<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

Oproep bedrijfsleven: zet je in voor Doe maar Duurzaam-dag

09 oktober

Acht manieren om themadag om te zetten in concrete acties

Op 10 oktober vindt de tiende editie plaats van de Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van Stiching Urgenda om Nederland bewust te maken van duurzame initiatieven. HEYDAY Facility Management roept organisaties op om deze dag de handen uit de mouwen te steken: “Het is tijd dat we in actie komen”, aldus Erik van der Eik, directeur Business Development & Innovatie bij HEYDAY Facility Management. “Steeds meer mensen vieren Dierendag als ‘Eet geen dierendag’; die actiegerichtheid kunnen we ook goed gebruiken als het gaat om het klimaat. Daarom roepen we bedrijven op 10 oktober om te dopen tot Doe maar Duurzaam-dag.”

Met deze oproep wil HEYDAY het bewustzijn en de actiegerichtheid van het Nederlandse bedrijfsleven vergroten. “Wat we merken, is dat de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid zo wisselvallig is, dat het voor veel bedrijven moeilijk is om eraan te voldoen”, vertelt Erik van der Eik. “Daardoor wordt er te veel gepraat en te weinig actie ondernomen. Het is belangrijk dat hier verandering in komt. Op deze ‘Doe maar Duurzaam-dag’ hoopt HEYDAY dat iedereen op zijn of haar werkplek bewust met de meest simpele vorm van duurzaamheid aan de slag gaat. Want we maken pas echt het verschil als we duurzaam gaan handelen in een kantoorpand. Een aantal tips die in elke organisatie eenvoudig zijn toe te passen in het kader van de Doe maar Duurzaam-dag.

  • Ga de uitdaging aan en neem de hele dag de trap in plaats van de lift.
  • Spreek met jezelf af dat je vandaag echt maar één koffiebekertje gebruikt.
  • Sluit de adaptor van je laptop pas aan wanneer je een seintje krijgt dat dat noodzakelijk is.
  • Start een Energy Battle met je collega’s en ga de strijd aan welke afdeling het minste energie verbruikt.
  • Introduceer elke maand een autoloze werkdag, waardoor je medewerkers laat nadenken over duurzame alternatieven en loof een prijs uit voor de meest originele oplossingen.
  • Neem ook het wagenpark onder de loep. Wordt er gebruik gemaakt van duurzame transportmiddelen zoals auto’s met label A of B, carpoolauto’s, het OV of de fiets?
  • Voer een schakelronde in. In veel panden wordt er al een ronde gelopen door een beveiliger. Maar ook werknemers die tot laat werken kunnen controleren of alle lampen uit zijn, dat doe je thuis immers ook.
  • Zoek uit wat voor energielabel het pand heeft waarin jij werkt. Bezoek bijvoorbeeld de website VastgoedVerduurzamer.nl om te controleren hoe duurzaam het pand is.

 

HEYDAY helpt klanten die aan wettelijke eisen moeten voldoen, kosten willen besparen of een duurzame koploper willen zijn. HEYDAY lanceert op deze duurzame dag een nieuw platform op haar website VastgoedVerduurzamer.nl. Waar de website voorheen gericht was op het achterhalen van het energielabel van een kantoorpand, is het nieuwe platform ingericht als one-stop-shop met een uiteenlopend aanbod aan services om energieverbruik te verminderen.

“De ambities van het nieuwe klimaatakkoord liegen er niet om: in 2050 moet de CO2-uitstoot in Nederland met 95% zijn verminderd ten opzichte van 1990. De grootste vervuiler is vastgoed, dat in Nederland goed is voor veertig procent van de totale uitstoot. Om dit percentage terug te dringen en de klimaatdoelstellingen te halen, moet elk Nederlands kantoor in 2023 op z’n minst energielabel C meekrijgen. Echter is het werkelijke energieverbruik vaak veel hoger dan het energielabel weergeeft. Daarom werkt de overheid aan een wet die het energieverbruik van een kantoorpand beperkt tot maximaal 50 kWh per vierkante meter. Er zijn pas twee panden in Nederland die aan deze eis voldoen. Gelukkig zijn er tal van oplossingen en mogelijkheden die bijdragen aan een duurzamer pand, maar het begint natuurlijk bij de mensen die er werken”, sluit Erik van der Eik af.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday