<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

In 5 stappen van een traditioneel kantoor naar een Living Lab.

Terug naar blog overzicht

Ons kantoor was gewoon een kantoor. Een prima kantoor. Een kantoor dicht bij onze opdrachtgevers, dichtbij Eindhoven Airport én met een bushalte – dus prima OV-verbinding - voor de deur. Het werkte prima. Maar was het ook inspirerend? Trok het nieuw talent aan? Droeg het bij aan de productiviteit van de mensen die er werken? Of was het een aanwinst op sociaal vlak? Nee, dat denk ik niet. Tijd voor een Living Lab!

math-1500720_1920

Het was allemaal heel traditioneel, dat kantoor van ons. Met veel hokjes en deuren. Voorzien van energielabel G. Een kantoor met een goede, degelijke dienstverlening. Catering via een professionele cateraar in een vaste aanneemsom. Vier keer per jaar een themaweek. En schoonmaak op basis van een werkprogramma.

Strak geregeld, maar het voelde niet goed. Het paste niet meer bij ons DNA. Want we zijn een bedrijf die veel waarde hecht aan een gezonde, gezellige, vitale én inspirerende (werk)omgeving. Een omgeving die bijdraagt aan hoe het personeel presteert in het pand. En dus moest het pand én de bijbehorende dienstverlening op de schop. Dit blog geeft een aantal praktische voorbeelden.

1. Activity Based Working

Met verschillende mensen, generaties én activiteiten op de werkvloer, is er ook behoefte aan verschillende (werk)omgevingen. Daarom is ons kantoor anders ingedeeld.

We maken nu onderscheid tussen plekken waar je geconcentreerd kunt werken, collega’s kunt ontmoeten, ongestoord kunt bellen, etc. Of wat dacht je van een speciale scrum- of innovatieruimte, waar mensen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten? We hebben werkplekken gerealiseerd die passen bij hóe je wilt werken: want zitten is het nieuwe roken. De hele dag alleen maar zitten is niet meer van deze tijd. Wil je staand of juist liggend je werk doen? Het kan!

Uiteraard zijn er afdelingen die meer vaste faciliteiten nodig hebben, zoals onze Servicedesk of Centrale Administratie. Kijk goed naar de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en pas hier de faciliteiten op aan. Lees hier meer over activiteit gerelateerd werken.

2. Van G-label naar A-niveau

Oké, je hebt je pand opnieuw ingedeeld. En nu? Ben je er dan? Zeker niet, want het gaat verder dan alleen een handige, prettige werkomgeving waar je goed wordt gefaciliteerd. Een pand moet ook duurzaam zijn.

Niet dat we het echt merkten, behalve op onze energierekening. Maar ons huurpand zat op G-niveau. Inmiddels is dit bijna A. Dit scheelt niet alleen op energie kosten, maar vooral in CO2-uitstoot.

Door middel van een EPA-U scan wisten we op welk label we zaten, welke maatregelen we konden nemen én welke maatregelen in onze positie het meeste rendement opleverden. We hebben dit verder doorgerekend en zijn het gesprek aangegaan met de verhuurder van ons pand. Want wat ons betreft moet de wil om te verduurzamen van twee kanten komen. Het A-label is nu bijna binnen. Lees hier hoe je in 5 stappen je kantoorpand duurzamer maakt.

3. No Social Waste

Innovatie zit niet alleen in techniek, maar ook in de mens. Wij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – in welke vorm dan ook - een kans en halen hier zelf veel voldoening uit. Een goed voorbeeld hiervan is ons nieuwe cateringconcept, waar Fumi sinds kort ons bedrijfsrestaurant runt.

Fumi komt uit Nigeria en heeft een opleiding gevolgd bij The Colour Kitchen, een sociale onderneming. Dit betekent dat ze aandacht hebben voor mens, omgeving en de toekomst. Ze investeren in de ontwikkeling en toekomst van leerlingen en professionals. In samenwerking met The Colour Kitchen hebben we ons concept zo ingestoken dat het perfect bij de talenten van Fumi past. Het resultaat: een blije Fumi én een heerlijke lunch!

4. Duurzame dienstverlening

Met ons nieuwe catering concept slaan we niet alleen een brug op sociaal, maar ook op duurzaam vlak. Het aanbod bestaat uit minder vlees en de frituur gaat nog maar een enkele keer aan. Daarvoor in de plaats is er volop keus met onder meer gezonde salades, luxe belegde broodjes en gezonde sapjes. Een stuk vitaler dus.

We gooien met dit concept bovendien minder eten weg, scheiden ons afval, hebben minder administratieve lasten, eten meer op maat én een stuk gezonder. In plaats van een dagelijkse bevoorrading komt nu één keer per week de vrachtwagen voor rijden. En op vrijdag is het bedrijfsrestaurant gesloten omdat er te weinig collega’s in het pand aanwezig zijn. En zo kan ik nog wel even door gaan.

5. Kantoor als showroom

Als facilitair dienstverlener werken we met veel partners samen; ruim 1500. Ons motto is niet voor niets Winning Together. Dit wilden we ook graag terug laten zien in ons kantoor. Daarom gebruiken we ons kantoor steeds meer als showroom, want er komen dagelijks medewerkers, klanten, prospects en studenten op bezoek.

Ons kantoor is dus dé perfecte plek om nieuwe facilitaire, technologische, duurzame en/of circulaire producten of diensten te etaleren. Dit maakt je als facility-partij ook veel zichtbaarder op de werkplek én het draagt bij aan het imago van onze branche. Zo wordt facilitaire dienstverlening steeds leuker!

Kom kijken in het Living Lab van HEYDAY

Zijn we ooit klaar? Nee, dat denk ik niet. Want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom noemen we ons kantoor een Living Lab: een plek waar we continu nieuwe producten, diensten en concepten kunnen testen. Kom je een keer een kijkje nemen? Neem vooral je collega mee!

HEYDAY_integrated20
Picture of Lisa Hagoort

21-01-2019

PR & Marketing Adviseur bij HEYDAY