Het outsourcen van facilitaire dienstverlening betekent het inzetten van een specialistische partij voor (alle) diensten die ondersteunend zijn aan de core business. Er zijn verschillende opties om facilitaire dienstverlening uit te besteden:
Professionalisering en het verhogen van kwaliteit: Een leverancier verzamelt data, zodat er inzicht ontstaat in wat er in het pand gebeurt. Deze informatie kun je gebruiken om processen te optimaliseren en te sturen op kosten. Tevens is een goede leverancier op de hoogte van de laatste trends, ontwikkelingen en innovaties waarmee je verbeteringen kunt doorvoeren.
Continuïteit garanderen en meer flexibiliteit: Door het uitbesteden van facility management heb je altijd de garantie op volledige bezetting, ook in geval van ziekte, uitval of vakantie. Veranderingen zijn naar aard en volume beter op te vangen. En je borgt facilitaire kennis, want wat gebeurt er als jouw FM manager vertrekt en alle kennis met zich meeneemt?
Kostenreductie door hogere efficiency en lagere overhead: Hoewel de perceptie leeft dat facility management uitbesteden duur is, leidt het juist tot een besparing op de kosten. Een besparing van 10 tot 20 procent is zeer realistisch. Je kiest immers voor specialisten die het organiseren en optimaliseren van facilitaire dienstverlening als kernactiviteit hebben; de gehele organisatie en het proces is hierop ingericht.
Vergelijk het met het bouwen van een huis: wanneer je zelf een huis bouwt ben je altijd duurder uit dan wanneer je het door specialisten laat uitvoeren en van alle voordelen profiteert. Dit geldt in de kern ook voor facilitaire dienstverlening.
Ondanks de voordelen zijn er in de markt drempels niet te kiezen voor uitbesteding van facility management. Onterecht. Het grootste bezwaar is de angst voor het verlies van banen, omdat een dienstverlener hun werk overneemt en het efficiënter inregelt. In grote lijnen klopt dit, maar dat wil niet zeggen dat banen verdwijnen. Jullie kennen het bedrijf van haver tot gort en zijn van grote toegevoegde waarde voor de dienstverlener.
Een dienstverlener heeft altijd een contactpersoon binnen de organisatie nodig — de rol van een facility manager verschuift van operationeel naar tactisch en strategisch. Een dienstverlener biedt ontzorging, realiseert kostenbesparingen en neemt de operationele aansturing uit handen, waardoor je als facilitair manager de controle en het overzicht terug krijgt en tijd hebt om de toegevoegde waarde van FM voor het bedrijfsbelang te tonen.
De gedachte dat een organisatie te klein is voor facility management uitbesteding is ook onjuist. Bij bedrijven zonder facilitaire afdeling komen facilitaire taken in de portefeuille bij werknemers met een andere functie, waardoor de focus niet volledig op de primaire taak ligt. Met outsourcing kunnen medewerkers zich weer volledig concentreren op hun voornaamste werkzaamheden met een enorme efficiencyslag als resultaat. Bovendien levert het kleinere organisaties ook een kostenbesparing op.
De redenen om te kiezen voor facility management uitbesteding lopen uiteen en is afhankelijk van de specifieke situatie waarin de organisatie zich op dit moment bevindt.
Over het algemeen is uitbesteding een passende oplossing wanneer je kosten wilt besparen, altijd de continuïteit wilt waarborgen, efficiëntieslagen wilt maken of de kwaliteit en professionaliteit wilt verhogen. Tevens helpt uitbesteding van facility management om nieuwe innovaties binnen te halen.
Voor VGZ gold dat ze de facilitaire dienstverlening beter wilde sturen op kwaliteit en kosten. Dit betekende dat VGZ de hospitality-diensten heeft uitbesteed op alle locaties. Benieuwd wat de ervaring en het resultaat was van deze uitbesteding? Lees het verhaal van VGZ hier.
HEYDAY levert kennis, management en capaciteit voor het ontwikkelen van de werk- en woonomgeving.
HEYDAY Facility Management
Luchthavenweg 38
5657 EB Eindhoven
Postbus 80009
5600 JZ Eindhoven