De medewerkersbehoefte hoeft niet haaks te staan op de organisatie-ambitie in de ideale werkplek en werkomgeving. Voor medewerkers geldt dat de ideale werkplek een ervaring is als thuis en een veilig gevoel biedt. Een prettige beleving van de werkomgeving heeft een positieve invloed op het werkgeluk en het werkplezier van de medewerker. In de huidige markt kun je als organisatie niet achterblijven in de ‘war on talent’ en is een prettige werkomgeving eerder een vereiste dan een wens in de zoektocht naar een nieuwe baan. Om als organisatie medewerkers aan te trekken en te binden, is het zaak om de werkomgeving te beschouwen als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.
De werkomgeving en inrichting van de werkplek kunnen een perfecte afspiegeling zijn van je organisatiedoelstellingen. Om werkelijk duurzaam en toekomstbestendig te zijn, moet je als organisatie denken vanuit de cultuur, het gedrag en het werk van je medewerkers. In de ideale werkplek en werkomgeving verweef je het DNA van je organisatie én het DNA van je klanten, medewerkers en leveranciers. Met deze overeenstemming zet je een grote stap in het behalen van je organisatie-ambitie.
Wanneer je als organisatie de ideale werkplek en werkomgeving wilt creëren, zijn er factoren waar je rekening mee moet houden.
Deze factoren samen bepalen namelijk het succes van de werkplek en de werkomgeving.
Akoestiek: Gesprekken en meetings zijn altijd nodig, maar deze werkvormen kunnen de concentratie van andere medewerkers ernstig verstoren. Hoe de juiste akoestiek tot stand komt, is onderdeel van goed werkplekadvies.
Licht: Medewerkers zijn gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan letterlijk een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving.
Lucht: Het klimaat en de kwaliteit van de lucht zijn enorm belangrijk voor het creëren van een ideale werkplek. Een omgeving die te warm of te koud is of vol zit met toxische stoffen, muf is of een te hoge CO2-concentratie heeft, maakt dat een omgeving niet als prettig wordt ervaren.
Ontmoeting: Goed contact met collega’s is niet alleen waardevol voor werk, ook vanuit medewerkerstevredenheid is een goede band met collega’s van belang voor het behoud van personeel. Om hierin te voorzien zijn aparte ontmoetingsplekken cruciaal.
Rekening houden met elkaar: Op kantoor kom je verschillende vormen van werk tegen, van geconcentreerd werken tot samenwerken en informele ontmoetingen. Deze verschillende activiteiten vragen elk om ander gedrag. Een prettige werkomgeving faciliteert en stimuleert gewenst gedrag, bijvoorbeeld met workplace nudging.
Privacy en controle: Drukte op de werkvloer gaat niet altijd samen met een gevoel van veiligheid. In het geval van privacygevoelige informatie zorg je in het werkplekconcept voor behoud van privacy bij gevoelige gesprekken en meekijken op beeldschermen.
Om tot de ideale werkplek te komen, zijn analyses en metingen nodig om inzicht te krijgen in de ideale werkplek afgestemd op jouw organisatie.
Relatiematrix: Binnen je organisatie werk je niet alleen binnen teams, maar zijn meerdere afdelingen betrokken bij overkoepelende projecten. In de relatiematrix wordt onderzocht welke afdelingen met elkaar samenwerken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in het werkplekadvies.
HEYDAY levert kennis, management en capaciteit voor het ontwikkelen van de werk- en woonomgeving.
HEYDAY Facility Management
Luchthavenweg 38
5657 EB Eindhoven
Postbus 80009
5600 JZ Eindhoven