<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Cases

HEYDAY zorgt 30 jaar lang voor gebouw De Veste


Een Publiek Private Samenwerking (PPS) zorgt voor meer duurzame keuzes in facilitaire diensten. Dat bewijst succesproject De Veste in Borne.
In de nieuwe woonwijk Bornsche Maten staat het multifunctionele gebouw. Hier gaan peutertjes naar de opvang, de jeugd uit de wijk naar de basisschool en de volleyballers van topsportclub Apollo naar de ultramoderne sporthal. Een geslaagde ontmoetingsplek die tot stand is gekomen via een Publiek Private Samenwerking (PPS). In september 2015 gingen de deuren open.

De gemeente ging in zee met een combinatie van specialisten (consortium) onder leiding van bouwbedrijf Dura Vermeer. HEYDAY, voorheen TROTS, is vanaf het begin de partner voor de facilitaire zaken en het gebouwbeheer. “We keken al mee met de tekeningen van de architect om advies te geven over facilitaire voorzieningen en een optimaal rendement van de ruimtes te realiseren”, aldus Bob Mols, algemeen directeur van HEYDAY. “We zijn ook echt samen verantwoordelijk voor het gebouw.”

HEYDAY als olie tussen de radertjes

Het consortium onder penvoerderschap van Dura Vermeer sloot een contract van 30 jaar met de gemeente.” Het is een Design-Build-Maintain-Operate-contract (DBMO), en wij nemen daarvan de O voor onze rekening. HEYDAY is verantwoordelijk voor het totale facilitaire beheer. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor schoonmaak, glasbewassing, afvalverwijdering, klein dagelijks onderhoud, keuringen en controles. Daarnaast zijn wij door het consortium aangesteld als facilitair beheerder en centraal aanspreekpunt. In die rol sturen wij via ons beheerssysteem FMIS op de storingen en klachten en stellen we periodiek een rapportage op voor de gemeente Borne. Wij zijn als het ware de olie tussen alle radertjes. Een huisvader die ervoor zorgt dat iedereen met elkaar blijft praten en zich thuis blijft voelen in dit gebouw.”

PPS stimuleert duurzame keuzes

De Publiek Private Samenwerking past goed bij HEYDAY, die ‘duurzaam faciliteren’ als belangrijkste ambitie heeft. “De overheid laat het in een PPS-traject aan de markt over om een goede oplossing te bedenken voor de bouw, het onderhoud en de exploitatie van het gebouw. Door deze werkwijze krijgt de overheid meer ‘waar voor hun geld’. Als facilitaire partner hoeven we niet binnen vooropgelegde kaders te werken en kunnen wij juist onze expertise de vrije loop laten en dat resulteert in slimmere en duurzamere resultaten. Je gaat namelijk een partnership aan voor zeer lange tijd, dat geeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet immers 30 jaar zorgen voor dit gebouw. Je neemt niet zomaar snelle beslissingen, want het is met name in je eigen belang om op de lange termijn zo min mogelijk gedoe te hebben met het onderhoud.”

Trots op levendige ontmoetingsplek

In de Veste is het een komen en gaan van leerlingen, sporters, ouders en supporters. Dit gebouw leeft! In de entreehal staan drie jongetjes te springen op speciale vloertegels die beweging omzetten in energie. Leerlingen dwalen giechelend in groepjes door de gangen en het geluid van stuiterende ballen in de sporthal geeft aan dat er flink wordt getraind. In deze omgeving vergaderen de docenten of komt de wijkraad bijeen. Het gebouw is heel licht, met veel glas en open ruimtes. Op de vloeren en de trappen ligt vrolijk gekleurd pvc. “Dat bedoel ik nou met slimme keuzes maken”, duidt Bob. “Dit pvc is onderhoudsvriendelijk. Het scheelt per dag echt tientallen minuten schoonmaakwerk. Moet je dat eens doorrekenen naar dertig jaar!”

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday