<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">

Blog

Liever wat kantoorzweet, dan de hele dag op je luie...

21 mei

Lange tijd dachten we dat vooral mensen met fysiek zware beroepen een grote kans hebben om gezondheidsklachten te krijgen ten gevolge van hun werk. Inmiddels weten we dat werknemers die het grootste deel van de dag op hun achterste zitten, ook flinke gezondheidsrisico’s lopen. En dan hebben we het nog niet gehad over de invloed van de werkomgeving op hun geestelijke gesteldheid en prestaties.

Dat beweging goed voor je is, is geen nieuws. Maar dat een kantoorbaan ongezond is, klinkt nog wat vreemd in de oren. Toch liegen de wetenschappelijke onderzoeken er niet om. Zitten is het nieuwe roken. Zelfs het Diabetesfonds maakt zich hard voor meer beweging op kantoor. Rijst de vraag; hoe krijg je de voetjes van de kantoorvloer?

In de eerste plaats is het belangrijk dat werknemers weten waarom het belangrijk is om minder te zitten. Hoewel er veel ruchtbaarheid aan is gegeven, blijkt in de praktijk dat veel werknemers toch nog weinig kennis hebben van de nadelen van te veel en te lang zitten. Ze weten niet waarom het precies ongezond is en zijn er zich -veelal door ingesleten kantoorgewoonten- niet bewust van. Bewustwording is daarom van essentieel belang.

Met alleen bewustwording kom je er niet, het vraagt ook een verandering van de bedrijfscultuur en de fysieke omgeving. Pas dan is de aanpak doelgericht. Vooral ten aanzien van bedrijfscultuur liggen er voor veel organisaties nog behoorlijk wat uitdagingen.

Wiebelend werken 

Lunchwandelen is inmiddels ingeburgerd, maar een kantoorwandelaar die vier keer per dag de benen strekt, wordt vaak gezien als een kantoorroker 2.0: iemand die onder werktijd gewoon van even van z’n plek wegloopt. Wanneer werknemers bewust zijn van de gezonde effecten van het ‘rondje om’, raakt iedereen er sneller aan gewend.

Als je organisatie niet in een wolkenkrabber is gehuisvest, kun je al beginnen met het stimuleren van werknemers om niet de lift, maar de trap te nemen. Spreek elkaar er op aan, zonder te oordelen. Binnen de kortste keren, raakt de ‘lift voor luiaards’ in de ban.

Door het aanbieden van een stimulerende werkomgeving maak je het natuurlijker en aantrekkelijker om houding en gedrag te veranderen en meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld zit-sta bureaus. Het is in het begin misschien even wennen om staand achter je bureau te werken, maar dat zit tussen je oren. In een cafeetje is het biertje aan de bar toch ook minstens zo lekker als het glas dat je aan tafel drinkt?

Een ander voorbeeld is de bureaufiets. Die ziet er misschien voor sommigen wat overdreven uit, maar is over een tijdje niet meer uit de kantoortuin weg te denken. Hoewel het wel wat multi-task-skills vraagt om te fietsen en tegelijkertijd een draaitabel in Excel te maken.

Door gewone good-old sta-tafels in vergaderruimtes te plaatsen, zorg je dat er tijdens een vergadering ook spieren aan het werk worden gezet. Het lichaam verwerkt dan beter suikers en vetten dan wanneer je onderuit gezakt aan een vergadertafel zit. Daarnaast zorgt staand vergaderen ook nog eens voor creatievere ideeën.

Verder kan vertier ook voor meer beweging zorgen. Speel niet alleen op vrijdagmiddag een potje tafelvoetbal en geef zelf het goede voorbeeld. Het is namelijk belangrijk dat het voornemen om minder te gaan zitten, onderdeel van de bedrijfscultuur wordt. Werknemers moeten zich door hun leidinggevenden en collega’s geaccepteerd en gestimuleerd voelen om meer te bewegen. Misschien moet je er zelf ook nog een beetje aan wennen om eens wat vaker te wandelen of achter je bureau te gaan staan, dat is niet erg. Alle begin is moeilijk.

Maar stop met het oordelen over collega’s die al wel wiebelend werken.

Delen
Bernke van Kreij
Communicatieadviseur bij HEYDAY