<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Laat werknemers kiezen en verminder daarmee de kans op stress.

Terug naar blog overzicht

Stress op de werkvloer staat op nummer 1 van de beroepsziekten. Ieder jaar loopt meer dan een miljoen mensen het risico op een burn out en andere werkgerelateerde emotionele problemen. Dit is zorgwekkend. Veel stress leidt namelijk tot een lagere productie, minder betrokkenheid en een hoger ziekteverzuim.

Stress kan zich ook vertalen naar de privésituatie van de werknemer. Dit heeft zowel voor de werknemer als voor de werkgever negatieve gevolgen. Hoe kun je als werkgever een werknemer helpen minder stress te ervaren?

Breng medewerkers in beweging

De bewegingsarmoede in Nederland wordt steeds groter. We zitten te veel en hebben het te druk om ’s avonds nog even een bezoekje te brengen aan de sportschool. Echter is dit wel belangrijk, want door te bewegen en te sporten wordt het stressniveau in je lichaam verlaagd en komt het zogenaamde ‘gelukshormoon’ vrij. Daarnaast maakt het sporten je sterker en fitter, waardoor je zelfvertrouwen ook stijgt.

Als werkgever kun je hierin faciliteren. Het aanbieden en inrichten van activiteitenruimtes zoals fitness- en yogakamers zijn een uitstekende manier, maar ook als een kantoor niet voldoende ruimte biedt zijn er genoeg mogelijkheden. Denk hierbij aan korting op een sportabonnement, de mogelijkheid om onder werktijd te gaan hardlopen of een eenvoudige oplossing als een sta-bureau.

Maak gebruik van het licht

Wist je dat licht invloed heeft op onze stressgevoeligheid? Zenuwcellen in de ogen geven het licht door aan de hersenen, zodat ze weten wanneer ze in actie moeten komen.

Als het ’s ochtends licht wordt, krijgt je lichaam een seintje en maakt het extra cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we alert en actief zijn. Als het gaat schemeren, krijgt je lichaam de kans om juist de productie van melatonine, het slaaphormoon, te bevorderen. Op het moment dat er onvoldoende licht is, voelen we onze energie langzaam wegsijpelen.

Daarom is het belangrijk dat er genoeg licht aanwezig is in een werkomgeving. Plaats bureaus dichtbij het raam, maar zorg ook dat tl-buizen worden vervangen door daglichtlampen. Hierdoor worden werknemers vitaler en krijgen ze minder last van hun ogen.

Bied gezonde opties aan

Stress hangt ook samen met ongezonde voedingskeuzes. Het is bewezen dat het ziekteverzuim lager ligt bij gezonde werknemers en dat vitaliteit een grote invloed heeft op de productiviteit. Een ongezonde voedingskeuze wordt daarnaast vaak uit gemak gemaakt.

Als werkgever kun je de ongezonde keuzes in de kantine aan het einde van het buffet leggen. De kans is groot dat werknemers al gezonde alternatieven op hun bord hebben liggen, voordat ze langs de warmteplaat met kroketten komen.

Dit duwtje in de goede richting vormt een alternatief voor het verbieden of opleggen van zaken, de werknemer blijft de mogelijkheid tot een zelfstandige keuze behouden. Het maakt de keuze voor een gezond alternatief eenvoudiger, zonder dat werknemers het door hebben.

Kies je eigen werkplek

Er wordt veel geklaagd over de kantoortuin. Werknemers hebben geen privacy, last van geluidsoverlast of collega’s komen om de haverklap langs voor een praatje.

Om de kans op stress te verlagen, is het belangrijk dat een werknemer zelf kan kiezen waar hij of zij werkt. Organisaties richten hun kantoren gelukkig steeds vaker activiteitgericht of hybride in. Er ontstaan verschillende ruimtes, met voorzieningen die aansluiten bij een bepaalde activiteit. Zoals een concentratie-, brainstorm-, telefoon- of vergaderruimte.

Door predictive facility management en het gebruik van technologie kan een ruimte ook nog eens geoptimaliseerd worden naar de wensen van de gebruiker. Zodra een ruimte is gereserveerd past de temperatuur, het licht en het bureau zich aan de voorkeuren van de werknemer aan. Op de achtergrond wordt zijn of haar favoriete muziek afgespeeld, zodat de werknemer zich goed kan concentreren. Deze plek stimuleert je om je werk goed te doen.

Door er als werkgever voor te zorgen dat een werknemer zich prettig voelt in zijn of haar werkomgeving neemt de kans op stress af. Het belangrijkste is: geef werknemers keuzemogelijkheden. Waar de ene persoon heel gelukkig van wordt, is misschien wel een dooddoener voor de ander. Laten we aankomend jaar samen streven naar wederom een hoge notering in de lijst van minst gestreste werknemers van Europa.

Dit artikel is verschenen op de website van BG Magazine.

HEYDAY_integrated22
Picture of Lisa Hagoort

12-09-2023

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY