<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Wat is community management?

Terug naar blog overzicht

Facilitaire dienstverlening is het afgelopen decennium razendsnel ontwikkeld. Was de trend lange tijd om facility zo efficiënt mogelijk te organiseren, vandaag de dag is het juist een manier om het verschil te maken. Hoewel er enerzijds sprake is van een enorme individualiseringsslag en de vraag naar personalisatie groeit, bestaat anderzijds ook de behoefte om ergens bij te horen. Om onderdeel te zijn van een community - zowel op de werkvloer als thuis. Hier komt community management om de hoek kijken.

Wat is community management? Community management is een breed en veelgebruikt begrip, maar het creëren van een omgeving waar verschillende doelgroepen met elkaar in contact komen raakt de kern. Of dit nu de community binnen een kantoorpand, industriële site, campus of woontoren is.

Waarom is community management zo belangrijk?

Wanneer mensen zich prettig voelen in een omgeving en de community, zullen ze namelijk niet snel ergens anders gaan werken of hun huurcontract opzeggen. De attractiviteit van een pand of organisatie draait niet alleen om de harde factoren, maar ook om de sociale factoren.

Door het inzetten van een community manager kun je de rol van verbinder verder vormgeven. Het levendig houden van zo’n community is namelijk niet iets ‘wat je er zomaar even bij doet’. De kracht van een community ligt in het samenbrengen van medewerkers, leveranciers of bewoners. Denk aan het faciliteren van ontmoetingen zoals netwerkbijeenkomsten, kennissessies of sociale activiteiten, waardoor je mensen daadwerkelijk samenbrengt. 

 

Community management zorgt voor verbinding

Het draait om het creëren van een omgeving waar verschillende doelgroepen met elkaar in contact komen. Wanneer mensen zich prettig voelen in een omgeving en de community, zullen ze niet snel ergens anders gaan werken of hun huurcontract opzeggen. In deze tijd van digitalisering en individualisering maakt het sociale aspect een pand of organisatie aantrekkelijker.

 

Community management is maatwerk. Geen standaard formule, maar een plan op maat. Of het nu een campus, industriële site, multi-tenant gebouw of kantooromgeving betreft. Elke community is uniek, met eigen wensen, behoeften en gemeenschappelijke delers. Denk goed na over:

 • Wie gaat er gebruik maken van het pand?
 • Wie gaat gebruik maken van het aanbod aan services?
 • Welke wensen en behoeften zijn er?


Zonder deze informatie is het haast onmogelijk om een goede vertaalslag te maken van tekentafel naar praktijk, waardoor het lastig is om aan verwachtingen te voldoen. Dit ondervang je door de dienstverlener — die verstand heeft van dit soort zaken — te betrekken in het begin van het proces.

Het is haast onmogelijk om van te voren precies in te vullen wat wel en wat vooral ook niet gaat werken. Dit is een kwestie van proberen én doen. Slaat iets niet aan? Dan weet je dat je een andere weg in moet slaan.

Succesfactoren voor community management

 • Luister naar de community: Door je in te leven, het gesprek aan te gaan en data te verzamelen weet je of de medewerkers, huurders of bewoners nog steeds blij en tevreden zijn en achterhalen waar behoefte aan is binnen de community.
 • Eén aanspreekpunt: Stel een community manager aan als aanspreekpunt. Zo weten medewerkers, huurders of bewoners waar ze moeten zijn. De community manager is het gezicht van de community, de contactpersoon bij problemen of vragen en de drijvende kracht achter evenementen.
 • Digitalisering: Met digitale tools kun je het gebruikers zo makkelijk mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een app, waarin gebruikers die een bepaalde service nodig hebben dit ook via de app kunnen ontsluiten of via de app met andere doelgroepen in contact kunnen komen.
 • Hospitality: Het is de kunst om een medewerker, bewoner of huurder in zijn zoektocht niet slechts tevreden te stellen, maar zijn verwachtingen juist te overtreffen

 

Hoe kunnen we je helpen?

HEYDAY heeft jarenlange ervaring in het achterhalen van wensen en behoeften van gasten, klanten en medewerkers en dit te vertalen naar toepasbare community concepten. We kunnen je onder meer helpen met:

 • Vormgeven, implementeren en exploiteren van community management en serviceconcepten of organiseren van events
 • Het inrichten of optimaliseren van de facilitaire organisatie of dienstverlening vanuit een community gedachte
 • Het onderzoeken van klant- en medewerkerstevredenheid en achterhalen van wensen en behoeften van gebruikers
 • Slim omgaan met en het benutten van informatiemanagementsystemen en data
 • Het bieden van (tijdelijke) ondersteuning voor community dienstverlening, denk aan community managers of hosts
 • Versterk je community met community management

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? De specialisten van HEYDAY helpen graag bij het vormgeven van community management of bieden tijdelijke ondersteuning. Vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

facilitair advies

HEYDAY_integrated16
Picture of Sarah Blonk

12-02-2023

Klantmanager bij HEYDAY