<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De 'smart open-up' van het Nationaal Militair Museum: ‘De grootte van ons museum, helpt ons’.

Terug naar blog overzicht

Horecazaken en kunst- en cultuurinstellingen mogen weer open vanaf 1 juni. Toch zijn daarmee de problemen voor veel bedrijven in deze sectoren nog lang niet voorbij. Management Team spreekt met Paul van Vlijmen, directeur van het Nationaal Militair Museum. HEYDAY is als partner van het museum verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening.

corona-proof nationaal militair museum

Loopt alles volgens plan, dan mogen de deuren bij bioscopen, theaters, concertzalen, musea en horeca vanaf 1 juni weer open. Wel zullen deze sectoren te maken krijgen met de regels van de anderhalvemetereconomie. Zo moeten bezoekers afstand houden en er mogen er vaak maar dertig mensen naar binnen. Weten we de verspreiding van het coronavirus in juni voldoende in te dammen, dan worden dit er honderd vanaf 1 juli.

De kunst-, cultuur- en horecabranche zal een zucht van verlichting slaken door de geleidelijke versoepelingen van de lockdown. Eindelijk kunnen ze weer een beetje omzet maken! Dat we nog een lange weg hebben te gaan, blijkt uit drie interviews die Management Team houdt met leidinggevenden in verscheidene van deze sectoren. Ze vragen Wouter Staal, oprichter van horecaketen Yoghurt Barn, Paul van Vlijmen, directeur van het Nationaal Militair Museum en Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse theater De Balie hoe zij hun organisaties voorbereiden op de aanstaande heropening. Bekijk hier het volledige artikel.

Eén persoon per vierkante meter

Ook bij het Nationaal Militair Museum zijn ze druk bezig met het voorbereiden van de heropening. Eén voordeel stelt directeur Paul van Vlijmen hierbij wel te hebben: "We zijn ontzettend groot, dus het is relatief eenvoudig om op de vloer wandelroutes aan te brengen. We gaan straks open op basis van één persoon per 10 vierkante meter. Hoeveel mensen er precies tegelijkertijd naar binnen kunnen, dat moeten we nog uitrekenen. Zeker is dat het er, hoewel minder dan normaal, nog steeds heel veel zullen zijn."

Bezoekers van het museum zullen, zoals gebruikelijk in ‘het nieuwe normaal’, vooraf online een ticket moeten kopen. Ze krijgen dan een tijdslot van 1 uur om binnen te komen, vertelt Van Vlijmen. "Misschien geven we bezoekers ook een vaste aanvangtijd. Dit zal afhangen van de drukte, maar ik denk dat we de coronamaatregelen heel goed klaar kunnen spelen."

Hoe Van Vlijmen denkt te voorkomen dat de aanwezige bezoekers alsnog te dicht op elkaar zullen lopen? "We hebben een vol geautomatiseerd crowdmanagementsysteem, dat aanwezige bezoekers kan detecteren. Hoe we dat het beste kunnen inzetten, zullen we de komende tijd uitzoeken. Het is echter zo groot bij ons, dat bezoekers echt hun best zouden moeten doen om te klitten. Het loont meer om door te lopen."

Expertise van partners cruciaal

Het Nationaal Militair Museum werkt samen met een consortium, waarbij bouwbedrijf Heijmans, horecagroep Vermaat en facilitair dienstverlener HEYDAY partners zijn. Het voordeel dezer dagen is dat al deze partners hun eigen expertise meebrengen, legt Van Vlijmen uit. "Heijmans weet bijvoorbeeld veel over veiligheid, HEYDAY maakt ons sanitair corona-proof en Vermaat brengt kennis mee over catering." Op deze laatste tak zal de directeur wel wat moeten inleveren. De koffiebar sluit hij tijdelijk en Van Vlijmen vertelt al een ‘zware tafel- en stoelreductie’ te hebben gedaan in het restaurant. Ook evenementen buiten de deur moet Van Vlijmen conform overheidsbeleid voorlopig cancelen. Dit jaar geen tankshows in de Arena en geen Nacht van de Militaire Muziek, om maar wat te noemen.

Charlotta van Doornik is Facility Coördinator bij HEYDAY, gedetacheerd in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. "Ik ben het aanspreekpunt namens HEYDAY voor alle diensten: beveiliging, schoonmaak, afval, ongedierte, bedrijfshulpverlening en de monitoring van storingen en meldingen. Om het museum corona-proof te maken, heb ik in samenwerking met Hago het schoonmaakprogramma opnieuw ingericht. Waar in de normale situatie de schoonmaak na 10.00 uur 's ochtends meer op de achtergrond actief is, nemen ze nu een prominente plek in het museum in. We lopen extra rondes en maken veelgebruikte objecten zoals toiletten, bureaus, trapleuningen en deurknoppen extra schoon. Ook zorg ik voor voldoende handschoenen en desinfecterende middelen."

Minder inkomsten

Onder de streep zal de coronacrisis zijn museum daarom wel raken, denkt Van Vlijmen. "Voor dit jaar verwacht ik een reductie van 1,5 tot 1,6 miljoen euro. Deels zal ik dit moeten bezuinigen en deels zal ik dit halen uit de spaarpot. Zo moeten we het dit jaar kunnen halen zonder draconische maatregelen te hoeven doen." Van Vlijmen mikt in 2021 op een financiële bezuiniging van zo’n 25 procent. "Er komen minder tentoonstellingen, we zullen aankopen en reparaties moeten uitstellen." Of hij ook op personeel verwacht te moeten bezuinigen? "Ik wil voorkomen dat we daarop moeten bezuinigen. Het is de kurk waar je op drijft. We hebben gelukkig ook veel vrijwilligers, maar ook onze betaalde krachten blijven nodig. Stel echter dat een medewerker elders anders aan de slag gaat, dan kan ik me voorstellen dat we even wachten met het aannemen van een nieuwe werknemer."

Toch is Van Vlijmen vooral optimistisch. Zo verwacht hij veel van de zomer, die voor de deur staat. "Het toerisme gaat helemaal kantelen de komende jaren. Veel mensen willen het liefst naar het buitenland op vakantie, maar wat als die landen ons vanwege de coronacrisis even niet willen hebben? Lekker weg in eigen land, zal het dus de komende tijd zijn. In je eigen land moet je dan ook een aantal dingen hebben waar je naartoe kan. Daar hopen we als museum onze rol in te kunnen spelen. Wij zijn een kindvriendelijk en benaderbaar museum, midden in de natuur."

Ook al heeft de lockdown een gat geslagen in de inkomsten van zijn museum, Van Vlijmen is erg tevreden met het overheidsbeleid rondom de coronacrisis. "Het kabinet heeft het van grof naar fijn heel goed vormgegeven, denk ik. In het begin was het beleid grof, dus huppakee, thuiswerken en niet zeuren. Dat is heel goed gegaan, daar ben ik content mee. Nu komt de fijnmazige periode eraan en moet je kijken wat je wanneer weer opent. Of er nu voorrang wordt gegeven aan kappers, masseurs of sportscholen, dat vind ik een detailkwestie. Laten we in hemelsnaam zorgen dat we er allemaal weer bovenop komen, denk ik dan." Wel denkt Van Vlijmen dat de economische gevolgen groot zullen zijn. "Wat ik bezuinig is een fractie van wat er überhaupt allemaal wordt bezuinigd. Het wordt de komende tijd voor veel bedrijven wonden likken, ben ik bang."

Dit artikel is verschenen op ManagementTeam.nl. Lees hier het volledige artikel.

HEYDAY_integrated28
Picture of Voormalig HEYDAY'er

19-05-2020