<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Joris de Schepper

“De wereld wordt er beter van én je bespaart er kosten mee”

“Ik wil de wereld een beetje groener maken en daar mijn invloed maximaal voor gebruiken. Samen met mijn team help ik bedrijven met het bereiken van hun milieu-ambities en verplichtingen. We geven bijvoorbeeld ook gastcolleges op scholen over duurzaamheid en circulariteit. Het is goed te zien dat duurzaamheid bij veel bedrijven op één staat en dat opleidingen duurzaam FM en Circulariteit in hun curriculum opnemen. We hebben immers maar één planeet.”

Joris de Schepper is senior consultant in het team Duurzaam Faciliteren bij HEYDAY. Zijn projecten hebben vaak een groen randje. En daar is hij trots op. “Ik heb twee kinderen, ik wil dat zij én hun kleinkinderen ook van de wereld kunnen genieten.”

Wat doet team Duurzaam Faciliteren?

“We hebben team Duurzaam Faciliteren in het leven geroepen om facility management, huisvesting en vastgoed te verduurzamen. We kijken hoe we het gebouw duurzamer kunnen maken, hoe we duurzaam gedrag kunnen stimuleren én maken het meetbaar. We vinden het belangrijk dat gebouwen en bedrijven duurzamer worden, maar ik zal niet liegen: we zien er ook een markt in natuurlijk. Er zijn nog 63.000 kantoorpanden die nog niet het juiste label hebben. En bedrijven die meer dan 50.000 kWh per jaar uitstoten moeten aan de Energieinformatieplicht voldoen. Om er maar twee te noemen.”

Verduurzamen in de praktijk

“We hebben een mix van kleinere en hele grote opdrachtgevers, het gaat verschillende kanten op. Zoals qua inhoud als qua type opdrachtgever. Zo helpen we een grote verzekeraar met hun duurzame ambities, verplichtingen en een duurzaam meerjarenplan. Dit resulteert in concrete projecten, waarbij we samen CO2-uitstoot reduceren en circulaire oplossingen implementeren. Ook helpen we een grote gemeente in Nederland bij het verduurzamen van hun vastgoedportefeuille.”

“Je kunt ook denken aan het verzorgen van energielabels of het aanvragen van subsidies. Onlangs hebben we een speciale scan ontwikkeld. Na deze scan weet je in no-time waar je staat als het gaat om het energielabel, besparingsmogelijkheden en verplichtingen. Kortom: je weet in hoeverre jouw organisatie al ‘Paris-proof’ is.”

“Bovendien schrijven we met het hele team blogs, whitepapers en andere content over verduurzaming om kennis te delen. We organiseren events en je kunt ons als spreker tegenkomen op diverse podia. Zo werken we met ons team en partners aan verduurzaming van onze branche.”

Versterk je ook de interne bekendheid?

“Binnen HEYDAY probeer ik het groene denken ook verder te versterken. Ik verzorg regelmatig voor collega’s bijvoorbeeld een presentatie, quiz of een Business Update, een wekelijkse update die meestal door de CEO wordt gedaan. Je merkt dat het onderwerp intern goed wordt opgepikt, klantmanagers wijzen hun klanten er regelmatig op. Dat leidt weer tot mooie groene opdrachten.”

“Ik heb opleidingen in Facility Management afgerond en heb dus vooral verstand van het optimaliseren van dienstverlening, data en gebouwen. In ons vakgebied zie ik de impact die een faciltity manager en real estate managers hebben. Ze worden steeds meer de grondstoffenmanagers van de gebouwen en organisaties waar zij werken. Daar maak ik ze bewust van. Ik help bij het optimaliseren van gebouw en dienstverlening, waarbij het verduurzamen een prominente rol heeft.”

“Mijn hart ligt bij verduurzaming, ik zie overal dat het beter en makkelijker kan. Verduurzamen is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. Het is een investering, maar die verdien je wel terug.”

Hoe gaat het in praktijk?

“Als iemand bij ons aanklopt gaan we om tafel en bespreken we onze roadmap, we kijken samen hoe we een visie kunnen realiseren. Deze maken we concreet door een duurzaam meerjarenplan op te stellen en te koppelen aan een projectteam. We kunnen daarbij dienstverlening inkopen en aanpassen, we hebben daarvoor een netwerk met partners en zijn daarmee een ‘one stop shop’. We zoeken de echte specialisten die nodig zijn, bij HEYDAY of elders.”

“Op basis van dit plan gaan we met het pand aan de slag. Het installeren van LED-verlichting bijvoorbeeld, of het geven van meer inzicht door CO2 metingen of energiemonitoring. Want veel opdrachtgevers weten niet wat hun energieverbruik is. Ook zorgen we ervoor dat subsidies worden aangevraagd voor de investeringen die gedaan worden. Daar laten bedrijven vaak kansen liggen.”

“De overheid is hier ook blij mee, alle wetgeving gaat die kant op. Kantoren moeten per 1 januari 2023 een energielabel C hebben, in 2030 waarschijnlijk zelfs energielabel A. Bovendien werkt de overheid aan een wet die het maximale energieverbruik op 50 kWh per vierkante meter beperkt. We gaan graag in gesprek met potentiële opdrachtgevers om te kijken hoe we hun groene kansen kunnen verzilveren.”

Wil je ook werken bij HEYDAY? Bekijk hier onze vacatures.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday