<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Hitte op de werkvloer: 3 facilitaire tips

Terug naar blog overzicht

Het hitterecord van 1944 is gebroken! Nu de thermometer hier en daar de 40 graden (!) nadert of zelfs passeert, staat de productiviteit op de werkvloer flink onder druk. Het standaard advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) luidt: drink voldoende water, draag dunne kleding, beperk lichamelijke inspanning en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ook op facilitair vlak kun je je steentje bijdragen.

birthday-break-caramel-461430

Door de hitte kan de productiviteit afnemen, werken mensen met minder plezier en is er meer kans dat er fouten worden gemaakt.

De University of California heeft berekend dat de meest ideale temperatuur in een kantooromgeving 22 graden Celsius is, meldt HR Praktijk. Als het binnen warmer dan 25 graden Celsius is, gaat de prestatie per graad met 2 procent omlaag. Bij 30 graden komt dit neer op een productiviteitsverlies van 10 procent. Bij 40 graden is dit zelfs nog meer.

Hoewel in de wet nergens staat vanaf welke temperatuur werkgevers het werk moeten stil leggen, worden werkgevers wel verantwoordelijk gesteld voor de veiligheid en de behaaglijkheid op het werk. Juist als facility manager kun je hierin het verschil maken. Help jezelf én je collega's de dag door met behulp van onderstaande tips.

Tip 1: Deel voldoende water uit

Het belangrijkste advies is dat werknemers voldoende moeten drinken. Bij warm weer verliezen mensen namelijk meer vocht en het is verstandig dit op tijd aan te vullen en te zorgen dat er genoeg drinken aanwezig is. Een volwassene heeft normaal gesproken ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig, maar op een warme dag is het aan te raden zeker twee liter te drinken. Zet daarom kannen met water neer of ga met ijsjes rond.

 Werknemers kunnen gerust warme dranken drinken bij hoge temperaturen, zoals koffie en thee. Het verhaal dat koffie een vocht afdrijvende werking zou hebben, berust op een misverstand. Van koffie moeten mensen wel eerder plassen, maar niet vaker.

Tip 2: Beperk het zonlicht en lucht het kantoor

In de wet staat dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid. Waar normaal gesproken wordt geadviseerd veel daglicht op kantoor te hebben, kan het op een warme dag juist beter zijn om de ramen te verduisteren zodat de warmte buiten blijft.

 Ook is het goed om het kantoor ’s ochtends te luchten, voordat de temperatuur oploopt. Ook een ventilator of airco kunnen voor verkoeling zorgen; het is echter wel belangrijk dat deze niet direct op het lichaam gericht zijn, want dit kan weer zorgen voor stijve spieren of geïrriteerde ogen. Als laatste kan het helpen om apparaten die niet/nauwelijks worden gebruikt uit te zetten.

Tip 3: Moedig korte pauzes aan

Tot slot is het belangrijk om korte werkonderbrekingen te nemen en even van de plek af te gaan. Voldoende beweging zorgt er namelijk voor dat vocht beter afgevoerd wordt en werknemers minder last van dikke voeten en enkels krijgen. Ook rek- en strekoefeningen zijn aan te raden. Daarmee zorg je ervoor dat je bloedsomloop actief blijft en je alert bent.

Naast het inspelen op meer ad-hoc uitdagingen, zoals op het gebied van klimaat, bespreken we in dit whitepaper uitdagingen en kansen in het facilitaire werkveld. Je ontvangt concrete handvatten om de organisatie te laten groeien en bloeien én je waarde aan te tonen. Download het whitepaper hier en zet de eerste stap naar een betere dienstverlening.

New call-to-action

HEYDAY_integrated28
Picture of Lisa Hagoort

25-07-2019

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY