<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Waarom het personaliseren van facilitaire dienstverlening de toekomst is.

Terug naar blog overzicht

Als facilitair manager is het je kerntaak om omstandigheden te creëren waarin je collega’s optimaal kunnen presteren, om ook een optimale bijdrage te kunnen leveren aan de core business. Maar om goede prestaties te blijven leveren, heb je ook goede mensen nodig. En juist daar zien veel organisaties een bedreiging. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing is het aantrekken en behouden van talent namelijk steeds lastiger.

Facilitaire dienstverlening en de werkomgeving spelen een cruciale rol - misschien wel de belangrijkste - om ervoor te zorgen dat talent zich verbonden voelt, langer wil blijven of zelfs de overstap wil maken naar jouw organisatie. Sterker nog, ik ben van mening dat je uiteindelijk niet meer om het personaliseren van de dienstverlening, gericht op het individu, heen kan. Ik leg je uit waarom.


De behoeftes van werknemers verschillen

Om een glimlach op het gezicht van medewerkers te toveren en te zorgen dat ze tevreden zijn met waar ze werken, is het essentieel om niet langer de dienstverlening over één kam te scheren. Een HR-medewerker heeft namelijk hele andere behoeftes dan een finance medewerker of een inkoper. Een twintiger heeft weer hele andere wensen dan een vijftiger. En iemand die op het kantoor in Amsterdam werkt, vraagt waarschijnlijk iets anders dan een medewerker op het kantoor in Den Bosch.

Waar in het verleden de dienstverlening voor de hele organisatie op een aantal grote pijlers werd ingericht (schoonmaak, beveiliging, catering, etc.), kijken steeds meer bedrijven tegenwoordig naar het individu. Wat hebben ze nodig om hun werk optimaal te kunnen doen, om zich maximaal te kunnen focussen op de core business? Waar worden ze blij van? In mijn ogen is dat essentieel om ervoor te zorgen dat mensen bij je willen blijven werken.

Maar hoe dan? Om het wat minder abstract te maken, zal ik een voorbeeld geven van een manier waarop je kunt personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van een digitale app, waarin medewerkers zelf de regie hebben over de faciliteiten die ze nodig hebben.

Via deze app is het bijvoorbeeld mogelijk om een parkeerplaats of vergaderruimte te reserveren, maar ook om à la minute een bloemetje, taxi of zelfs eten en drinken op je werkplek te laten bezorgen. Dankzij deze extra service hoeven vergaderingen bovendien minder vaak onderbroken te worden, zodat medewerkers en gasten hun tijd efficiënter kunnen benutten.


Het is een dun lijntje tussen het individu en de community

Hoewel er enerzijds sprake is van een enorme individualiseringsslag en de vraag naar personalisatie groeit, bestaat anderzijds ook de behoefte om ergens bij te horen. Om onderdeel te zijn van een community.

Dat brengt een serieuze uitdaging met zich mee. Hoe ga je ervoor zorgen dat alle medewerkers met hetzelfde doel bezig zijn, het bedrijf en de core business? En hoe zorg je dat ze voorzien zijn in hun individuele behoeftes en ook binding blijven houden met de organisatie? Een kennispartner kan hierbij helpen.

Het levendig houden van zo’n community is namelijk niet iets ‘wat je er zomaar even bij doet’. De kracht van een community ligt in het samenbrengen van medewerkers, partners en leveranciers. In het faciliteren van ontmoetingen zoals netwerkbijeenkomsten, lunchbijeenkomsten en brainstormsessies, waardoor je mensen daadwerkelijk samenbrengt.


Een kennispartner helpt je op weg

Een partij die kennis heeft van de markt, precies weet wat er speelt en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, trends en innovaties, kan een ideale sparringpartner zijn. Ze kunnen je voorzien van advies om inzicht te krijgen in waar voor jouw organisatie kansen liggen op het gebied van personalisatie en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de wensen en behoeftes van alle medewerkers vervult. Zodat ze zich volledig kunnen focussen op het belangrijkste: een bijdrage leveren aan de core business.


Outsourcing helpt

Niet alleen een kennispartner helpt, ook het uitbesteden van facilitaire diensten kan helpen om stappen te zetten in het personaliseren van de dienstverlening.

In de huidige markt zijn er weinig bedrijven die geen enkele vorm van outsourcing hanteren. Toch slinkt de toegevoegde waarde van traditionele outsourcing. Je bent op zoek naar een partij die je kan helpen om de totale dienstverlening of een aantal diensten af te stemmen op de wensen van het individu. Het is geen kwestie meer van een standaard pakket inkopen, maar maatwerk. En het liefst wil je dat bij één partij, want dat scheelt een hoop administratieve rompslomp.

Kortom, als het gaat over de toekomst van de facilitaire dienstverlening van jouw organisatie zijn er genoeg vragen om over na te denken. Moet ik als organisatie personaliseren? Waar liggen dan de wensen en behoeften? En hoe kan ik dit vervolgens inrichten? Weet in elk geval dat je er niet alleen voor staat. Wij sparren graag met je over dit soort vraagstukken en voorzien je van advies.

De War on Talent en de stap zetten naar het personaliseren van de dienstverlening is niet de enige uitdaging waar facilitair managers voor staan. Ook het doorbreken van silo’s met HR en IT, technologische innovatie en de Blauwe Economie zijn vraagstukken die spelen. In dit whitepaper bespreken we de uitdagingen en kansen en ontvang je concrete handvatten om de organisatie te laten groeien en bloeien én je waarde aan te tonen. Download het whitepaper hier en zet de eerste stappen naar een betere dienstverlening.

New call-to-action

HEYDAY_integrated26
Picture of Dennis Kunnen

02-03-2020

Facility Manager bij HEYDAY