Blog - HEYDAY

Op de ideale werkplek zijn alle zintuigen in optima forma

01 februari

Erger jij je ook zo op de werkvloer? Vooral sinds de introductie van de kantoortuin kunnen wij Nederlanders er wat van. Zo zijn te weinig daglicht, geluidsoverlast, slechte geurtjes en geen privacy veel gehoorde klachten. Als je specifiek vraagt naar ergernissen die medewerkers afleiden van hun werk, staat slechte akoestiek bij veel mensen bovenaan de lijst. Maar hoe zorgen we ervoor dat de kantoortuin wél leuk blijft voor werkend Nederland? Vanuit mijn rol als Formulemanager bij HEYDAY ben ik op zoek gegaan naar de oplossing.

De kantoortuin heeft namelijk ook een hoop voordelen. Muren en deuren zorgen voor minder dynamiek in een organisatie, terwijl een open ruimte onderlinge communicatie stimuleert en creativiteit bevordert.

Doordat het vaker wisselt naast welke collega’s je zit, krijg je meer mee van andermans projecten. Waar ook jij weer een bijdrage aan kunt leveren met jouw ideeën. Deze kruisbestuiving is van onschatbare waarde. En niet onbelangrijk; je benut de beschikbare vierkante meters efficiënter, waardoor het kantoor betaalbaar blijft voor de werkgever.

Helaas lopen veel van onze klanten vooral tegen de nadelen van de kantoortuin aan. Zo blijkt uit onderzoek dat een medewerker 23 minuten nodig heeft om, als hij of zij gestoord is, weer geconcentreerd te kunnen werken. 23 minuten! Hoog tijd om de open kantoorruimte weer werkbaar te maken.

Een bezoek aan Plantronics, een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om haar koptelefoons, bood uitkomst. Niet omdat heel Nederland aan de oortjes moet, maar omdat zij iets anders hebben bedacht tegen ongewenst omgevingsgeluid en slechte akoestiek: het concept ‘Habitat Soundscaping’.

Eén met de natuur

Met behulp van dit concept is het mogelijk om een open kantoorruimte vol afleiding en lawaai te veranderen in een omgeving waarin mensen zich optimaal kunnen concentreren of samenwerken. Dit doen ze door gebruik te maken van het gegeven dat mensen de natuurlijke neiging hebben zich te verbinden met de natuur.

Omgevingsgeluid wordt door op de natuur geïnspireerde audio en visuele informatie in de kiem gesmoord. En dat werkt uitermate rustgevend. Het kantoor van Plantronics in Hoofddorp staat vol met voorbeelden.

Zo is er een heuse waterval in het midden van een open ruimte geplaatst. Het kabbelende water dat je hoort camoufleert omgevingsgeluid en zorgt zo voor een relaxte werkomgeving.

Onderzoek heeft aangetoond dat werkplekken die een relatie hebben met een natuurlijke omgeving leiden tot verbetering van de stemming, het werkgeheugen en het cognitief functioneren.

Stem-Hz

Maar het belangrijkste onderdeel van het concept is dat zij gebruik maken van speciale sensoren die zijn ingestemd op de stem-Hz. De grondtoon of frequentie van een Nederlandse mannenstem ligt rond de 100 Hz, die van een Nederlandse vrouwenstem rond de 200 Hz en die van een Nederlandse kinderstem rond de 300 Hz.

Bij spraakgeluid ligt de meeste geluidsenergie echter in het frequentiebereik waarvoor het menselijk gehoor het gevoeligst is, namelijk tussen 3000 en 4000 Hz. Dat maakt spraak zo hinderlijk als je aan het werk bent.

Op basis van deze sensoren produceert het systeem natuur- of tegengeluid, waardoor er een balans in de kantoorruimte ontstaat. De stemmen die je hoort, hoor je door deze techniek op een zachter niveau. Dat maakt dat je de gesprekken in dezelfde ruimte niet meer – onbedoeld – gaat volgen.

Het storende geluid dat over blijft wordt door middel van speciale wandpanelen en vloerbedekking in de juiste banen geleid, waardoor je er minder last van hebt. En je dus geconcentreerd kunt blijven werken.

De ideale werkomgeving

Naast concepten als ‘Habitat Soundscaping’ richten organisaties hun kantoren steeds vaker activiteitgericht in. Zo ontstaan verschillende kantoorruimtes, met voorzieningen die aansluiten op een bepaalde activiteit. Zoals concentratie-, brainstorm-, telefoon- of vergaderruimtes. En zorg voor een plek waar collega’s samen kunnen komen om koffie te drinken en bij te kletsen.

Op deze manier kan een medewerker zelf kiezen voor de ideale werkomgeving. Voeg hier aandacht voor de overige zintuigen, bijvoorbeeld met geur of speciale verlichting, aan toe en je komt tot dé perfecte werkplek.

Delen
Wisse Stenchlak
Wisse’s blik is gericht op ontdekken, inspireren en samen iets nieuws doen. Hij staat als ontdekkingsreiziger in de facilitaire wereld. Alert op alles wat er vandaag is én wat morgen gaat komen. Het is zijn doel om te inspireren met nieuwe facilitaire oplossingen.