<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Jolijn Kappenberg

“Elke sollicitant heeft voor ons waarde"

“Mijn werkdag is geslaagd als de match is gemaakt, als ik bericht krijg dat de vacature met de juiste kandidaat is ingevuld. Zeker als het een lange-termijnmatch betreft, dat de nieuwe collega’s ook echt plezier hebben in hun werk.”

Jolijn Kappenberg is Recruiter bij HEYDAY, toen ze werd uitgenodigd voor dit interview hoefde ze niet lang na te denken: “Ik plaats interviews of blogs van onze collega’s vaak onder mijn vacatureteksten: ‘Wil je alvast kennis maken met je nieuwe collega, klik hier’. Tijdens de gesprekken hebben sollicitanten dan vaak het idee dat ze hun aanstaande collega al kennen.”

Hoe lang werk je al bij HEYDAY?

“Ik ben vierenhalf jaar werkzaam bij HEYDAY, voor de fusie heette mijn werkgever nog TROTS. Ik heb altijd recruitment gedaan, maar voorheen vooral voor de operationele tak. Samen met een collega vervulde ik 130 vacatures per jaar.”

“Ik heb HRM gestudeerd, Personeel en Arbeid heette het toen nog. In Utrecht, daar woon ik ook. Ik koos voor recruitment, omdat ik het interessant vind om te zien hoe je de juiste match kunt maken. Het lijkt een moeilijke tijd voor recruiters nu er zoveel vacatures zijn, maar ik zie het als een uitdaging.”

“Zeker nu de arbeidsmarkt krap is, vind ik het interessant om de juiste doelgroep voor de vacature te vinden en de doelgroep goed aan te spreken. We hebben ook periodes gekend met 100 reacties op 1 vacature. De kunst is dan om in de vacaturetekst meer op kwaliteit aan te sturen, maar dat is een hele andere uitdaging.”

Hoe doen jullie je werk?

“Als een vacatureaanvraag bij ons wordt gedaan, starten we met een vacature-intake. We spreken de vacature door met de vacaturehouder en bezoeken als het kan ook de locatie, zeker als het om een detachering gaat. Dan hebben we ook echt een gevoel bij de organisatie waar men komt te werken.”

“Op sommige dagen heb ik wel vier gesprekken op een dag met kandidaten, daarnaast zoeken we op o.a. LinkedIn en bezoeken evenementen. We proberen ook thematisch aan recruitment te werken, zoals voor de candidate journey en het ‘referral’ programma: de aanbevelingen door collega’s. Dit programma jagen we regelmatig aan, elk kwartaal bedenken we een actie. Het netwerk van onze collega’s vormt voor ons een extra wervingskanaal. Daarnaast levert het via via werven vaak kwalitatief goede collega’s op en duurzame dienstverbanden.”

“We werven hoofdzakelijk via Indeed en LinkedIn. Maar we gebruiken ook onze eigen website, onze database en Facebook. We vragen onze collega’s wel eens om vacatures te delen in de LinkedIn Groepen waar ze actief zijn, recruiters worden daar meestal niet toegelaten. Dus dan moet je creatief zijn.”

Hoe gaan jullie om met kandidaten?

“We hebben een visie op recruitment bij HEYDAY: elke kandidaat is van waarde, ook als het niet tot een vervolg komt. Ik vind het heel belangrijk dat elke kandidaat aandacht krijgt en het gevoel heeft belangrijk te zijn. Als het niet tot een baan leidt, geef ik feedback waar de kandidaat écht wat aan heeft. Een kandidaat is waardevol, daar ga je goed mee om.”

“We kijken bij HEYDAY ook verder dan de CV, bij twijfel nodigen we mensen toch uit om ze de kans te geven zichzelf te presenteren. Niet iedereen kan immers goede brieven schrijven, dat is een vak apart. Bij sommige functies is dat niet zo belangrijk, het zou jammer zijn als daardoor goede kandidaten afvallen.”

Waar let je op bij sollicitanten?

“We kijken naar de motivatie voor de functie, het verhaal. Maar ook de presentatie aan tafel, de match met HEYDAY en natuurlijk de functie-eisen en competenties.”

“Als iemand reageert op een vacature, zijn we transparant over hoe de procedure eruit ziet: uit hoeveel gesprekken de procedure bestaat en wat de planning is. We geven altijd duidelijk aan wanneer we een terugkoppeling geven en komen deze belofte altijd na. Voor een kandidaat is dat belangrijk.”

En de sollicitanten die niet worden uitgenodigd?

“Kandidaten die niet aan tafel komen krijgen een afwijzingsmail, maar deze schrijven we niet te algemeen. Kandidaten mogen weten wat de reden van afwijzing is, of in elk geval wat ze globaal beter kunnen doen.”

“We werken met een recruitmentsysteem, daar zitten veel cv’s in. Zo kan het zijn dat een ex-kandidaat later alsnog wordt benaderd, mits daar toestemming voor is gegeven natuurlijk. De meesten hebben er geen moeite mee, en zo komt het in de toekomst misschien toch nog tot een match.”

Wil je ook werken bij HEYDAY? Bekijk hier onze vacatures.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday