<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
HEYDAY-2-780-Banner_1400x180_acf_cropped-11-1

Nieuws

‘Vormgeven van groene voornemens’

23 januari

Aan groene voornemens schort het niet, het vormgeven ervan heeft echter wat meer voeten in aarde. Dat bleek tijdens het Kennisevent van VastgoedVerduurzamer.nl (onderdeel van HEYDAY) afgelopen donderdag bij C-Bèta in Amsterdam. Ruim veertig deelnemers deelden hun kennis en voornemens tijdens deze ochtendbijeenkomst waar het vormgeven van groene voornemens centraal stond. De kennis die ze hebben opgedaan, biedt hen de handvatten die nodig zijn om concreet aan de slag te gaan.

Klein beginnen is het devies. Elektrisch rijden, meer vegetarisch eten en panden verduurzamen, waren de meest gehoorde voornemens. Onder leiding van Joris de Schepper van HEYDAY werden de deelnemers verder geïnformeerd over de drie pijlers waarop je volgens VastgoedVerduurzamer.nl je voornemens zou kunnen baseren: bricks, bytes en behavior.

Flink op weg

Concrete voorbeelden helpen daarbij altijd. Marleen Smid van C-Bèta, de locatie waar het event plaatshad, gaf aan de hand van een rondleiding een update van de wijze waarop de huidige Circulaire Economie steeds meer vorm begint te krijgen. Door deze af te zetten tegen voorbeelden uit de ‘ouderwetse’ lineaire economie, kon worden vastgesteld dat we inmiddels een flink eind op weg zijn. Maar ook werd inzichtelijk dat we er nog heel wat werk ligt.

Verduurzamen is aantrekkelijk

Bert van Renselaar van CFP Green Buildings nam het gezelschap aan de hand van het thema ‘Bricks’ mee in de mogelijkheden om gebouwen duurzaam te maken. Zo werd toegelicht welke maatregelen de meeste impact hebben op een energielabel. Daarbij ging hij expliciet in op het slim omgaan met de terugverdientijd van bepaalde maatregelen. Zo kun je verduurzamen een stuk aantrekkelijker maken.

>> Interesse in het vervolg van deze kennissessie? Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte <<

Slim gebouwbeheer als versneller

Naast aandacht voor de panden zelf, kun je ook met slim gebouwbeheer een hoop bereiken. Wilfred Van der Plas van Simaxx liet zien hoe je Smarter Buildings kunt benutten en welke kansen en inzichten een goed monitoring systeem biedt. Ook hoe je aan de hand van data veranderingsprocessen kunt versnellen. Niet alleen op gebied van energiebesparing, maar juist op gebied van comfort, well-being, productiviteit en de ‘whole live kosten & benefits’.

Van denkers naar doeners

Maar een concrete aanpak zoals beide heren uiteenzetten, begint bij mensen zelf, zo lichtte Yvette Watson van PHI Factory toe. Aan de hand van herkenbare voorbeelden, benadrukte ze hoe iedereen zelf impact kan maken en bijdragen kan leveren aan het verder uitrollen van een circulaire economie. De strategie voor een circulaire economie begint nu eenmaal met de praktijk: van denkers naar doeners. Dat er nog heel wat uitdagingen zijn, is volgens haar reden te meer om mensen te blijven overtuigen van het verschil dat ze zelf kunnen maken.

Duurzame oesterzwam-bitterballen

Bij een bijeenkomst over circulaire economie, hoort natuurlijk ook een duurzame lunch. Zo konden de aanwezigen naast vegetarische en biologische producten, ook kennismaken met oesterzwam-bitterballen uit eigen kweek van C-Bèta.

De ochtend werd afgesloten met een interactieve quiz waarbij de deelnemers de opgedane kennis konden toetsen. De eer ging naar Bakirathan Selliah (Heijmans) en Bert van Renselaar (CFP).

Linkedin afbeelding-VGV event 17 jan

Delen
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? neem contact op met heyday