<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De 6 grootste voordelen van een Facilitair en Huisvestingsconsultant voor jouw organisatie.

Terug naar blog overzicht

Binnen veel organisaties liggen er een langere tijd uitdagende facilitaire- of huisvestingsvraagstukken die maar niet opgepakt worden. Vaak is er geen specifieke inhoudelijke (markt)kennis en ervaring in eigen huis of ontbreekt het aan tijd om dit vraagstuk op te pakken. Herken je dit?

Het is dan erg waardevol om een consultant in te vliegen die dit vraagstuk oppakt. Consultants brengen een frisse, open en kritische blik in jouw organisatie, speuren naar de vraag achter de vraag en zijn gewapend met de expertise om oplossingen aan te dragen die je wellicht over het hoofd ziet.  


Er wordt een waardevol advies opgeleverd met de benodigde handvatten, om dit advies ook ten uitvoer te kunnen brengen. Dit kan in de vorm van een project en door middel van het inzetten van workshops en trainingen binnen de organisatie. In dit blog gaan we in op wat een facilitair en huisvestingsconsultant precies is en wat de 6 grootste voordelen zijn die een consultant een organisatie te bieden heeft.

Een facilitair en huisvestingsconsultant: wat is dat?

Consultants op het gebied van facility management (FM) en huisvesting zijn inhoudsdeskundigen die hun unieke expertise inzetten om organisaties te begeleiden en te helpen bij het oplossen van facilitaire vraagstukken (die het primaire proces ondersteunen) en uitdagingen op het gebied van huisvesting. Hierbij kan gedacht worden aan uiteenlopende aspecten, zoals:

  • de inrichting van de facilitaire organisatie en/of onderdelen
  • begeleiding van een organisatieverandering
  • datagedreven facility management oplossingen
  • advies over veranderende wet- en regelgeving van invloed op diensten en huisvesting
  • werkproces- en werkplekoptimalisatie
  • duurzaamheidsstrategieën voor bijvoorbeeld panden en dienstverlening
  • het onderzoeken van markttrends
  • het bieden van inzicht in de kostenstructuur en hoe dit zich verhoudt tot de markt (bijvoorbeeld via benchmarkonderzoeken)
  • het bevorderen van welzijn (gezondheid en vitaliteit) van medewerkers
  • het adviseren over huisvestingsvraagstukken en werkomgevingen.

 

De 6 belangrijkste voordelen van een facilitair en huisvestingsconsultant voor jouw organisatie

 

Naast dat het vraagstuk - dat is blijven liggen - wordt opgepakt, zijn er nog een tal van andere voordelen die een consultant biedt. Dit zijn de 6 belangrijkste voordelen van een consultant voor jouw organisatie.

1. Een vernieuwende blik en verrassende inzichten

Consultants brengen een frisse en vernieuwende blik op de organisatie. Als externe professionals zijn ze niet gebonden aan bestaande ideeën en belangen. Dit geeft hen de vrijheid om anders en verder te denken, en waar nodig bestaande aannames uit te dagen. Consultants zijn van nature nieuwsgierig en deze eigenschap stelt hen in staat om kritische vragen te blijven stellen, kritisch te zijn en te zoeken naar de beste oplossing. Met een onafhankelijk perspectief kunnen zij objectief en onbevooroordeeld kijken naar de organisatie, haar processen en uitdagingen. Dit resulteert in nieuwe waardevolle inzichten die anderen binnen de organisatie over het hoofd zien.

 

2. Waarborgen van flexibiliteit

Het inzetten van een consultant is een goede manier om de flexibiliteit van een organisatie te waarborgen. Een organisatie is en bevindt zich in een dynamische omgeving waar vraagstukken en uitdagingen zich blijven aandienen. Uitdagingen die veranderen en continu andere kennis, ervaringen en vaardigheden vereisen. Wanneer deze niet tijdig worden aangepakt, kan dit leiden tot stagnatie of zelfs achteruitgang van de organisatie. Het is voor veel organisaties lastig om dit soort medewerkers in dienst te hebben. Consultants zijn gespecialiseerd en houden kennis en ervaring op peil. Met hun uitgebreide kennis en ervaring kunnen ze een probleem snel identificeren, analyseren en aanpakken. Dit betekent dat het dagelijkse functioneren van de organisatie kan doorgaan zonder onderbrekingen, terwijl tegelijkertijd benodigde veranderingen worden geïdentificeerd, aangepakt en opgelost.

In tegenstelling tot vaste medewerkers hoeft een consultant niet ingewerkt te worden. Zij komen aan boord van de organisatie met de benodigde kennis en ervaring en zijn vaak al bekend met de uitdaging waar de organisatie mee te maken heeft. Dit betekent dat zij vanaf dag één operationeel kunnen zijn. Bovendien is hun aanwezigheid tijdelijk. Zodra het vraagstuk is opgelost, is hun taak voltooid. Dit betekent dat de organisatie niet hoeft te investeren in een langdurig dienstverband, wat leidt tot kostenefficiëntie.

3. Inhoudelijke (markt)kennis & ervaring

Met een consultant heb je direct de benodigde inhoudelijke (markt)kennis en ervaring in huis die cruciaal zijn voor het oplossen van het vraagstuk. Experts met inzicht in markttrends, beproefde werkwijzen en systematieken, en ervaring met soortgelijke projecten in diverse sectoren. Het inschakelen van een consultant betekent dus meer dan alleen het verwerven van theoretische kennis. Met hun gedegen ervaring weten consultants hoe zij oplossingen en verbeteringen efficiënt kunnen implementeren binnen de organisatie en nemen zij de mensen in de organisatie hierin mee. Consultants hanteren daarom waar mogelijk een op maat gemaakte werkwijze, afhankelijk van de organisatie en vraagstuk. Hierin hebben zij ervaring en kunnen ze ervoor zorgen dat een project in duidelijke stappen met resultaat wordt doorlopen.

4. Een consultant als netwerker en verbinder

Een consultant vervult een belangrijke rol als netwerker en verbinder binnen en buiten de organisatie. Ze brengen de benodigde mensen samen om het vraagstuk te tackelen en maken daarbij gebruik van hun capaciteit om bruggen te slaan tussen verschillende disciplines en niveaus. Zij zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook ervaring met het faciliteren van onderlinge gesprekken en het stimuleren van samenwerking, om gezamenlijk tot de juiste aanpak te komen. Bij het inschakelen van een consultant beschik je niet alleen over die ene consultant maar ook over de brede organisatie achter de consultant en een netwerk met kennis en ervaring dat de consultant bij zich draagt, maar ook met marktpartijen met aanvullende expertise. Dit gezamenlijk zorgt voor een hoog verbindend vermogen, waarbij een grote hoeveelheid perspectieven en expertise samenkomt om het vraagstuk aan te boren.

5. Interne en externe kennisdeling

Consultants binnen de organisaties spelen een belangrijke rol in zowel interne als externe kennisdeling. Vaak zijn er meerdere consultants betrokken bij een project die gezamenlijk de afgeleverde kwaliteit verhogen door eigen kennis en ervaring te leveren, de werkwijze in de gaten te houden en een kritische blik te leveren op de aanpak en (deel)resultaten).

Onze consultants bevorderen inhoudelijke kennis en vaardigheden door middel van ontwikkellabs en netwerkgroepen. Dit brengt groepen gepassioneerde professionals samen om zich verder te verdiepen en vooruit te komen in een bepaald specialisme. Deze labs bieden een optimale setting voor het delen van kennis en ervaring, en stimuleren innovatie binnen organisaties. Het bevordert niet alleen de uitwisseling van kennis en ideeën, maar creëert ook waardevolle connecties in de branche. Deze benadering van kennisdeling versterkt de banden zowel binnen als buiten de organisatie, waarbij leren en verbinding centraal staan.

6. Een voortdurend proces van kennisuitwisseling

Consultants streven naar een langdurige relatie die niet alleen gericht is op het aanpakken van de huidige uitdaging, maar ook op het blijven samenwerken en sparren als partner op latere momenten. Het gaat dus verder dan het simpelweg voltooien van een opdracht; het is een voortdurend proces van kennisuitwisseling, wederzijds leren en samen groeien. Het is daarbij belangrijk dat er een 'klik' is met de organisatie. Vanaf het moment dat er een vraagstuk of uitdaging binnenkomt, wordt er direct een afspraak gemaakt met de potentiële opdrachtgever. De consultant speelt vanaf het begin een belangrijke rol in het gezamenlijk opstellen van een plan van aanpak. Deze ‘netwerkgerichte’ benadering stelt onze consultants in staat om diepgaande, duurzame relaties op te bouwen die verder gaan dan een traditionele ‘opdrachtrelatie’.

 

Een facilitair en huisvestingsconsultant: waardevol voor iedere unieke organisatie

Iedere organisatie heeft zijn eigen uitdagingen en/of vraagstukken. Het is dan ook belangrijk dat er voor deze specifieke situatie een plan van aanpak en advies geleverd wordt. De bovenstaande 6 voordelen die een consultant biedt, zijn voor organisaties in iedere branche van blijvend toegevoegde waarde.

Of het nu gaat om een huisvestings-, duurzaamheids-, organisatievraagstuk of het bevorderen van de productiviteit en het welbevinden van medewerkers; HEYDAY Consultancy is van toegevoegde waarde voor jouw organisatie.

Benieuwd hoe een facilitair consultant van toegevoegde waarde kan zijn binnen jouw organisatie? Onze consultants verdiepen zich graag in jouw specifieke situatie tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Neem hier contact op of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

1.HEYDAY_consultancy-31-min
Picture of Jinni Christiaanse

10-07-2023

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy