<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

7 Facilitaire Management trends van 2024.

Terug naar blog overzicht

Het is 2024, een nieuw jaar met volop uitdagingen in Facilitair Management. Ik kijk alvast vooruit en neem je mee in de trends voor 2024. Zo ben jij voorbereid op wat er gaat komen en kan je met je facilitaire organisatie hier alvast op in spelen.

1. Van kostenpost naar belangrijke factor in het werkgeluk

We zien steeds meer een verschuiving dat Facility Management niet langer wordt gezien als een kostenpost, maar de nadruk komt meer te liggen op kwaliteit en de voordelen. Dat komt omdat het steeds duidelijker wordt welke rol Facility Management heeft op het werkgeluk van mensen en de arbeidscommunicatie. Door te investeren in hoogwaardige faciliteiten en diensten, wordt Facility Management een strategische tool om personeel tevreden te houden en de organisatie aantrekkelijk te maken. Deze ontwikkeling laat zien dat Facility Management niet langer alleen als kostenpost wordt gezien, maar als een essentiële bijdrage aan het succes en de groei van het bedrijf.

2. Toenemende zichtbaarheid van Facility Management

De tweede belangrijke trend in Facility Management is de toenemende zichtbaarheid van dienstverlening. Er wordt steeds duidelijker geïnvesteerd in de diensten die de gebruikers van gebouwen ervaren, als een teken dat werknemers ertoe doen. Deze investeringen uiten zich in het bieden van een schone werkomgeving, aantrekkelijke en bewuste eet- en drink faciliteiten, en een vriendelijke ontvangst. Een directe vertaling van de vorige trend: het zichtbaar maken van investeringen. Het doel is om werknemers het gevoel te geven dat er in hen geïnvesteerd wordt, dat er aan hen gedacht wordt en dat er goed voor hen gezorgd wordt. Deze benadering benadrukt het belang van Facility Management in het creëren van een positieve en ondersteunende werkomgeving, waarbij de nadruk ligt op de waardering en het welzijn van de werknemers.

3. Hybride werken blijft (en zorgt voor een herindeling van kantoren)

De jaren ‘22 en ‘23 markeerden een keerpunt in strategische huisvesting, voornamelijk gedreven door de trend van hybride werken. Dit leidde tot een verminderde behoefte aan vierkante meters. In 2024 zal de focus liggen op het herinrichten en kapitaliseren van kantoren, wat een herziening van het facilitaire beleid noodzakelijk maakt. Dit omvat het aanpassen van dienstverleningsconcepten en onderhoudsplannen, en biedt kansen voor het herinrichten van facilitaire contracten. Deze strategische verschuiving biedt niet alleen mogelijkheden voor kostenbesparing, maar ook voor het herinvesteren in betere dienstverlening. Vastgoedstrategieën worden heroverwogen, wat kan leiden tot verkoop, terugleasen of nieuwe vastgoedplannen, en daarmee financiële voordelen oplevert die passen bij de huidige bezetting op het kantoor.

4. Nieuw vraagstuk: moeten kantoren nog wel vijf dagen open zijn?

Hybride werken is stevig verankerd in de moderne arbeidsvoorwaarden, vaak met regelingen waarbij werknemers over het algemeen twee van de vijf dagen thuiswerken. Dit heeft directe gevolgen voor de bezetting van kantoren en de benodigde ruimte. Gegeven is dat woensdagen en vrijdagen vaak de rustigste dagen zijn op kantoor. Dit biedt kansen voor flexibele aanpassingen in het dienstverleningsconcept. Zo kan er bijvoorbeeld op deze dagen minder schoongemaakt worden, of kan het aanbod in het bedrijfsrestaurant worden aangepast. Sommige bedrijven gaan zelfs zover dat ze het kantoor op vrijdag volledig sluiten, of bepaalde delen van het gebouw niet gebruiken, waardoor dienstverlening op die dagen niet nodig is. Door deze patronen goed te registreren en te analyseren, kunnen bedrijven trends ontdekken en hun dienstverleningsconcept daarop aanpassen, wat leidt tot efficiënter gebruik van ruimtes en middelen.

5. Duurzaamheid over de hele ketensamenwerking

Veel grote bedrijven hebben enkele van de Sustainable Development Goals (SDG's) geadopteerd als onderdeel van hun bedrijfsvisie en strategie. Dit heeft ook invloed op de wereld van Facility Management. Er is een groeiende trend waarbij Facility Managers dienstverleners selecteren die specifiek bijdragen aan de SDG's die de organisatie heeft omarmd. Door dienstverleners te kiezen die aansluiten bij deze doelen, wordt de duurzaamheidsstrategie van een bedrijf doorgevoerd in de gehele facilitaire keten. Daarnaast speelt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf het boekjaar 2024 verplicht is voor beursgenoteerde bedrijven, een belangrijke rol. Deze regelgeving vereist dat bedrijven rapporteren over hun bijdrage aan duurzaamheidsdoelen, vaak gebaseerd op de SDG's. Door Facility Management af te stemmen op deze specifieke SDG's, kunnen bedrijven gemakkelijker voldoen aan de CSRD-voorwaarden en effectief rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.

6. Duurzaamheid speelt ook grotere rol in meerjarenonderhoudsplannen

De integratie van duurzaamheidsinitiatieven in meerjarenonderhoudsplannen (MJOP) wordt steeds gebruikelijker binnen Facility Management. Bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer om duurzaamheid heen, en dit weerspiegelt zich in de ontwikkeling en het onderhoud van hun vastgoed en wagenpark. Een goed gestructureerd MJOP biedt de mogelijkheid om duurzaamheidsdoelstellingen op een effectieve manier te integreren en na te streven. Door duurzaamheidsdoelen te koppelen aan het onderhoudsplan, kunnen bedrijven hun duurzaamheidsambities systematisch en over langere termijn realiseren. Dit zorgt niet alleen voor een groenere bedrijfsvoering en inzicht in toekomstige CAPEX-investeringen, maar draagt ook bij aan het voldoen aan de toenemende maatschappelijke en wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid.

7. Schaarste aan personeel vraagt om technologische oplossingen

De laatste trend die ik met je wil delen, is een bekende. Namelijk de schaarste aan personeel in de facilitaire rollen. Vooral in sectoren als schoonmaak, catering en receptiediensten. Veel bedrijven die Facility Management nog in eigen beheer hebben, ondervinden hierdoor uitdagingen. Dus om voor zekerheid te kiezen, zullen steeds meer bedrijven overwegen om deze diensten uit te besteden aan gespecialiseerde partijen, die over een ervaren personeelsbestand beschikken. Daarnaast gaat de technologie een belangrijke rol spelen om de schaarste op te lossen. De coördinatie en het management van facilitaire diensten zal mensenwerk blijven. Maar vooral op operationeel niveau wordt steeds meer gebruikgemaakt van technologische oplossingen. Denk hierbij aan schoonmaakrobots, receptiediensten op afstand, en cateringconcepten met centrale productiekeukens. Deze technologische ontwikkelingen helpen om efficiënter om te gaan met de uitdagingen van personeelsschaarste en dragen bij aan een meer gestroomlijnde facilitaire dienstverlening.

 

Facilitair Management is nooit een saai vak geweest en met deze trends zal 2024 ook weer een interessant jaar worden. Met werkgeluk, duurzaamheid en de herindeling van kantoren die centraal staan. Ik ben benieuwd welke verrassingen 2024 ons nog meer gaat brengen en hoe welke innovaties en technologieën we dit jaar gaan zien. Onze facilitaire medewerkers zijn in ieder dag in dag uit bezig met de mooiste oplossingen te bedenken voor deze uitdagingen.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de uitdagingen en het implementeren van de trends in jouw Facilitaire Management? Neem dan contact met me op en ik ga graag met je in gesprek!

Lewiens_Proj-HeydayPortretten2023__0051
Picture of Judith van Leeuwen

03-01-2024

Business Consultant bij HEYDAY Integrated