Een huisvestingsvraagstuk ontstaat vaak door een ontwikkeling binnen een organisatie. Deze ontwikkelingen hebben invloed op welke vorm van huisvesting het beste bij een organisatie past. Je kunt hierbij denken aan:
Het opstellen van een strategisch huisvestingsplan begint bij de visie van jouw organisatie. Dit vormt het uitgangspunt voor de huisvestingsvisie. Een organisatie doet er goed aan om aan de hand van een huisvestingsonderzoek, met onder meer een bezettingsgraadmeting, analyse van onderhoudskosten én gesprekken met de directie over de toekomstige ontwikkelingen van de organisatie een huisvestingsvisie op te stellen.
Het is verstandig om goed na te denken over de keuzes die je maakt, want dit heeft niet alleen grote invloed op de toekomstbestendigheid van huisvesting, maar ook zeker op de aantrekkelijkheid van jouw organisatie als werkgever, het imago van jouw bedrijf en het realiseren van organisatiedoelstellingen.
Een strategisch huisvestingsplan bevat altijd de volgende onderdelen:
Een strategisch huisvestingsplan heeft over het algemeen een houdbaarheid van drie tot vijf jaar, maar ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Het is dus aan te raden om elk jaar je huisvestingsplan onder de loep te nemen en te toetsen bij de directie en andere stakeholders. Mocht je onvoorzien toch te maken krijgen met een sterke groei of krimp in het personeelsbestand of een andere, ingrijpende ontwikkeling, is het zaak om het plan al eerder te actualiseren.
Ook een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is onderdeel van een strategisch huisvestingsplan. Dit plan geeft inzicht in de kosten op lange en korte termijn, waardoor je het onderhoudsbeleid kan afstemmen op de toekomstige onderhoudskosten.
Je kunt bovendien sturen op kosten en onnodige uitgaven voorkomen door een aantal zaken in acht te nemen:
HEYDAY levert kennis, management en capaciteit voor het ontwikkelen van de werk- en woonomgeving.
HEYDAY Facility Management
Luchthavenweg 38
5657 EB Eindhoven
Postbus 80009
5600 JZ Eindhoven