<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Vierdaagse werkweek: ‘Interessant experiment voor FM’.

Terug naar blog overzicht

De visie op werken en het gebruik van kantoor verandert. Corona heeft voor disruptie gezorgd en er komen verschillende nieuwe modellen voor werken voorbij. Zo kondigde de Spaanse overheid vorige maand aan om met een vierdaagse werkweek te gaan testen. “Een mooi experiment waar ik graag aan mee zou werken”, stelt Wisse Stenchlak, directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY. Maar welk effect heeft de vierdaagse werkweek op de facilitaire dienstverlening?

wisse stenchlak

Facto sprak met Pepijn Reijnders, Algemeen Directeur bij Yask FM, en met Wisse Stenchlack, Directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY Facility Management, over hun visie op de vierdaagse werkweek en de gevolgen voor de facilitaire services op kantoor.

Het idee achter de vierdaagse werkweek

Hoe werkt zo’n vierdaagse werkweek en wat is het doel? Medewerkers gaan vier dagen werken in plaats van vijf, met behoud van het salaris. Het idee erachter is dat een betere werk/privé -balans zorgt dat mensen gelukkiger en gezonder zijn. Hierdoor zou de productiviteit verbeteren en behaal je in vier dagen hetzelfde, of misschien zelfs een beter resultaat als in vijf werkdagen.

Maar, zo stelt Stenchlak, dat werkt alleen als de intentie goed is. Dus gericht op het welzijn van de medewerkers en niet primair gericht op productiviteit. “Als mensen doorhebben dat hun werkgever dit principe omarmt om medewerkers in 4 dagen veel harder te laten werken om kosten te besparen, dan gaan ze met hun hakken in het zand. Als je het oprecht doet voor de zorg om mensen en een duurzame relatie opbouwt met medewerkers, dan kunnen productiviteits- en winstverbeteringen een gevolg zijn.”

 

HEYDAY_integrated23
Picture of Lisa Hagoort

22-04-2021

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY