<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

6 tips om op de hoogte te blijven van facility management trends.

Terug naar blog overzicht

Dat je als facility manager ‘iets moet’ met trends en ontwikkelingen, dat mag geen geheim meer zijn. Maar de ontwikkelingen gaan zo razendsnel, hoe blijf je up-to-date van wat er precies speelt en wat ook daadwerkelijk waardevol kan zijn? Want wat vandaag ‘hot’ is, kan morgen alweer passé zijn. 

Om te zorgen dat ik op de hoogte blijf en weet waar de markt naartoe beweegt - zodat ik beter mijn werk beter kan uitvoeren, zijn er een aantal dingen die ik doe. Die tips wil ik graag met je delen. Doe er je voordeel mee!

1. Kijk naar de Hype Cycle van Gartner

Waar moet je nou écht in investeren, waar liggen kansen en welke technologie gaat het maken in de komende jaren? Die vraag is serieus lastig te beantwoorden, maar de Hype Cycle van Gartner biedt uitkomst. Dit model is een meetlat waarlangs je nieuwe technologieën kunt leggen. Het geeft de volwassenwording van een nieuwe techniek grafisch weer. 

Met andere woorden: het helpt je om te bepalen of een nieuwe technologie mainstream wordt of dat het bij een hype blijft. De kans is overigens groot dat er in de Hype Cycle een hoop termen staan die je niet begrijpt. Dit geldt voor mij namelijk ook. Maar daar kun je juist inspiratie uithalen. Google die termen eens, duik er dieper in en wordt geïnspireerd. Mij heeft het al veel opgeleverd.

 

2. Bezoek peers en leer van hen

Mijn ervaring leert dat veel facility managers ‘binnen blijven’. En ik snap ook wel dat je niet je hele week kunt vullen met events of bezoeken en dat je op de werkvloer nodig bent. Maar het is goed om zo nu en dan bij vakgenoten op bezoek te gaan en te kijken hoe zij zaken hebben georganiseerd en ingericht. Hoe zorgen zij voor een werkplek waar medewerkers blij van worden? Mijn advies is om vooral eens langs te gaan bij de facilitaire afdeling van een bedrijf in een andere branche. Een zorginstelling, een gemeente, een industrieel bedrijf, wat dan ook.

Bedenk eens een bedrijf waar jij nieuwsgierig naar bent en maak een afspraak. Ik weet zeker dat ze het alleen maar leuk vinden om je te ontvangen en je kunt er een hoop van leren.

 

3. Praat met dienstverleners

Veel facilitair managers praten niet met commerciële partijen zoals (facilitair) dienstverleners, maar het is juist waardevol om in contact te blijven met de markt. Sterker nog, hierdoor blijf je ook op de hoogte van de ontwikkelingen aan die kant van de tafel.

Je hoort en ziet hoe het er bij een dienstverlener aan toe gaat. Je ontdekt hoe zij concrete innovaties in de praktijk brengen. Een veelgehoorde uitspraak is: “De laatste innovatie in de schoonmaak is de microvezeldoek”. Uit eigen ervaring kan ik stellen: dat is simpelweg niet waar. De schoonmaakwereld zit bijvoorbeeld bomvol concrete en leuke innovaties waar jij en ik veel van kunnen leren.

En nee, dat zijn inderdaad geen baanbrekende ontwikkelingen zoals de iPhone, maar wel zaken die het werk leuker, efficiënter en goedkoper maken. Ga eens een kop koffie drinken bij een dienstverlener, dat is super waardevol.

 

4. Leg contact buiten je vakgebied

De werelden van vastgoed, bouw, HR en IT zijn ontzettend van invloed op de wereld van facility management, en wij op die van hun. We raken steeds meer verweven en we gaan steeds integraler naar elkaar kijken.

Het is van belang dat je dus ook in deze werelden contacten gaat leggen. Er zijn genoeg mooie netwerkorganisaties waar je bij aan kunt sluiten en er zijn genoeg events om inspiratie op te doen. Ga bijvoorbeeld eens naar de PROVADA of Building Holland om een kijkje te krijgen in de toekomst van de vastgoed- en bouwwereld.

 

5. Haal inspiratie uit je privéleven

Als ik naar mezelf kijk dan haal ik de meeste inspiratie uit mijn privéleven. Bijvoorbeeld als ik op reis ben, in een restaurant zit, een event bezoek, noem maar op. Continu doorloop ik customer journeys: daar haal ik inspiratie uit om mijn werk beter te kunnen doen.

Die ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen leveren je veel meer op dan het lezen van vakliteratuur in je vrije tijd. De wereld om ons heen verandert zo snel dat een boek vaak alweer achterhaald is zodra het in de winkels ligt.

 

6. Ga het gesprek aan met de jeugd

En dan bedoel ik niet alleen met pubers en studenten, maar ook met kleuters. Dit klinkt misschien gek, maar je zult er versteld van staan hoeveel goede ideeën kinderen hebben. Leg eens een uitdaging die speelt binnen de organisatie voor aan een kleuter en het kan je geniale inzichten opleveren. Kleuters zijn namelijk in staat om hun creatieve brein optimaal te gebruiken. De creativiteit van mensen neemt af vanaf een jaar of vijf, maar bij kleuters draait dit nog op volle toeren.

Van het in contact staan met de nieuwe generatie leer je simpelweg enorm veel.

 

Breng het in de praktijk: zet ridicuul kleine stapjes

Inspiratie opdoen is natuurlijk leuk, maar hoe breng je innovaties dan daadwerkelijk in de praktijk? De belangrijkste stap is: gewoon doen. En dan bedoel ik met ‘doen’ niet het maken van plannen, het ontwikkelen van business cases en het losweken van budget voor innovatie. Maar zoals ik het zeg: gewoon doen. Met ridicuul kleine stapjes.

Begin met één stap. Maar die stap moet dan wel dusdanig klein zijn dat je hem ook gewoon meteen kunt zetten, bijvoorbeeld na het lezen van dit blog. Als je niet kan bedenken hoe je deze stap moet zetten, dan is hij nog niet klein genoeg.

Dwing jezelf dus om de stap zo klein te maken dat je hem écht direct kunt zetten. Ontdek al lerend, niet planmatig. En ja, dit is moeilijker gezegd dan gedaan maar je hebt er wel meer baat bij. Experimenteer, leer en maak fouten. En onthoud dit: de positieve impact van ridicuul kleine stapjes kan al gigantisch groot zijn.

P.S. De ontwikkelingen in de markt gaan zo razendsnel dat het resulteert in verschillende uitdagingen waar je in je dagelijkse werk tegenaan loopt. Die uitdagingen kun je ook omzetten in kansen. In dit whitepaper geven we hier concrete handvatten voor.

HEYDAY_integrated41
Picture of Lisa Hagoort

30-11-2022

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY