<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Hoe is het om te werken in een omgeving zoals de gevangenis in Haren?

Terug naar blog overzicht

"Hoewel ik nog zeker 12 jaar te werken heb, geloof ik niet dat hier routine in zal sluipen. Dat komt omdat ik nu in een veel spannendere omgeving werk. Je weet van tevoren nooit wat de dag gaat brengen. De verantwoordelijkheid is hier veel groter en er gebeuren soms dingen waar wij niet verantwoordelijk voor zijn, maar wel de gevolgen van dragen."

Ontmoet Tom Verhoeven. Hij is Facility Manager bij misschien wel de meest spannende omgeving om te werken: de gevangenis in Haren. Een jaar geleden maakte hij de overstap naar de facilitaire sector en nu werkt hij in een klein team, waar hij en zijn collega’s verantwoordelijk zijn voor de soft services. “Ik wil een service aanbieden en een betrouwbare en eerlijke partner zijn. Niet alleen voor onze klant, FOD-Justitie, maar ook voor onze opdrachtgevers en onderaannemers. Want uiteindelijk moeten we met iedereen goed samenwerken.”

“Ik werk op een van de weinige locaties van HEYDAY in België, maar ondanks de afstand werk ik heel fijn samen. Ik kom uit een hele andere branche. Hiervoor heb ik 20 jaar gewerkt bij De Roze Doos. Met dat bedrijf verdeelden we geschenkpakketten met informatie voor net bevallen vrouwen in ziekenhuizen. Na al die jaren was de routine er ingeslopen. De rol als Facility Manager is een compleet andere tak van sport. Maar ik ben heel goed begeleid door HEYDAY en mijn mentor hier. Ik hoop ook dat HEYDAY mijn laatste opdrachtgever is. Hoewel ik nog zeker 12 jaar te werken heb, geloof ik niet dat hier routine in zal sluipen.”

Werken in een spannende wereld

“Dat komt omdat ik nu in een veel spannendere omgeving werk. Je weet van tevoren nooit wat de dag gaat brengen. De verantwoordelijkheid is hier veel groter en er gebeuren soms dingen waar wij niet verantwoordelijk voor zijn, maar wel de gevolgen van dragen. Een tijdje terug was er bijvoorbeeld door een lekkage geen leidingwater in de gedetineerdenkeuken. Wij verzorgen de catering op de locatie, maar in deze situatie konden we niks bereiden in de keukens. Geen soep, geen pasta, geen koffie. Gelukkig gebeurt zoiets bijna nooit, maar het is op zo een moment wel even alle hens aan dek en beslissingen maken. Kunnen we wachten totdat het water terug in de leidingen stroomt? Hoeveel diepvriesmaaltijden hebben we? Zijn er voldoende flessen met water op voorraad?”

Kijkend naar de toekomst

“Zodra de situatie onder controle was, hebben we ook meteen naar de toekomst gekeken. Hoe kunnen we ons nog beter voorbereiden op gelijkwaardige situaties? Dit pakken we dan nog verder op door het te bespreken met de opdrachtgever en andere betrokken partijen. Zo kunnen we een hoge kwaliteit service aanbieden, ook in onverwachte situaties. Deze gedetailleerde aanpak zie je ook terug in het contract. Alles is doordacht, alle verantwoordelijkheden en afspraken zijn vastgelegd. Zo zijn wij verantwoordelijk voor zowel de personeelskeuken, gedetineerdenkeuken, de wasserij en de afvalverwerking. Samen met onze ketenpartners wil je dat op het einde van de week iedereen altijd tevreden de deur uitloopt.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Het leukste is het werken met een klein team van aangename collega’s. Ja, en toch ook die spannende omgeving. Maar ik vind het ook belangrijk dat we een goede service kunnen bieden en het zijn van een betrouwbare en eerlijke partner van de partijen waar we mee samen werken. Ik noem het trouwens ook altijd partner, omdat we toch altijd met iedereen moeten samenwerken. Want we werken samen aan hetzelfde doel: de gedetineerden moet hier een goede service krijgen en alles moet correct verlopen voor justitie. Het is een interessante job met heel veel variatie en een goede mix van veel menselijk contact en administratie”

Zoek je nog een nieuwe collega?

“Jazeker! Voor de wasserij hebben we een plek open in ons team als supervisor. Je komt dan dus in een klein team terecht, waar iedereen op elkaar kan rekenen. Je werkt met gedetineerden die alweer met één been terug in de maatschappij staan. Via een job in bijvoorbeeld de wasserij zijn ze meer uit hun cel en ontmoeten ze andere mensen. Zo zijn ze tegelijkertijd bezig met hun re-integratie in de maatschappij. Natuurlijk moet je wel je mannetje staan, want uiteindelijk ben je wel verantwoordelijk voor de gedetineerden die hier werken.”

Opmerking: op het moment van schrijven staat de vacature nog op open. Mocht de vacature vervuld zijn, dan ben je altijd welkom om een open sollicitatie op te sturen.

Wasserij Gevangenis Haren met Tom Verhoeven
Picture of Lisa Hagoort

07-12-2023

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY