<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Ik wil organisaties vooruithelpen met onderzoek en toepasbare adviezen.

Terug naar blog overzicht

Rosalie den Hertog, Consultant bij HEYDAY Consultancy: “Ik denk graag mee over het overkoepelende beeld van de facilitaire organisatie. Waar sta je als organisatie voor en hoe kunnen de faciliteiten die jij aanbiedt aan je medewerkers hier een toevoeging op zijn. Ik maak graag samen met organisaties een professionaliseringsslag.”

Rosalie heeft de hbo-opleiding Facility Management en de wo-master Beleid, Communicatie en Organisatie afgerond. Gedurende haar opleidingen kreeg ze steeds meer feeling met het facilitaire vakgebied en de rol die onderzoek en advies hierin spelen.

De rol van FM.

“Ik vind het heel belangrijk dat een werkgever zorgt voor haar medewerkers, omdat je het grootste gedeelte van de dag aan het werk bent. In sommige gevallen ben je zelfs vaker op kantoor dan dat je thuis bent. Als werkgever heb je dan een zorgplicht. Met het facilitaire vak kan je daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Juist door faciliteiten zo in te richten dat het welzijn van medewerkers wordt bevorderd. De mens dient centraal te staan in een organisatie. Hier zijn meer afdelingen voor verantwoordelijk, maar FM heeft daarin een belangrijke rol.”

Toepasbare adviezen geven.

“Ik koos voor het consultancy vak, omdat ik ambieer om organisaties vooruit te helpen met het doen van onderzoek en het geven van toepasbare adviezen. Tijdens consultancy trajecten werk je in een relatief korte tijd naar een eindresultaat toe. Je hebt een duidelijk einddoel in zicht en daar werk je naar toe. Juist die combinatie van eerst onderzoek doen en op basis daarvan advies geven, vind ik erg interessant.”

Het belang van perspectieven.

“In één organisatie heb je verschillende stakeholders die een kijk op en belang bij een bepaald probleem hebben. Iemand van de HR-afdeling zal anders naar een probleem kijken als iemand van de facilitaire afdeling. Het is goed om al die perspectieven in kaart te brengen. Daarnaast ontwikkelt de wereld hard om ons heen. Deze ontwikkelingen kun je niet negeren, maar moet je meenemen in een advies.”

Professionaliseringsslag.

“Ik denk graag mee over het overkoepelende beeld van de facilitaire organisatie. Waar sta je als organisatie voor en hoe kunnen de faciliteiten die jij aanbiedt aan je medewerkers hier een toevoeging op zijn. Ik maak graag samen met organisaties een professionaliseringsslag. Specifiek interesseer ik mij voor gedrag en verandering. Innovatieve ideeën zijn mooi, maar wanneer medewerkers niet goed meegenomen worden in een verandering en er geen aandacht is voor hun veranderingsproces, zullen deze ideeën niet slagen. Hier wil ik mij meer in ontwikkelen de komende jaren.”

Schriftelijke- en onderzoekvaardigheden.

“Wat mij typeert zijn mijn schriftelijke- en onderzoeksvaardigheden. Ik vind het leuk om te schrijven: ik wil een adviesrapport goed opbouwen en helder leesbaar maken. Anders kun je een boodschap niet goed overbrengen. Daarnaast bijt ik mij enorm vast in een vraagstuk. Ik ben heel nieuwsgierig en wil zaken tot de bodem uitzoeken. Ik durf kritisch te zijn en ga uit van mijn eigen kracht en innovatieve ideeën. Ik ga niet altijd mee met de vaste gewoontes en gebaande paden in een organisatie. Het kan organisaties juist helpen om ergens met een andere blik naar te kijken. Verder ben ik prestatiegericht. Mijn kracht is dat ik voor het hoogst haalbare ga als het gaat om kwaliteit. Voor minder doe ik het niet.”

FM in het onderwijs.

“Ik heb tot nu toe een aantal consultancy opdrachten gedaan, denk aan het realiseren van een benchmark en het maken van een adviesrapport ten aanzien van een toekomstgerichte werkomgeving. Op dit moment doe ik een opdracht deels voor onze interim-dienstverlening en deels voor onze consultancy-dienstverlening.

  • Vanuit het interim-vak ben ik verantwoordelijk voor de facilitaire zaken van een stichting voor basisscholen. Ik ben verantwoordelijk voor de soft services en het contractbeheer.
  • Vanuit het consultancy-vak ben ik samen met een collega een adviesrapport aan het schrijven voor het bestuur van de stichting. We kijken hierbij naar alle facilitaire diensten: hoe is het nu geregeld en hoe kan dit beter? Denk hierbij aan de scheiding tussen wat bovenschools en op de scholen zelf georganiseerd dient te worden.


Het onderwijs is een unieke omgeving als het gaat om facility management. In het basisonderwijs is het facilitaire vakgebied nog onderontwikkeld en lang niet altijd bij iemand van het bestuur belegd. Met dit adviesrapport en mijn werkzaamheden probeer ik hier verandering in aan te brengen.”

Netwerkgroepen.

“Ik maak onderdeel uit van de organisatie van de netwerkgroepen van HEYDAY. Wij organiseren netwerkbijeenkomsten voor facilitaire professionals van verschillende sectoren om kennisdeling- en ontwikkeling in het facilitaire vakgebied te vergroten. Vaak vinden de bijeenkomsten plaats bij één van onze deelnemers. Hierdoor geven wij de deelnemers letterlijk een kijkje in elkaars keuken. Tijdens de bijeenkomsten zoeken de deelnemers elkaar op en is er veel sprake van herkenning tussen de uitdagingen die bij hen spelen. Het zorgt écht voor verbinding onderling. Daarnaast heb ik een aantal artikelen geschreven. Ik ambieer om op een later moment tijdens een kennisfestival of vakbeurs een keynote te geven en daarmee anderen te inspireren.”

 

Heb je hulp nodig bij een facilitair vraagstuk en wil je je organisatie vooruithelpen met onderzoek en toepasbare adviezen? Neem dan contact op met Rosalie of haar collega’s.

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

HEYDAY_experts-57
Picture of Jinni Christiaanse

24-04-2023

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy