<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Blog

Wisse Stenchlak van HEYDAY in de Spotlight: “Kansen voor FM liggen in het vastgoed”

15 april

In deze rubriek van Facto geven professionals in het facilitaire vakgebied hun toekomstvisie op FM en delen ze verschillende ervaringen en lessons learned. Ook geven ze je tips welk boek/app of magazine je echt niet mag missen! Deze keer in de Spotlight: Wisse Stenchlak (32).

Door: Facto Magazine

Wie is Wisse Stenchlak?

"Ik woon in Vleuten, vlakbij Utrecht. Getrouwd met Nicole, vader van mijn 2-jarige dochter Linne. De meeste mensen vinden het gek als ik zeg dat werk één van mijn grootste hobby’s is. Een hobby beoefen je volgens mij omdat je er plezier in hebt, ik zorg er bijna elke dag voor dat het zo voelt. Naast het werk ben ik een enorme levensgenieter. Ik kan genieten van een goed restaurant, een mooi glas wijn, unieke belevenissen en nog veel meer. Mijn functie is Directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY. Ik volgde de opleiding Facility Management aan Hogeschool Utrecht."

Mooiste plek op aarde?

"Mijn fantasie; de plek waar mijn nieuwsgierigheid en creativiteit vandaan komt."

Favoriete restaurant?

"Ik heb geen absolute favoriet, ik ben een enorme liefhebber van het uitproberen van nieuwe concepten. Ik heb bijzondere herinneringen aan bijvoorbeeld Bolenius – Amsterdam, FG Food Labs -Rotterdam, Xiringuito Escribà – Barcelona, Tollius – Amersfoort… Ik kan nog uren doorgaan. Niet alleen de plek, kwaliteit, gastvrijheid zijn belangrijk, maar vooral met wie ik daar was ongeacht hoe simpel of luxe dan ook."

Wat is momenteel voor jou in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis?

"Omdat ik hoofdzakelijk een commerciële functie heb moet je open staan voor verandering van strategie door het maken van keuzes die relevant zijn voor de huidige markt en klanten. Het voorspellen op basis van het verleden en de vorige crisis is mi. leerzaam maar niet altijd relevant. Je moet goed opletten en de kunst is om direct en adequaat te handelen. Maar vooral in contact blijven met klanten en partners!"

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

"Niets, ik heb geen bucketlist. Als ik iets graag wil doen doe ik dat ‘gewoon’, doe ik het niet of later als het weer eens op komt. Het is overigens leerzaam en goed om niet alles te doen wat je wilt. Zodat je kunt dromen en fantaseren, een belangrijke activiteit voor mij om mezelf uit te dagen en creatief te blijven."

Wat doe je als eerste als je op kantoor bent?

"Als ik op kantoor ben (gemiddeld één dag per week) dan start ik eerst mijn laptop op en neem ik een dubbele espresso. Op andere dagen haal ik een ontbijtje en blijf ik vaak in een koffiecafé hangen om een uurtje of meer te werken. Ik kan het niet laten om ook hier mijn favoriete tent te noemen: 30ML in Utrecht."

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

"Normalisatie en specialisme. De afgelopen jaren is er teveel focus geweest op randzaken en het veralgemeniseren en strategisch maken van FM in theoretische modellen, die niets meer te maken hebben met de essentie. Goede vriend en inspirator Herman Kok leerde mij ooit om ‘beyond the fad en fashion’ te kijken en vooral kritisch te blijven op een aantal zogenaamde ‘marktbepalers’."

"We hebben in FM weer behoefte aan echte nieuwsgierige doeners en specialisten, niet aan mensen die ‘denken het zeker te weten’. Weet je wat pas echt strategisch FM is? Operationeel kwaliteit leveren met mensen die het, meestal, naar hun zin hebben… dat is voor velen al een hele kunst. Daarnaast zie ik nog vele andere doorbraken vanuit technologie waardoor kosten dalen en kwaliteit beter wordt voor zowel FM-professionals als haar klanten, zoals platforms en cognitieve technologie."

Waar zie jij kansen voor FM?

"Inkoppertje: in het vastgoed! De meeste FM’ers kennen Corporate Real Estate goed, maar ik doel op het werken voor vastgoedbeleggers en eigenaren. Huurderstevredenheid moet centraal staan, in combinatie met efficiënte processen en PropTech. Iets waar FM’ers uitermate goed in zijn en waar op dit moment veel behoefte aan is in het Vastgoed. Ik ben zelf sinds 1,5 jaar actief in het Vastgoed en mijn hart heb ik (naast FM) verloren aan deze wereld. Fascinerend en nog zoveel mooi werk te verzetten! Bereid je wel voor, het is compleet anders om vanuit rendement te werken in plaats vanuit kosten. Gelukkig zijn beide vakgebieden steeds meer aan het groeien naar waarde creatie."

Wat is het mooiste/meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt en waarom?

"De mooiste en meest bijzondere projecten waar ik aan heb gewerkt zijn de projecten waar een sterke ‘purpose’ aanwezig is en gezamenlijke creatie van iets wat daarvoor nog niet bestond, zoals The Dutch Mountains voor Bloc, 1828 voor Wibaut / AIVM, SPOT voor Amvest of WOON& voor BPD."

"Ook haal ik energie uit het organiseren van inspiratie-events, zoals het HEYDAY-event i.s.m. Leidmotiv en Sandenburg bij Tony’s Chocolonely met 80 relaties. Ik haal veel voldoening uit de creatieve ideeën die wij samen met collega’s en klanten bedenken om zo de wereld een beetje mooier te maken en ondertussen ook goede financiële rendementen voor ogen te houden. Die combinatie is wat mij betreft het nieuwe normaal."

Van wie heb je het meeste geleerd en waarom?

"Zowel privé als zakelijk zijn er mensen van wie ik veel heb geleerd, zowel mensen die ik ken maar ook niet persoonlijk ken. Er zijn een aantal mensen die écht dichtbij mij staan. Zij weten zelf wie het zijn en welke rol zij hebben en hoe belangrijk zij voor mij zijn als klankbord, luisterend oor en andersom, sparring partner en om van het goede leven te genieten! Afgelopen zomer heb ik een deel daarvan uitgenodigd voor een borrel op een sloep over de Eem. Een bijzonder geluksmoment om een deel van deze mensen bij elkaar te zien!"

Grootste blooper?

"Genoeg, meer dan genoeg. Eentje die wat recenter is: vlak voor een ronde tafel bijeenkomst ‘ja’ zeggen tegen de rol van moderator, terwijl ik daar niemand kende van de organisatie, het thema niet wist én ook geen tijd had om voor te bereiden. Ik heb mij in alle creatieve bochten moeten wringen en ben met de billen bloot gegaan. Dat leverde gelukkig veel begrip op en de sessie was uiteindelijk niet perfect, maar goed genoeg. Wat bleek? De deelnemers wisten ook niet waarvoor ze kwamen. Door die sessie heb ik iemand ontmoet waar ik tijdens mijn ondernemerschap mee heb samen gewerkt en nu bij HEYDAY inhuur, Misja Andriol. Het heeft dus een bijzondere en leuke relatie opgeleverd!"

Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?

"Architect. Door mijn stap in het Vastgoed en de projecten waar ik mee bezig ben, werk ik veel samen met architecten en ben ik continu bezig om van gebouwen en gebieden mooie en fijne plekken te maken om te wonen, werken en verblijven. De rode draad is dus aanwezig en dat is niet zo gek. Naast de functionaliteit kan ik enorm genieten van esthetiek in het algemeen en in het bijzonder de gebouwde omgeving. Mijn vader was bouwkundige en heeft mij altijd geleerd om op onconventionele wijze naar gebouwen en steden te kijken. Die opvoeding helpt mij nu in mijn professie."

Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?

“Het zal menigeen verbazen, maar ik gebruik haast geen apps (behalve Whatsapp en Linkedin), magazines lees ik niet (meer) en boeken enkel als ik op vakantie ben. In het laatste geval dan ook vrij veel. Tijdens een zomervakantie lees ik gemiddeld 20 romans uit. Romans en familiekronieken tegen het decor van een mooi land of landschap zijn favoriet, zoals William Trevor en Paolo Cognetti. Daarnaast lees ik veel over de psychologie, taoïsme en filosofie. Laatst heb ik van een dierbaar persoon een boek gekregen van psychiater Dirk de Wachter ‘De kunst van het ongelukkig zijn’. Sindsdien alle werken van De Wachter besteld, aanrader dus!” 

Hoe ga je naar je werk en hoe lang doe je daarover?

“Mijn werkweek is dynamisch met gemiddeld 15 tot 20 externe afspraken per week in het hele land. Die kilometers leg ik altijd af met de lease auto. Per dag zit ik dan ook gemiddeld 3-4 uur in mijn rijdende kantoor. Meeste van de tijd telefoneer ik en af en toe luister ik muziek via Spotify.”

Hoe blijf je vitaal? (Is dat veranderd nu de sportscholen gesloten zijn?)

"Ik loop iedere dag minstens een rondje van 6 tot 8 km in het prachtige Maximapark, ondertussen doe ik wat calls en bel ik mensen die ik al een tijdje niet gesproken heb. Dat brengt iedere dag weer leuke verrassingen met zich mee. Ik voel mij tijdens deze ‘crisis’ vitaler dan daarvoor."

Grootste gok ooit genomen en hoe is dat uitgepakt?

“Al 10 jaar had ik de wens om een keer een eigen bedrijf te starten vanuit het niets. Vorig jaar heb ik dat gedaan met Atelier Facilitair en nog steeds geen moment spijt van. Nu ben ik weer volledig in loondienst, ook daar geen moment spijt van. Het was erg bijzonder om te zien wat ik voor elkaar kon krijgen op eigen kracht. Rationeel een goed lopende business met jaren omzet in het vooruitzicht, maar emotioneel was het niet wat ik op dit moment in mijn leven nodig had.”

“Ik ben iemand die op dat moment zijn eigen(wijze) besluit neemt. Waar ik nu ben, mee verbonden ben, wat ik doe en met wie ik samenwerk voelt goed. Ik ben altijd ondernemend geweest en dat zal ik ook altijd blijven. In mijn werk neem ik geregeld gokjes en bewust overwogen risico’s waarbij ik de grenzen niet schuw. Ik geniet van extremen, groots winnen of groots verliezen. Werk en de resultaten daarvan wil ik voelen tot in mijn tenen.”

Op welke manier vergroot je jouw kennis?

“Door het ontmoeten van mensen, gesprekken voeren, zowel bestaande relaties als nieuwe relaties. Ik geloof dat mensen het meeste van elkaar kunnen leren. Iedere dag heb ik als doel om nieuwe mensen te leren kennen. Dat lukt tot nu toe nog steeds iedere dag.”

Wanneer verwacht je dat kantoren weer open gaan? 

"Ik verwacht dat medio mei mondjes maat mensen weer naar kantoren gaan, ik zie dat nu al gebeuren. Op een veilige en verantwoorde wijze vind ik dat ook op basis van de huidige ontwikkelingen een goede stap."

Delen
Gerard Dessing
Gerard Dessing is hoofdredacteur van Facto Magazine