<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Vastgoed verhuren: Ken je gebruikers voor het optimaliseren van de verhuurbaarheid en het rendement.

Terug naar blog overzicht

Als asset manager heb je rondom het verhuren van vastgoed maar één doel: het rendement van je panden maximaliseren en leegstand voorkomen. Met andere woorden, je wilt zoveel mogelijk m² verhuurd hebben. Daarbij is portfoliobeheer — welke panden moet je wel of niet behouden — en het tevreden houden van huurders belangrijk.

Het kennen van je gebruikers en het beschikken over de juiste data is cruciaal om de verhuurbaarheid te vergroten. Dit geeft je namelijk inzicht in de wensen en behoeftes van eindgebruikers. Door hen centraal te zetten in alles wat je doet — van strategie  tot verhuurbeleid — is de kans aanzienlijk groter dat ze langer willen huren.


De toegevoegde waarde van data

Data is steeds belangrijker om de klant beter te leren kennen en de dienstverlening te verbeteren en relevanter te maken, ook in de vastgoedwereld. Of misschien wel juist in de vastgoedwereld. Want over hoe meer data je beschikt en hoe beter je inzicht hebt in de wensen en behoeftes van eindgebruikers, hoe relevanter je de inrichting van een pand voor hen kan maken. Des te groter de kans dat ze langdurig blijven.

Veel vastgoedeigenaren benutten de mogelijkheden van data nog niet of onvoldoende. Een gemiste kans, want data draagt op verschillende manieren bij aan het verbeteren van de verhuurbaarheid.

De voordelen van data op een rij

Het verhuur- en wederverhuur proces: Veel vastgoedeigenaren hebben geen inzicht in het verhuur- en wederverhuur proces. Terwijl je leegstand wilt voorkomen en graag wilt weten wat de huur fluctuaties zijn. Grip hebben op deze data geeft je de mogelijkheid om beide processen te optimaliseren, op veranderingen te anticiperen en realistische rendementsdoelstellingen af te geven. Je weet immers wat er gaat veranderen en wanneer.

 • Het verhuurbeleid: Je kunt het verhuurbeleid van je vastgoed op basis van willekeur inrichten, maar je kunt er ook voor kiezen om huurders te selecteren die ook daadwerkelijk bij je pand, het serviceconcept en de community die je voor ogen hebt passen. Het beschikken over data is hierin essentieel, omdat je vooraf vragen moet stellen over wie de huurders zijn, hoe hun leven eruit ziet en wat hun drijfveren en behoeften zijn. De beoogde sociale doelstellingen behaal je niet als je willekeurig mensen selecteert.

 • De revitalisatie van panden: Data helpt ook bij de revitalisatie van panden. Door de groep toekomstige gebruikers te kennen en hier onderzoek naar te doen, heb je inzicht in hoe je het pand aantrekkelijker kunt maken en de transformatie tot een succes te maken. Op basis van slimme technologie kun je ook nog eens eenvoudig op zoek naar nieuwe huurders.

 • Het ontwikkelen van een optimaal exploitatieconcept: Door onderzoek te doen en data te verzamelen leer je je huurders kennen, zodat je de community beter kunt laden. Welke services sluiten aan bij hun wensen en behoeften? Je kunt een exploitatieconcept en een serviceconcept beter inrichten wanneer je weet wie de eindgebruiker is.

 

Tips voor het verbeteren van de verhuurbaarheid

Er zijn legio mogelijkheden om de verhuurbaarheid van je panden te verbeteren, maar in onze ogen zijn deze factoren bepalend voor je succesratio.

 • Het hebben van inzicht in beschikbare data: Dat data en de beschikbaarheid daartoe van enorme toegevoegde waarde is voor de vastgoedwereld mag duidelijk zijn. Met data kun je namelijk snel anticiperen op veranderingen, invulling geven aan de specifieke wensen en behoeften van huurders door middel van service concepten, het verhuurproces digitaliseren en de community laden. Deze data kun je al op eenvoudige manieren ophalen, bijvoorbeeld door vragenlijsten, online onderzoek of een behoeftescan.

 • Het ontwikkelen en implementeren van serviceconcepten: Met de juiste serviceconcepten zorg je voor tevreden huurders en vergroot je de aantrekkelijkheid van je pand. Zodra mensen blijer en meer betrokken zijn dan zullen ze namelijk langer huren én staan er wachtrijen voor de deur omdat anderen erbij willen horen. Dit draagt bij aan een hogere taxatiewaarde.

 • Het kennen van je gebruikers: Het klinkt heel simpel, maar het kennen van je gebruikers is in onze ogen de meest cruciale factor in het verbeteren van de verhuurbaarheid van je panden. Dit realiseer je door de stappen in de guest journey vast te leggen. Doordat je weet wie de doelgroep is en waar de behoeftes liggen, kun je hier met slimme services relatief eenvoudig invulling aan geven. Je kunt namelijk de meest innovatieve ideeën hebben, maar wanneer deze niet aansluiten bij de doelgroep dan gaat het je nooit het beoogde succes opleveren.

 

Hoe HEYDAY kan helpen

 • Inzicht krijgen in de doelgroep door inzet van slimme technologie en data: Met de inzet van slimme tools, zoals vragenlijsten of scans, kunnen we je helpen om inzicht te krijgen in de eindgebruiker en hun wensen en behoeften — van rijgedrag tot eetvoorkeuren. Zodat je hier de services die je aanbiedt op kunt afstemmen.

 • Adviseren over (her)bestemming van panden: Bij herbestemmingsprojecten of revitalisatie van panden kunnen we ondersteunen. Samen met jou onderzoeken we de mogelijkheden. Wat past het best bij je strategische en rendementsdoelstellingen, jouw DNA? Onderzoek naar de beoogde doelgroep en de haalbaarheid van de plannen op basis van een value case is hier altijd onderdeel van.

 • Het afstemmen van het serviceconcept op data en behoeftes: We kunnen je niet alleen inzicht geven in relevante data, maar we kunnen je ook ondersteunen om een service concept op maat te ontwikkelen voor de eindgebruiker. Zodat de kans dat ze tevreden zijn en langer blijven ook groter is, met een positieve uitwerking op het rendement.

 • Compliancy garantie: Je moet voldoen aan interne en externe regelgeving. Bij al onze oplossingen garanderen we dat je hierop kunt rapporteren en het kunt monitoren in systemen die gecertificeerd zijn volgens jouw normering.

 • Bundelen van verschillende databronnen: Uit een pand alleen kun je al enorm veel data halen, maar er zijn meer bronnen die je essentiële inzichten geven om de volledige potentie uit je portefeuille te halen. Denk aan de data uit community of het verhuurbeleid. Wij zijn in staat om deze data inzichtelijk te maken en te bundelen in een slimme database, zodat jij het kan inzetten voor optimalisaties.

 

Ontdek de toegevoegde waarde van data én het kennen van huurders voor jouw panden

We helpen je graag met het verzilveren van onbenutte kansen om de verhuurbaarheid van je panden te verbeteren. Spar met één van onze specialisten over jouw specifieke uitdaging, we helpen je graag.

facilitair advies

HEYDAY_integrated20

22-03-2023

Business Consultant bij HEYDAY