<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Waarom sociaal én financieel rendement in vastgoed hand in hand gaan

Terug naar blog overzicht

Als asset manager in de vastgoedwereld staat er maar één ding centraal in je werkzaamheden: het zo optimaal mogelijk managen van je vastgoedportefeuille om het rendement te maximaliseren. Waar veel asset managers zich niet direct bewust van zijn, is dat ze ook een belangrijke rol kunnen spelen op sociaal vlak én invloed hebben op de grote maatschappelijke thema’s van dit moment. Sterker nog, ik ben van mening dat wanneer je hier op inspeelt het juist resulteert in een hoger financieel rendement. Ik zal uitleggen waarom.

Vastgoed speelt een rol in het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit klinkt misschien wel heel groots en ik ben ook de laatste die zal ontkennen dat het geen serieuze uitdaging is. Maar ik ben er wel van overtuigd dat vastgoed een nóg belangrijkere rol in de samenleving kan spelen dan het nu al doet én ook daadwerkelijk kan bijdragen aan het oplossen van thema’s die in de maatschappij spelen, al is het op kleine schaal.

Ik zal dit aan de hand van een aantal voorbeelden toelichten, waarbij de oplossing misschien makkelijker is dan je denkt.

Schuldenproblematiek

Door het toepassen van slimme technologie zoals blockchain kun je zorgen voor reëele of misschien zelfs dynamische huurprijzen (zowel in sociale huur als in middenhuur), een veel snellere afrekening van servicekosten en eventuele teruggave ervan. Dit maakt deze kosten transparant, maar vooral eerlijker.

Want waarom zou je op de begane grond of eerste etage evenveel servicekosten betalen voor het gebruik van de lift of de glasbewassing? Met dynamische prijzen kun je de verhuurbaarheid van het gehele pand positief beïnvloeden. Mensen betalen op deze manier voor wat ze gebruiken in plaats van andersom. Je bent veel transparanter naar mensen toe over onder meer de vaste lasten. Waar komen ze vandaan? Hoe worden ze bepaald?

Verder kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in je pand(en) pay-per-use services aan te bieden. Een heel simpel voorbeeld: richt een ruimte in met een aantal wasmachines die bewoners kunnen gebruiken op het moment dat ze dit nodig hebben. Dan betalen ze naar behoefte en hoeven ze zelf een dergelijk duur apparaat niet aan te schaffen of te leasen. Mocht het apparaat stuk gaan, dan wordt het voor ze gemaakt. Zo ben je als bewoner altijd verzekerd van schone was en heb je geen onvoorziene kosten. Bedenk je eens wat mensen gemiddeld leasen en probeer dit as-a-service aan te bieden.

De kracht van offline

Community management is een breed en veelgehoord begrip, maar het speelt wel degelijk een belangrijke rol in het verbinden van mensen. Het creëren van een omgeving waar verschillende doelgroepen met elkaar in contact komen draagt zeker bij aan de beleving van een pand en de verbondenheid die mensen met elkaar voelen. De kracht van het samen mag je niet onderschatten. Bovendien helpt het om alerter op elkaar te zijn, bijvoorbeeld op je collega’s of buren, waardoor je meer van elkaar weet en je ook eerder geneigd bent om te helpen.

FiKks is hier een mooi voorbeeld van. FiKks is een buddy-systeem dat mensen helpt om geldzaken op te lossen voor het geldzorgen zijn. Het is overigens een illusie dat dit alleen over laagopgeleide doelgroepen gaat met minimum lonen. Het kan ook je buurman of collega zijn, in een koophuis van vijf ton en met een BMW 3-serie voor de deur.

Hoe het werkt? Betalingsachterstanden worden geanalyseerd, zodat er samen met een coach kan worden bepaald welke rekeningen je het beste als eerst kunt aflossen, om zo dreigende schulden in de kiem te smoren. Via de fiKks-app ontmoeten hulpvrager en buddy elkaar. Het doel is dat de buddy de hulpvrager steunt en coacht om de financiële huishouding snel op orde te krijgen voordat structurele schulden ontstaan.

Eenzaamheid

Bij ouderen is eenzaamheid een groot probleem en met community management kun je dit tegengaan door doelgroepen met elkaar te verbinden en te mixen, bijvoorbeeld in de vorm van mixed-use panden. Door bijvoorbeeld ouderen met studenten te verbinden creëer je een bijzondere dynamiek en beide doelgroepen kunnen elkaar helpen. 

De studenten kunnen bijvoorbeeld ‘sparen’ voor korting op hun huur door mee te helpen in het verzorgingstehuis. Ze maken een praatje, helpen met de maaltijden of bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon en ondernemen activiteiten. Zo hebben de studenten een betaalbaar onderkomen in ruil voor hulp of het bieden van gezelschap aan de oudere bewoners: een win-win situatie.

Segregatie

De segregatie in de samenleving neemt steeds meer toe. Mensen blijven in hun eigen community en treden daar vaak niet buiten, wat verdere segregatie in de hand speelt. Vastgoed kan hier een belangrijke rol in spelen door culturen met elkaar te verbinden.

Bijvoorbeeld door te kiezen voor een multiculturele koffiebar in plaats van de zoveelste verzamelplek van koffie-hipsters (die vaak in veel panden te vinden is). Of door tijdelijke ruimte te bieden aan kustenaars of startende ondernemers, uit verschillende hoeken van de samenleving, in de vorm van een conceptstore. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om culturen en communities met elkaar te verbinden om het wederzijdse begrip te vergroten.

Een ander mooi voorbeeld is een wooncomplex van Cordaan voor ouderen op de Zuidas in Amsterdam: Zuidoever. De toekomstige bewoners betalen een all-in vergoeding voor wonen en services. Zo verwelkomt een locatie, die voornamelijk bekend staat als zakendistrict, een compleet andere doelgroep voor meer diversiteit.

Sociaal rendement resulteert in financieel rendement

Door service concepten uit te rollen en mensen met elkaar te verbinden kun je meer sociaal rendement uit je vastgoed halen. En het mooie is: de financiële waarde van je panden wordt daarmee ook hoger. Mensen vinden het namelijk fijner om bij je te huren en zullen als gevolg daarvan daardoor ook langer blijven.

En dat is meer dan mooi meegenomen: een langer huurcontract betekent een hogere taxatiewaarde. Door de aantrekkelijkheid van het pand zullen er mogelijk ook wachtrijen ontstaan, omdat mensen graag onderdeel willen zijn van het pand en de community. Ook dit heeft een positieve invloed op de taxatiewaarde.

Kortom, je kunt met jouw vastgoedportefeuille een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen die in ons land spelen én daarbij het rendement verhogen. Ik zou zeggen: twee vliegen in één klap.

Wil je eens sparren hoe jij met het juiste service concept de aantrekkelijkheid én daarmee het rendement van je panden kunt verhogen? We denken graag met je mee. Het geheim van een goed serviceconcept is dat het perfect aansluit op de wensen en behoeften van de gebruikers van het pand en de gebouwvisie. Dit is nooit een standaard formule, maar een plan op maat. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

facilitair advies

Placeholder image
Picture of Voormalig HEYDAY'er

13-07-2020