<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Steek eens wat facilitaire energie in een energieke medewerker.

Terug naar blog overzicht
Medewerkers vormen de bouwstenen van elke organisatie. De vraag hoe managers ervoor kunnen zorgen dat collega’s en medewerkers met meer energie naar hun werk gaan, wordt dan ook steeds actueler. Je kunt daarbij kijken naar de ruimte waarbinnen mensen werken en hoe deze van invloed is op het energielevel.
31960669_202574027219232_7668717364602470400_o

Zo is wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van speciale geuren, verlichting en geluiden medewerkers beter laat presteren omdat ze zich prettiger voelen. Inmiddels weten we dat bepaalde planten, kruiden en bloemen ook in een kantoortuin de energie tot bloei laat komen.

Werkgeluk stimuleren

Naast dit soort ‘extraatjes’ die het werkgeluk in de fysieke werkomgeving stimuleren, is het van belang dat medewerkers zélf aan hun energie-balans werken. Maar je kunt iemand natuurlijk niet dwingen om daar tijd én energie in te steken. Wat dacht je van een recharge-programma? Door een paar dagen achtereen vaste patronen te doorbreken is meteen voelbaar wat aandacht voor jezelf met je energielevel kan doen. En dan gaat de rest vanzelf, let maar op.

Partnerprogramma Energy Up

Een mooi voorbeeld daarvan is de Morning Routine van 21 minuten, ontwikkelt door Energy Up. Deze routine-aanpassing is gemakkelijk uit te proberen én heeft al na één week effect. Mensen zijn meer gefocust en significant productiever, zo weet Juliette van Hessen van Energy Up. Dus als jij nu alvast de bloemetjes binnen gaat zetten, geven wij ondertussen de eerste tips die je medewerkers binnen één week tijd energie voor twee geven:

1) Glas water drinken (1 minuut)
Tijdens het slapen verliest een lichaam vocht doordat organen en hersenen actief blijven. Het is belangrijk  het lichaam opnieuw te hydrateren na het wakker worden. Een groot glas water is de perfecte manier om een dag gezond te starten.

2) Tanden poetsen en lachen (2 minuten)
Direct daarna is het tijd voor tandenpoetsen waarbij er ook gelachen mag worden. Door in de spiegel naar jezelf te lachen bevordert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Daarnaast komt er endorfine vrij, een stofje dat er voor zorgt dat je beter voelt.

3) Meditatie (7 minuten)
Meditatie is een manier om het hoofd leeg te maken van gedachten. Een prima begin voor een drukke werkdag dus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft mediteren geen uren te duren. Volgens Juliette van Hessen is een meditatie van 7 minuten perfect en door iedereen toe te passen. 

Mini-cursus mediteren:

  • Ga zitten op een stoel en verleng jezelf van je kruin tot je stuitje.
  • Richt je op ademhaling als hulpmiddel om aanwezig te blijven.
  • Ervaar hoe je adem je lichaam in komt en hoe het er vervolgens weer uit gaat. Waar voel je dit in je lichaam?
  • Als je afdwaalt door gedachtes, herinneringen of je to do- lijstjes, kom weer terug naar je ademhaling. Je bent bewust van je gedachtes, je laat de gedachtes weer los en keert terug naar je waarnemende modus.
  • Als oefening kun je elke uitademing tellen. Tel door tot je de 10 hebt bereikt en begin dan opnieuw met tellen. Mochten je gedachtes afdwalen tijdens het tellen, begin dan weer bij 0.

 
4) Dag visualiseren (5 minuten)
Elk plan, elk doel en elke actie begint bij een intentie. Een krachtig hulpmiddel hierbij is visualisatie. Bij visualisatie staat er een doelstelling centraal. Het doorlopen van een werkdag nog voor deze is begonnen is daar een goed voorbeeld van. Het vooraf nalopen van afspraken en hoe deze mogelijk gaan verlopen, draagt bij aan een goede voorbereiding van de werkdag.

5) Fysieke oefeningen (5 minuten)
Bewegen is een belangrijk deel van een succesvolle dag. Er is bewezen dat vaker licht bewegen beter voor de gezondheid is dan één keer per dag intensief te sporten.  Dit rijtje oefeningen past precies in 5 minuten, wanneer er na elke oefening een minipauze van 20 seconden is.

  • Planken (1 minuut)
  • Push ups (1 minuut)
  • Sit ups (1 minuut)
  • Squats (1 minuut)

 
6) Koud afdouchen (1 minuut)
95% van het menselijk gedrag is gebaseerd op gewoontes. Door het doorbreken van patronen en gewoontes, zoals het vervangen van een warme douche door een koude douche, is wilskracht te trainen. Meer wilskracht helpt weer bij het maken van bewustere keuzes. Daarnaast zorgt een koude douche voor een verbetering van de bloedcirculatie en meer focus.

Placeholder image
Picture of Voormalig HEYDAY'er

06-06-2019