<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Roy Spierings

“Ik help klanten graag om alles uit hun gebouw te halen”

“Als je bij een gemiddeld kantoorgebouw kijkt wat er aan technologie en data zit, kan de conclusie niet anders zijn dan dat er maar 10% van wordt gebruikt. Zonde van de investering natuurlijk, je kunt je gebouw veel beter maken, door te ontsluiten wat er is. Dat is voor mij persoonlijk het meest interessant: de techniek in een gebouw optimaliseren. Liefst tot het niveau van ‘predictive maintenance’.”

Roy Spierings is Sustainable Business Consultant bij HEYDAY, vanwege zijn technische achtergrond houdt hij zich vooral bezig met de techniek in de gebouwen van zijn klanten. Zijn ultieme doel is om met ‘predictive maintenance’ een storing op te merken voordat het écht een storing wordt. En de klant te helpen om aan de eisen van de overheid te voldoen.

“Er zijn steeds meer zaken waarover je moet rapporteren aan overheden: energiegebruik, CO2, groene stroom, noem maar op. Je zult moeten aantonen dat je bepaalde besparingen door hebt gevoerd. Dus het meten en daardoor het weten wordt steeds belangrijker. En volgens mij is HEYDAY altijd wel een kartrekker geweest bij dit soort noviteiten.”

Hoe regelen jullie dat voor klanten?

“We beheren de technische installaties van onze klanten op twee manieren: ter plekke of op afstand. Onze facilitair coördinatoren ter plaatse zijn natuurlijk in staat om de technische installaties van de klant regelmatig te bezoeken. Ik vind het zelf veel interessanter hoe we op afstand kritische indicatoren in de gaten kunnen houden.”

“Dat is belangrijk voor HEYDAY, omdat we zo een vinger aan de pols kunnen houden. Maar ook voor de klant, zo kunnen we immers de performance van het gebouw goed in de gaten houden en bijsturen. Als wij dat goed doen, nemen wij veel kopzorgen weg bij onze klant.”

Dit is voor jou gesneden koek?

“Het technisch beheer op afstand is echt mijn kindje. Ik ben daar 20 jaar geleden al ingerold, toen kwamen de eerste gebouwbeheersystemen op. Je moest toen in Windows 3.11 het programma PC Anywhere installeren, om op afstand een scherm over te nemen. Dat ging niet snel, en wat je kon beheersen was beperkt.”

“Vandaag de dag kun je met een app zelfs de zonnepanelen op het dak uitlezen. Maar ook beamers, smart TV’s, vergaderapparatuur, noem maar op. Overal zit een datastekker aan die via een standaardtaal kan praten. We kunnen niet alleen communiceren met die apparaten, maar ook van reactief naar proactief handelen en uiteindelijk de stap maken naar ‘predictive maintenance’. Dan kun je grote stappen maken.”

Wat houdt ‘predictive maintenance’ in?

“Als je onderhoud op de klassieke manier doet, werk je met een contract met de klant: ‘gij zult onderhouden en storingen oplossen’. Je zit dan in een reactieve positie, waarbij een klant een probleem heeft en bijvoorbeeld belt dat het koud is. Als je dat om 4 uur ’s morgens had geweten, had je het op kunnen lossen voordat het een klacht werd.”

“Als je kunt communiceren met een beamer die aangeeft dat de lamp bijna op is of te heet wordt, kun je proactief op een geschikt moment de lamp vervangen. Dat is goedkoper dan dure mensen naar huis sturen, als die meeting niet door kan gaan wegens defecte apparatuur. Als je kunt praten met een gebouw kun je ook zogenaamde alarmwaardes instellen, bijvoorbeeld als iets boven of onder een gekozen waarde komt. Van alles kun je rapporten maken en met klanten bespreken. Je kunt er ook de performance van de technische dienstverlener mee bepalen, alles wordt transparanter.”

Je hebt zelf een technische achtergrond?

“Ik ben zelf van oorsprong techneut, ik ben zelfs ooit bij een technisch dienstverlener begonnen in onderhoud en storingen. Ik heb me altijd verbaasd over wat ons gevraagd werd te doen, ik vroeg me regelmatig af of onderhoud niet slimmer zou kunnen. Dat is altijd mijn drijfveer geweest, maar ik ontdekte dat de technische dienstverlener dit niet aan ging pakken. Die doet wat de klant wil en verdient natuurlijk meer met het oude model.”

“Je moet in een positie komen waarin je tussen de klant en de dienstverlener staat, om van daaruit het onderhoud om te buigen naar nuttig en noodzakelijk. Dan is het transparant voor de klant maar ook voor onszelf. We leren er zelf ook van, de techniek verandert natuurlijk continu.”

“Omdat we onze verantwoordelijkheid nemen, zeggen we tegen onze klant 'alle storingen zijn te voorkomen'. Dan moet je dat ook waar kunnen maken natuurlijk, met menselijke inzet ter plaatse, maar ook op afstand. En dat lukt ons allemaal steeds beter.”

Wil je ook werken bij HEYDAY? Bekijk hier onze vacatures.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday