<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Hoe overleef je de eerste maanden op kantoor zonder winterdip?

Terug naar blog overzicht

Ruim één miljoen Nederlanders hebben er last van, de winterdip. Het nieuwe jaar is weer begonnen, de goede voornemens gaan van start en buiten is het vaker donker dan licht. De maand januari is dan ook voor veel mensen niet de populairste maand van het jaar. Uit recent onderzoek van Viking, leverancier van kantoorbenodigdheden, blijkt dan ook dat 15 procent van de mensen zich in januari minder gemotiveerd voelt. De grote vraag is dus: hoe overleef je de eerste maanden van het jaar op kantoor?

De belangrijkste oorzaak van een winterdip is het gebrek aan natuurlijk daglicht. Ons slaaphormoon, melatonine, stopt vanzelf wanneer de zon opkomt. In de winter worden we in alle vroegte door de wekker uit bed getrommeld en is ons bioritme volledig in de war.

Die wekker kan helaas niet de deur uit, maar je kunt er wel voor zorgen dat wanneer je eenmaal op het werk of op de thuiswerkplek bent zorgt voor zoveel mogelijk daglicht in de ruimte. Ook de juiste verlichting van de werkplek is belangrijk. Vervang tl-buizen voor daglichtlampen en je zult je snel vitaler voelen en minder last hebben van je ogen.

 

Samen bewegen

Het is algemeen bekend dat sporten goed is voor de mens. Door te sporten maak je endorfine aan, een hormoon dat pijn onderdrukt en zorgt voor een gevoel van euforie. Trek je collega’s dus achter die computer vandaan en ga een stukje wandelen of start een hardloopcompetitie.

Bewegen in de buitenlucht is nog beter, omdat dit het bioritme ondersteunt en zorgt voor vitamine D. Zo kun je elkaar motiveren om te bewegen en voelt iedereen zich fysiek en mentaal een stuk lekkerder.

 

Verwen elkaar

Ook werkgevers kunnen een bijdrage leveren om de maand januari voor werknemers een stuk plezieriger te maken. Viking heeft voor dit ‘verras’ effect de ultieme kantoorautomaat samengesteld.

Op basis van onderzoek waarbij werknemers konden stemmen op producten in de categorieën: gezondheid, vermoeidheid, concentratie en overige tevredenheid is de automaat gevuld met verschillende producten. Zo kunnen werknemers met een muntje twee artikelen uit de automaat halen, zoals een broodje kaas, warme pantoffels, een bos bloemen of een kop koffie. Een mooi moment om jezelf of je collega’s tijdens de januarimaand eens goed te verwennen.

Er zijn heel veel manieren om invloed uit te oefenen op hoe mensen zich voelen en juist in deze donkere wintermaanden is dat enorm belangrijk. Daar ligt een actieve rol voor werkgevers, zodat ze het personeel hierbij kunnen helpen.

Dat is natuurlijk ook in hun eigen voordeel, want studies hebben aangetoond dat gelukkige medewerkers zorgen voor een productiviteitsstijging van 12 procent, terwijl ongelukkige medewerkers zelfs 10 procent minder productief zijn dan gelukkige medewerkers.

Het duurt nog even voordat het weer beter wordt en de zon zich vaker laat zien, dus juist nu moeten werkgevers zorgen dat de medewerkers zich gelukkig voelen op kantoor. In dit whitepaper delen we nog meer tips om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich goed voelen, ontspannen en blij zijn, hard werken, hun creativiteit uiten en de sociale verbintenis leggen met collega’s. Download het whitepaper hier. 

New call-to-action

HEYDAY_integrated16
Picture of Lisa Hagoort

13-01-2022

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY