden minder snel én verhoog je de veiligheid. Je slaat meerdere vliegen in één klap.

Conclusie: een kleine stap heeft ook impact

Er zijn voldoende, relatief eenvoudige, manieren om te verduurzamen die verder gaan dan het leggen van zonnepanelen. En dan heb ik slechts een aantal van de opties benoemd, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je verduurzamen met de drie B's: Bricks, Bytes en Behaviour.

Mijn advies is om op dat terrein stappen te zetten waar resultaten voor jullie organisatie het snelst haalbaar zijn. Is het vervolgens werkbaar en levert het ook resultaat op? Neem dan weer de volgende stap. En besef: een kleine stap is ook een stap en heeft ook impact. Er hoeven geen business cases en grootste plannen aan te pas te komen.

Belangrijk is om de stappen die je neemt te communiceren. Zo zien we dat er vanuit de communicatie over verduurzamen positieve reacties én nieuwe ideeën ontstaan. Op die manier creëer je draagvlak en soms ook een trots gevoel binnen je eigen organisatie.

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Future workspace anno 2025

 

Specialisten_3.HEYDAY_consultancy-33-min
Picture of Martin Troost

16-09-2021

Senior Consultant bij HEYDAY