<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Facility management speelt een grote rol in de bewustwording rondom energieverbruik.

Terug naar blog overzicht

Het verduurzamen van kantoorpanden wordt nog te veel gezien als een kwestie van vastgoed. Het is belangrijk om de isolatie goed op orde te hebben, gebruik te maken van zuinige klimaatinstallaties en groene energie in te kopen. Maar wat veel bedrijven onderschatten, is de invloed van het gedrag van medewerkers op de duurzaamheidsdoelstellingen. In de strijd tegen CO2-uitstoot zijn we er met een energielabel C of beter in 2023 namelijk nog lang niet. Ik ken helaas maar al te veel panden met A-label die presteren op D-niveau.

architecture-boats-buildings-1470502

De ambities van het klimaatakkoord liegen er niet om: in 2050 moet de CO2-uitstoot in Nederland met 95% zijn verminderd ten opzichte van 1990. De grootste vervuiler is vastgoed, goed voor zo’n 40% van onze totale uitstoot. Om deze uitstoot terug te dringen, moet een kantoorpand in Nederland in 2023 energielabel C of beter hebben. Zo niet, dan blijven de deuren dicht.

Toch zegt dit energielabel niet zoveel. Zolang installaties niet optimaal zijn ingericht én medewerkers alsnog continu de lift nemen, geen afval scheiden, alle agendapunten uitprinten en zowel de kachel als de airco tegelijkertijd aanzetten is zelfs het meest duurzame pand met een uitgebalanceerd meerjarenonderhoudsplan niet duurzaam.

Dit maakt dat een pand met een D, E of F label duurzamer kan zijn dan een pand met label A, B of C. Of dat een pand met een A-label veel slechter scoort dan aanvankelijk wordt gedacht. Je maakt namelijk pas écht het verschil als ook de gebruikers van een pand energiezuinig handelen. Daar komt de overheid nu gelukkig ook achter. Ze werken aan een wettelijk maximaal verbruik van 50 kWh per vierkante meter per jaar. Aan deze eis voldoen momenteel pas twee panden in Nederland.

Maak gebruik van nudging

Om onder het verbruik van 50 kWh per vierkante meter te blijven moeten we anders denken én doen. De facility manager kan én moet een grote rol in spelen in de bewustwording rondom energieverbruik. Bijvoorbeeld door inzet van ‘nudging’. Letterlijk vertaald is een nudge een zacht duwtje in de goede richting.

De meeste keuzes worden gedachteloos gemaakt, maar kleine aansporingen kunnen dit gedrag positief beïnvloeden. Nudges spelen in op het onbewuste gedrag van de mens: door simpele maatregelen te treffen kun je mensen een duwtje in de goede richting geven zonder andere keuzeopties uit te sluiten.

Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld veel CO2 besparen door traplopen te stimuleren, want een lift verbruikt enorm veel energie. Zo kun je ervoor kiezen om de lift in een pand minder zichtbaar te maken of juist het gebruik van de trap op een leuke manier te bevorderen. Of wat dacht je van een bordje in de kantine met de tekst: ‘65% van jouw collega’s gebruikt het kleine bord’. De meeste mensen zijn dan ook sneller geneigd om een klein bord te pakken. Dat scheelt weer in de vaatwasser, waardoor het apparaat minder vaak hoeft te draaien.

Neem medewerkers mee

Een gemiddelde gebruiker in een kantooromgeving is zich niet bewust van zijn of haar invloed op het energieverbruik van het bedrijfspand in kwestie. Dit kun je wegnemen door gebruikers te informeren én mee te nemen in het belang van een duurzamere keuze. Bijvoorbeeld door middel van narrowcasting.

Narrowcasting is het uitzenden van informatie op moderne beeldschermen. In tegenstelling tot broadcasting is narrowcasting gericht op een specifieke doelgroep op een specifieke plaats, in dit geval een kantoor. Op zo’n scherm is het mogelijk om de energieprestaties van een pand te visualiseren. Zowel medewerkers als gasten zien real time hoeveel kWh wordt verbruikt of opgewekt. En wat hun invloed daar op is.

Belangrijk is om de stappen die je neemt te communiceren. Zo zien we dat er vanuit de communicatie over verduurzamen positieve reacties én nieuwe ideeën ontstaan. Op die manier creëer je draagvlak en soms ook een trots gevoel binnen je eigen organisatie. Dit kan ook met behulp van een spelelement. Een goed voorbeeld is de ‘energy battle’, waarbij verschillende afdelingen de uitdaging aangaan om zoveel mogelijk energie te besparen.

Ten slotte helpen trainingen en workshops om medewerkers op de hoogte te brengen van de bedrijfsdoelstellingen en hoe ze daaraan persoonlijk kunnen bijdragen. Coaching is een effectieve manier om gedrag bij te sturen. Hierdoor blijven medewerkers zich bewust van de impact van hun keuzes op de duurzaamheidsdoelstellingen.

Wil je aan de slag met verduurzaming? Ik merk dat veel bedrijven het lastig vinden om de eerste stap te zetten. Om je op weg te helpen geven we in dit whitepaper handvatten hoe je in vijf stappen een duurzamer bedrijfspand kunt realiseren. Download het whitepaper hier:

whitepaper duurzaam vastgoed

HEYDAY_integrated9
Picture of Lisa Hagoort

29-05-2019

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY