Gedrag speelt een grote rol in het succes van een (nieuw) werkplekconcept. Een concept kan nog zo aantrekkelijk zijn, maar als medewerkers een flexwerkplek claimen of luid bellen in een stilteruimte levert dit onnodig veel onrust op de werkvloer op. Om een werkplekconcept te laten werken is het zaak dat medewerkers weten én begrijpen hoe ze er gebruik van kunnen maken.
In de praktijk blijkt namelijk vaak dat er genoeg werkplekken in een kantoorpand aanwezig zijn, maar dat medewerkers niet op de juiste manier met de beschikbare ruimte omgaan. Hoewel het zoeken naar een fijne werkplek voor veel werknemers een herkenbare situatie is, claimen veel kantoorgebruikers onbewust een bureau om verzekerd te zijn van een fijne werkplek. Vervolgens zijn ze een groot deel van de dag van hun plek, omdat ze in vergadering zitten of andere verplichtingen hebben.
Wanneer je als organisatie het gevoel hebt dat de werkplekken niet optimaal benut worden, biedt een bezettingsgraadmeting uitkomt. Een bezettingsgraadmeting brengt in kaart in welke mate een kantoorpand bezet én benut wordt. Gedurende een bepaalde periode wordt gekeken welke werkplekken worden gebruikt, hoe ze worden gebruikt en hoe lang ze worden gebruikt. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in drukke dagen en tijdstippen op de werkvloer, maar breng je ook ongewenst gebruik van werkplekken, ruimten of middelen in kaart.
Bovendien kan inzicht in de werkplekbezetting, zeker in combinatie met andere data, belangrijke facilitaire informatie opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal werkplekken dat bezet is in relatie tot de inkoop van de catering. Wanneer je weet dat er doorgaans op woensdag veel minder mensen in het pand zijn, kun je daar het aanbod in je bedrijfskantine op afstemmen. Op deze manier kun je je facilitaire kosten verlagen of processen optimaliseren.
Objectief inzicht: Door een externe partij in de arm te nemen voor het uitvoeren van een bezettingsgraadmeting breng je objectief het gebruik van een kantoorpand in kaart. Op basis van deze informatie is het mogelijk om het werkplekconcept te optimaliseren.
Direct implementeerbaar: Onze specialisten kijken vanuit het perspectief van de gebruiker en hebben ruime ervaring met het inzichtelijk maken van werkplekbezetting. Het advies dat je ontvangt is onderbouwd en praktisch toepasbaar zodat je er direct mee aan de slag kunt.
Kostenvoordelen: Het real-time combineren van datastromen levert kostenvoordelen en efficiëntieslagen op. Je achterhaalt of er in ruimtes onnodig energie lekt omdat er niemand aanwezig is, kunt inspelen op het aantal aanwezige medewerkers met het aanbod van de catering of brengt overbodige vierkante meters aan het licht.
HEYDAY levert kennis, management en capaciteit voor het ontwikkelen van de werk- en woonomgeving.
HEYDAY Facility Management
Luchthavenweg 38
5657 EB Eindhoven
Postbus 80009
5600 JZ Eindhoven