<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Kantoormedewerkers maken de Noordpool kapot

Terug naar blog overzicht
Vandaag gaat, wat mij betreft, het fijnste seizoen van start: de zomer! Maar we zijn de afgelopen periode ook al flink verwend met fijne temperaturen. Volgens Weerplaza was het zelfs de warmste mei ooit gemeten, met ruim drie graden warmer dan een gemiddelde meimaand. Hoewel we er met z’n allen enorm van genieten, is het juist slecht nieuws. Afgelopen winter was het namelijk ook de warmste winter ooit op de Noordpool en daar maken wetenschappers zich ernstig zorgen. Deze hoge temperaturen hebben we te danken aan kantoormedewerkers. Ja, ook aan jou.
IMG_9252

Het lijkt een behoorlijk pittige stelling, maar er zit een kern van waarheid in. We zijn met zijn allen hard op weg om de Noordpool te verpesten en we merken er niet eens iets van, terwijl we ‘veilig’ binnen de muren van ons kantoorpand driftig op ons toetsenbord aan het tikken zijn.

Wat velen niet weten is dat kantoorpanden verantwoordelijk zijn voor zo’n veertig procent van de CO2-uitstoot. Beseffen we eigenlijk wel wat we kapot aan het maken zijn?

Ver-van-mijn-bed-show

Heel kort door de bocht gebeurt het volgende als al het ijs van de Noordpool verdwijnt: het zonlicht wordt normaal gesproken voor een groot deel door het ijs teruggekaatst, waardoor het water zijn temperatuur kan behouden. Wanneer er geen ijs ligt, absorbeert de zee het zonlicht, waardoor het water opwarmt en daarmee uiteindelijk ook de aarde.

Het hele ecosysteem zal veranderen, wat enorme schade oplevert. Voor velen klinkt dit nog steeds als een ver-van-mijn-bed-show.

Geen investering nodig

En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om een kantoorpand te verduurzamen. Of bakken met geld kost. Ik durf zelfs te stellen dat de meeste kantoorpanden zonder extra te investeren hun energielabel naar C op kunnen krikken.

Ik voer zelf regelmatig scans uit waarbij ik de CO2-uitstoot van een pand meet. Deze scan geeft ook aan op welk vlak er winst te behalen valt en waar je dus mee aan de slag kunt.

Er volgen wettelijke sancties voor pandeigenaren die geen of te weinig inspanning leveren aan CO2-reductie. Vanaf 2023 (dus al over vijf jaar) moeten alle kantoorgebouwen in Nederland energielabel C of beter hebben. Lukt dat niet, dan moeten de deuren sluiten.

Dat lijkt ver weg, maar het is sneller 2023 dan je denkt. En dan moet de kantoormedewerker op zoek naar een nieuwe plek om driftig op zijn of haar toetsenbord te tikken.

 

whitepaper duurzaam vastgoed

4.HEYDAY_consultancy-10-min
Picture of Sarah Blonk

21-06-2018

Klantmanager bij HEYDAY