<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Hoe creëer je rust op de werkvloer? Bij VGZ staan nudging technieken centraal.

Terug naar blog overzicht

Het is dringen voor een stilteplek, las ik een tijd terug in het NRC. Het artikel zoomt in op steeds groter probleem: scholieren die afgeleid raken van hun schoolwerk door social media. De oplossing? Studeren in de bibliotheek. Met vaste leeruren en pauze-momenten, structuur en rust. Ook op de werkvloer is het vaak zoeken naar een rustige werkplek in de hectiek van een kantoortuin. Bij Coöperatie VGZ in Eindhoven vonden ze de oplossing tussen de boeken. Vanuit mijn rol bij HEYDAY ben ik een kijkje gaan nemen naar de toepassing van nudging technieken.

Geen telefoontjes, geen pratende collega’s, maar de rust die je ervaart van een bibliotheek. Dat is de gedachte achter de nieuwe stilteruimte van VGZ in Eindhoven.

Hoewel het lijkt alsof je in een echte bibliotheek rond loopt, kun je hier geen boeken lenen. Wél voel je de rust alsof je in een echte bieb aan het werk bent. Een oase van rust midden in de kantoorjungle én op loopafstand van de binnenstad van Eindhoven. En dat alles door de toepassing van nudging technieken.

Rust op de werkvloer

Het grote pand van VGZ biedt volop ruimte voor interactie en samenwerking, met open werkomgevingen, centrale ontmoetingsplekken en een grote lunch/ontspanningsruimte met een uitgebreid aanbod eten en drinken. Maar naast al deze mogelijkheden is er ook behoefte aan een rustige omgeving voor individueel werk.

“Stilte, ruimte voor reflectie en tot bezinning komen zijn hierdoor schaars geworden, ook binnen onze werkomgeving,” erkent Richard Helmus, Manager Facilty, Vitality & Real Estate bij VGZ. Het was zijn wens om een stilteruimte te creëren en kwam ook met het idee om dit in te richten als een bibliotheek. In samenwerking met het team van HEYDAY is het concept verder uitgewerkt en vormgegeven.

Sociale controle

Maar in stilte werken, dat kan toch ook thuis? Ik hoor het je denken.

De meerwaarde van een bibliotheek zit in het feit dat je er samen met andere mensen zit. Dit geeft een boost aan je productiviteit. Dit komt doordat je hier een hoge mate van sociale controle voelt: iedereen is aan het studeren of aan het werk, dus jij ook. Je gaat zo minder snel ‘even’ iets anders doen.

Onderscheid van ‘normale’ stilteruimte

Om in de uiteenlopende wensen en behoeftes van medewerkers tegemoet te komen bij VGZ, zijn er verschillende soorten werkplekken ingericht. Zo vind je onder meer zit of sta-bureaus, een leestafel en studeerfauteuils in de VGZ bieb. Dit lijkt op het eerste oog niet zo bijzonder, maar de uitwerking en oog voor detail maakt hierin het verschil.

De extra aandacht die is geschonken aan de aankleding en de beleving van de ruimte zorgt ervoor dat het zich onderscheidt van een ‘normale’ stilteruimte. Hiernaast zijn er nudging technieken toegepast. Letterlijk vertaald is een ‘nudge’ een zacht duwtje in de goede richting. En het leuke is: dit hoeft niet persé veel geld te kosten.

Nudging technieken als eyecatcher

Bij VGZ is geïnvesteerd in indrukwekkende visuals van enorme boekenwanden, klassieke meubels en items die passen bij een bieb. Uiteraard ligt er een groot aantal boeken. Maar de grootste eyecatcher is Kitty, een heuse bibliothecaris. Geen echte natuurlijk, maar een pop die dienst doet als ‘strenge beheerder’ van de ruimte. En juist die extra knipoog – en dus beleving - zorgt dat medewerkers zich ook aan het stilteconcept houden. Het is een onbewust duwtje in de juiste richting.

Voeg hier rustgevende faciliteiten aan toe om eventuele verstoringen tot een minimum te beperken. Zo zijn alle werkplekken voorzien van stilte-toetsenborden en klinkt er klassieke muziek op de achtergrond. Foto’s van bekende figuren die ‘sssst’ zeggen maken het plaatje compleet. Je wilt toch immers niet dat zij je boos aan gaan kijken?

Ook behoefte aan advies om jouw facilitaire dienstverlening of werkplekconcept naar een hoger plan te tillen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

2. HEYDAY_integrated28
Picture of Lisa Hagoort

14-01-2019

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY