Blog

Van fairtrade naar circulaire koffie: maak de cirkel van facilitaire dienstverlening rond

02 mei

Voor veel mensen is koffie onderdeel van de dagelijkse routine. Sommige mensen kun je ’s ochtends zelfs beter even vermijden, totdat ze een kopje koffie gehad hebben. Anderen drinken de hele dag door koffie op het werk. Maar hoe duurzaam is koffie nu daadwerkelijk? En wat gebeurt er met het afval uit deze luxe apparaten?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig niet meer weg te denken bij bedrijven, horeca, organisaties en instellingen. Het duurzaam inkopen van koffie met een fairtrade keurmerk past hier uitstekend bij. Hiernaast is voor de nieuwe generatie op de werkvloer, de Millennials, een gewoon kopje zwarte koffie of cappuccino niet meer voldoende, waardoor we steeds vaker luxere koffiemachines op kantoor zien. Dit alles maakt dat aan de inkoopzijde goed wordt nagedacht over de keuze voor een bepaalde koffieleverancier.

Maar wordt er ook nagedacht over de afvoer van de reststoffen van dat heerlijke kopje fairtrade koffie? Ik denk het niet: in de meeste gevallen belandt de koffieprut gewoon in de afvalcontainer. Terwijl op dit vlak juist veel winst te behalen valt.

86.116.152 kg aan afval

Gemiddeld genomen drinken wij Nederlanders 2,4 koppen koffie per dag. Dat staat gelijk aan 260 liter per jaar of wel 8,5 kg per persoon per jaar. Volgen het CBS woonde er in Nederland in 2018 in totaal 10.131.312 mensen in de leeftijdscategorie vanaf 20 jaar.

Dit betekent dat er in totaal ongeveer 86.116.152 kg aan afval wordt geproduceerd, alleen voor onze dagelijkse behoefte aan het zwarte goud. En dit is alleen nog maar de koffie prut, de papieren cups en andere materialen zijn hierin niet mee gerekend.

Van prut naar servies

Het lijkt erop dat men niet in de gaten heeft dat er tal van mogelijkheden zijn voor de verwerking van afval uit de koffieautomaat. Uit een gesprek met Suez, één van de partners van HEYDAY op het gebied van afvalverwerking, blijkt dat zij speciale afvalcontainers hebben voor het verzamelen van koffieprut. De leging van de container vindt plaats tijdens de normale cyclus van onder meer restafval en papier, om vervolgens omgezet te worden in 100% natuurlijke, brandbare bio-pallets of briketten voor de openhaard of BBQ.

Maar ook bij Maas zitten ze niet stil op dit vlak. In samenwerking met Coffee Based, ook een Nederlands bedrijf, zijn ze erin geslaagd om onder meer notitieboekjes, dienbladen, lampenkappen en bloempotten te maken van koffieprut. Ook heeft een Duitse start-up een manier gevonden om koffieresidu te mixen met hout en lijmstof, waardoor het kopjes en schoteltjes kan maken die zelf vaatwasser bestendig zijn.

Maak de cirkel van facilitaire diensten rond

Met andere woorden: wij drinken in Nederland in totaal op jaarbasis 24.315.149 koppen koffie. Van dit afval kunnen we onder meer ons eigen servies maken. Hoe mooi zou het zijn als we onze fairtrade koffie nuttigen uit een kopje dat is vervaardigd uit ons eigen afval? Door circulair te werk te gaan, wordt het milieu minder belast.

Bovendien creëren we minder afval, omdat we minder papieren bekertjes gebruiken als we uit een ‘echt’ kopje drinken. Hierdoor gaan ook de kosten voor afvalverwerking omlaag. En ook niet onbelangrijk: het draagt bij aan de bewustwording onder medewerkers, doordat ze actief in aanraking komen met de mogelijkheden. Dan is de cirkel pas écht rond.

Wil je eens sparren hoe we de facilitaire dienstverlening binnen jouw organisatie kunnen verduurzamen? Neem dan contact met ons op.

Delen
Blogger: Dinya Smets