<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Blog

Voor het eerst het FM-werkveld in? Be awkward!

19 december

Bijna 300 deelnemers, meer dan 30 sprekers, veel energie en inspiratie, een flink aantal spontane reünies én de boodschap om vooral ‘awkward’ te zijn. Dat was Facility Matters 2019 in een notendop. Op donderdag 29 november vond het kennisfestival voor Young Professionals in Facility Management van Facto voor het eerst plaats bij B. Amsterdam. Annemarth Hagestein en Yvette Kooijman, beiden Young Professional en werkzaam bij HEYDAY, gingen de uitdaging aan om uit hun comfort zone te stappen. Tijdens hun FM talk vertelden ze hoe het écht is om als kersverse FM-professional aan de slag te gaan: awkward, maar ontzettend leerzaam!

Annemarth en Yvette vergeleken hun start in het FM-werkveld met de eerste keer zelfstandig in de auto, nadat je nét je rijbewijs hebt gehaald. Je bent supertrots, je kunt zelfstandig de weg op en de wereld ligt aan je voeten… maar het is ook spannend. Super spannend.

Ineens ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor wat je doet en het gaat soms wat minder soepel dan je had verwacht. Hortend en stotend trek je op, als de motor maar niet afslaat…

Geen student of stagiaire meer

Zoiets kan bijna niet vlekkeloos gaan. Toch wordt dat wel van je verwacht als je als FM-professional aan de slag gaat. Zo weet Yvette nog goed hoe ze zich voelde toen ze naar haar eerste échte opdrachtgever reed als kersverse HEYDAY-er in een nieuwe lease auto.

Eenmaal op bestemming aangekomen vroeg de receptioniste of ze stage kwam lopen, waarna haar vertrouwen direct weer afnam. Ze nam plaats in de ontvangsthal en vroeg zich op dat moment sterk af wat ze nu eigenlijk aan het doen was.

Want wat had zij als starter nou te vertellen aan haar opdrachtgever, die al jaren in het vak zat? Wat wist ze, behalve de theorie die ze kent uit studieboeken, nou écht van FM? Ze besefte dat ze de schuilnaam ‘student’ of ‘stagiaire’ niet langer kon gebruiken. Wat nu?!

Vakinhoudelijke kennis

Ook Annemarth kan hier over meepraten. Ze begon als servicedeskmedewerkster, maar wilde al snel meer uitdaging en verantwoordelijkheid. Ze mocht aan de slag als Facility Coördinator bij één van de IFM-klanten van HEYDAY.

Haar voorgangster nam haar mee naar gesprekken met leveranciers en key-users van onze klant. Ze sprak over allerlei specificaties, technische installaties, procedures in afvalverwerking, contractuele afspraken… en Annemarth kon alleen maar denken: waar ben ik aan begonnen?

Al snel had ze door dat ze tijdens haar opleiding had geleerd om project- en procesmatig te denken. Je snoept van alle aspecten van facility management, maar echt vakinhoudelijke kennis krijg je pas met de jaren.

Onbegrijpelijk vakjargon

Of wat dacht je van onbegrijpelijke taal? Yvette vergeleek het met het leren van je autotheorie. Je leert het allemaal uit je hoofd en je weet wat het betekent. Totdat je de weg op gaat en er ineens een onverklaarbaar lampje begint te branden, waarvan je geen idee hebt waar het voor staat. Bijvoorbeeld:

“Yvette, wil jij dat idee over het ecosysteem van bedrijven eerst tegen Pieter aanhouden, voordat we er handen en voeten aan geven? Daarna kunnen we het gaan kantelen en afdichten door er een klap op te geven. Wellicht zelfs opschalen in de toekomst. O ja, mocht je hierbij weerstand ondervinden, escaleer het dan even.”

Uhm…. Wat zeg je?!

Naïviteit

Op school zijn opdrachten vaak in projectvorm, zodat je leert om samen te werken. Toch steekt de werkelijkheid nét wat anders in elkaar. Zo leerde Annemarth dat ze in het begin misschien wat te naïef was.

Als ze iets had afgesproken met een leverancier, ging ze er automatisch van uit dat alle partijen zich aan de gemaakte afspraken zouden houden. Nou, niet dus. Soms kreeg ze foutieve of onvolledige informatie aangeleverd. Of zelfs helemaal geen reactie meer. Hierdoor heeft ze geleerd dat ze niet klakkeloos moet vertrouwen op anderen, maar zeker wél op zichzelf.

De grootste lessen

Als starter moet je het misschien niet hebben van je kennis en ervaring, maar als persoon maak je het verschil. Yvette en Annemarth geven elke nieuwe FM’er de tip om vooral op ontdekkingsreis te gaan bij jezelf: Waar zit jouw kracht? Wat maakt jou zo’n goede Young Professional die iedereen graag in zijn team heeft?

Ze hebben allebei ervaren dat je facility management vooral leert in de praktijk, gewoon door het te doen. En het hoort erbij om af en toe een foutje te maken. Dat is oké, want van je fouten leer je. Hun advies? 

  • Je staat er niet alleen voor. Waarom moeilijk doen, als het ook samen kan?
  • Heb vertrouwen. Jouw frisse blik is meer waard dan je denkt. Blijf kritisch.
  • Fouten maken is oké, iedereen is zo begonnen. Be awkward!

 

New call-to-action

Delen
Young Professionals bij HEYDAY

CATEGORIEËN