<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

The Dutch Mountains in het FD: “Bomen van gebouwen”

03 mei

In Nederland houden we van bakstenen. Als we de hoogte in gaan, gebruiken we beton en staal en stoten daarmee veel CO2 uit. Bouwen met hout biedt uitkomst.

Hoe ziet de werk- en verblijfsomgeving van de toekomst eruit? Het is die vraag die tot het ontwerp voor The Dutch Mountains leidde. Dit multifunctionele, ‘ultracirculaire’ gebouw moet in 2021 het paradepaardje van Brainport Eindhoven worden. Paradepaardje, omdat álles aan het gebouw innovatief is. Van de afspraken die met bouwmateriaalleveranciers worden gemaakt­ (die leasen hun spullen, voor onbeperkte tijd), tot de technologische toepassingen in het gebouw. HEYDAY en Asito zijn, als facilitair dienstverleners, vanaf het begin partner van dit project.

The Dutch Mountains is ontworpen als een complete ‘smart village’. Met verschillende plekken: om te werken, verblijven, ontmoeten en ontspannen. Met bedrijven, een hotel, restaurants, fitness, kinderopvang, een supermarkt, sportfaciliteiten en een openbaar toegankelijk park. Alles in het complex is datagedreven. De muren zijn niet zomaar muren, maar informatiedragers. Raampartijen dragen chips, waardoor ze zelf aangeven wanneer ze aan een schoonmaakbeurt toe zijn. Gevels wekken energie op. Overal zijn sensoren, die data aan elkaar doorgeven, zodat je als gebruiker van het gebouw een appje­ ontvangt wanneer je deelauto buiten voor je klaarstaat. En ga zo maar door. Maar wat als eerste opvalt aan het ontwerp, is dat het hele gebouw wordt opgetrokken uit hout.

‘We willen een intelligent gebouw maken, dat toch warm aanvoelt’, verklaart architect Marco Vermeulen. ‘Het moet een prettige, menselijke plek worden om te verblijven. “Hightech, low touch”, dat is ons credo geworden. Maar de belangrijkste reden dat we voor hout gekozen hebben, is duurzaamheid.’

Bouwen met hout is in opmars. Sterker nog: op architectuurblogs en in kenniscentra wordt gesproken van een ware ‘timber revolution’, omdat bouwen met hout zou kunnen bijdragen aan een oplossing voor een van de urgentste kwesties van onze tijd. Bouwen met staal en beton, zoals nu op grote schaal gebeurt, is CO2-intensief. Hout, daarentegen, heeft de eigenschap CO2 te kunnen opslaan. CO2 in bouwmaterialen stoppen en vasthouden zou dus weleens het antwoord op onze klimaatopgave kunnen zijn.

Lees het volledige artikel op de website van het FD.

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday