<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen (deel 2).

Terug naar blog overzicht

Altijd staand vergaderen of alleen nog maar de trap mogen nemen? Altijd gratis veganistische lunch in de kantine of altijd je eigen eten meenemen naar kantoor? Als vervolg op het interview met Stan, Froukje en Atze van bba binnenmilieu stelt Rosalie den Hertog hen interessante vragen over de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen. 

Aan het woord zijn Stan de Wit, Froukje van Dijken en Atze Boerstra, alle drie werkzaam bij bba binnenmilieu. Ik leg hen keuzes voor over de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen. 

Hoever gaat je verantwoordelijkheid als organisatie in het bijdragen aan de gezondheid van medewerkers?
Froukje: vanuit de Arbowet houdt op een gegeven moment de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van medewerkers op. WELL probeert daarentegen juist een gezonde levensstijl te stimuleren. Een onderdeel van de WELL Building Standard is dat medewerkers geïnformeerd dienen te worden over hoe zij hun eigen (geestelijke) gezondheid en welzijn kunnen stimuleren. Bijvoorbeeld door informatie te geven over de positieve invloed van vrijwilligerswerk op de mentale gezondheid van de mens. Wij geven dat bij bba binnenmilieu vorm aan de hand van een mini-bibliotheek.
Atze: er zit zeker een grens aan. Niet iedere medewerker vindt het fijn als een organisatie zich gaat bemoeien met privézaken, bijvoorbeeld iemands fitheid of BMI waarde. Je moet uitkijken dat je niet in je enthousiasme vergeet om de privacy van mensen in acht te nemen. Subtiel stimuleren werkt in dit verband beter dan betuttelen.

Welke tip zou je geven aan een overheidsorganisatie die wil bijdragen aan de gezondheid van haar medewerkers?
Stan: het behalen van een WELL-certificaat is wellicht niet voor iedere organisatie haalbaar. Echter, dat betekent niet dat je geen gebruik kan maken van de Well Building Standard. Er zijn veel praktische richtlijnen uit te halen, die niet per se heel veel geld hoeven te kosten. Kijk eens welke richtlijnen je binnen jouw organisatie kan toepassen om de gezondheid van je medewerkers te stimuleren.

Atze Boerstra
Directeur & feelgoodbuilding specialist bij bba binnenmilieu
Professor bij TU Delft

Afbeelding2
Altijd staand vergaderen of alleen nog maar de trap mogen nemen?
Froukje: ik kies ‘alleen nog maar de trap mogen nemen’. Ik denk dat je voor vergaderingen vooral moet kijken naar de vorm die daar het beste bij past. Soms is zitten veel praktischer, soms staan. Ik denk dat je daarin moet afwisselen. 
Stan: ik ben sowieso pro traplopen. De trap is vaak sneller, en je hebt ook meer beweging. Vanuit WELL is dat ook één van de richtlijnen, om trapgebruik te stimuleren.


Altijd gratis veganistische lunch in de kantine of altijd je eigen eten meenemen naar kantoor?
Froukje: ik ga voor de eerste optie. Ik heb een hekel aan boterhammen smeren. Daarnaast is het denk ik goed om te laten zien wat er allemaal mogelijk is qua veganistisch eten. Het inspireert mensen voor thuis.
Stan: ik kies ook voor de veganistische lunch. Ik doe dit zelf al zo veel mogelijk. Het is namelijk veel gezonder. We zien ook dat dit steeds meer als normaal wordt gezien binnen onze organisatie.

Stan de Wit
Adviseur gezonde werkomgevingen & WELL AP bij bba binnenmilieu
Afbeelding3

Altijd je werk mee naar huis nemen of altijd je privéleven in detail delen met al je collega’s?

Froukje: ik kies dan voor de laatste optie. Wij hebben sowieso al een hele open cultuur binnen bba binnenmilieu. Er wordt veel met elkaar gedeeld. Daarnaast probeer ik, vanuit mijn rol als unitmanager, juist te voorkomen dat onze medewerkers hun werk mee naar huis nemen. Werkdruk is vandaag de dag echt een probleem. Iedereen is heel gedreven, en daardoor ook automatisch geneigd om thuis veel te doen of lange dagen te maken als dat nodig is. Aan jezelf denken en een wat lagere werkdruk hebben, is ook heel belangrijk.
Stan: ik wil in ieder geval niet voor de eerste optie kiezen. Af en toe gebeurt het wel eens, maar over het algemeen probeer ik mijn werk achter mij te laten, zodra ik het kantoor uitloop. Er gaan behoorlijk wat mensen daarmee de mist in. Daarnaast heb ik er ook geen moeite mee om privézaken te delen. Ik vind het bijvoorbeeld ook leuk om te horen wat collega’s in het weekend hebben gedaan.

Froukje van Dijken
Healthy building specialist & unit manager bij bba binnenmilieu

Afbeelding1

Lees ook deel 1 van het interview!

Wil je deel één lezen van het interview met Stan, Froukje en Atze? Klik dan hier en laat je informeren over hun ideeën over de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen!

2.HEYDAY_consultancy-14-min
Picture of Rosalie den Hertog

17-01-2023

Rosalie den Hertog is Interim & Consultancy Professional bij HEYDAY Facility Management.